Ce pescuiau braconierii prinși în Marea Neagră, după o urmărire de 8 ore. Nava lor s-a scufundat
O amplă operațiune a polițiștilor Gărzii de coastă s-a soldat cu scufundarea unui pescador şi reținerea a opt marinari turci.
Braconierii pescuiau calcan în apele noastre, un pește care se vinde cu 30 - 40 de euro porția în restaurante. Polițiștii au fost nevoiți să tragă mai multe focuri de armă ca să-i oprească pe turci, iar urmărirea a durat 8 ore.
Câțiva braconieri au suferit răni ușoare. Nava lor, supraîncărcată și solicitată de încercările de a scăpa de grăniceri, s-a scufundat.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
În zori, poliţiştii Gărzii de Coastă au observat o ambarcaţiune suspectă, cu ajutorul sistemului de supraveghere maritimă, la aproximativ 50 de mile marine, în dreptul staţiunii Costineşti.
S-a dovedit a fi un pescador turcesc, care încerca să recupereze câteva plase de montate ilegal. Este sezonul în care braconierii turci şi ucraineni fac prăpăd în apele noastre.
Urmăriți timp de 8 ore
Pescadorul a fost urmărit timp de 8 ore pentru că turcii au făcut tot ce au putut ca să scape. Aveau nava plină cu pește. Urmărirea a fost filmată şi din aer, fiind pentru dată când un avion este folosit la astfel de intervenţii. La un moment, turcii au fost blocaţi în apropierea apelor teritoriale ale Bulgariei, iar cei opt marinari a fost reţinuţi şi duşi pe nava Gărzii de Coastă.
Alexandra Maria Cîrstea, purtător de cuvânt Garda de Coastă: "Pe timpul manevrelor de urmărire, polițiștii de frontieră au folosit toate mijloacele legale de stabilire a legăturii cu pescadorul turcesc: luminoase, acustice şi semnale radio, urmate de somaţii conform legii. Întrucât acesta nu s-a conformat somaţiilor, s-a efectuat foc de avertisment în condiţiile legii."
La scurt timp, din cauza greutăţii, dar şi a manevrelor făcute de marinari pentru a scăpa de poliţişti, pescadorul turcesc s-a scufundat.
Trei braconierii turci au fost uşor răniţi şi au ajuns la spitalul de urgenţă din Constantă pentru îngrijiri. Starea lor nu este gravă.
Toţi cei opt braconieri au fost reţinuţi şi duşi la audieri la Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanța.
Ţinta celor care îşi riscă astfel viaţa este calcanul, un peşte plat, foarte căutat pentru carnea gustoasă. În această perioadă peştii vin mai aproape de mal pentru a-şi depune icrele. Tot acum începe şi măcelul braconierilor.
Sorin Manăilă, preşedintele Asociaţiei Rompescador: "O navă poate să monteze şi 100 de km de plasă, la o adâncime de 80 de metri şi astfel crează o barieră şi peştele nu mai intră în mâl. Riscă pentru că capturile sunt foarte mari, iar preţul calcanului în Turcia este foarte mare în această perioadă" .
Acesta este al doilea incident grav, de la începutul acestui an. În luna februarie, trei marinari turci au fost răniţi tot într-o confruntare pe Marea Neagră cu grănicerii români.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!