Premierul Nicolae Ciucă a făcut o vizită fulger în Ucraina împreună cu partenerul de coaliție Marcel Ciolacu și ministrul de externe, Bogdan Aurescu. S-au întâlnit cu președintele Volodimir Zelenski și au vizitat zone afectate de lupte.

Miercuri a ajuns acolo și Florin Cîțu, șeful Senatului. Anterior anunțase că va merge în Ucraina împreună cu șeful PSD. Dar Ciolacu a preferat să i-o ia înainte și a făcut parte din delegația premierului.

Vizitele au fost planificate de două săptămâni, în urma a două invitații diferite primite de la ucraineni.

Premierul Ciucă a fost invitat de omologul său, Cîțu și Ciolacu de președintele Radei Supreme, parlamentul ucrainean.

Surse politice spun că premierul Ciucă l-ar fi întrebat pe Marcel Ciolacu dacă nu vrea să facă parte din delegația lui, iar șeful PSD a acceptat.

Premierul României a dat miercuri explicatii.

Astfel de vizite într-o zonă de război trebuie să se planifice la nivel de confidențialitate cerut de protocolul stabilit de țara gazdă. E o țară în război - liderii au un program care nu are ca prim obiectiv primirea de vizite și atunci, în funcție de disponibilitatea avută, s-a planificat vizita”, a spus premierul.

În aceste condiții Florin Cîțu a plecat în Ucraina miercuri, cu trenul, fără Ciolacu. Deși șeful PSD fusese cel care anunțase primul această vizită comună.

Reporter: De ce președintele Senatului nu a fost în delegație?

Nicolae Ciucă: Au fost 2 vizite planificate separat, e vorba de numărul membrilor care puteau face parte din delegație, fiind condiționați de măsurile de securitate din Kiev și din localitățile în care am fost.

Ciucă, Ciolacu și Aurescu au vizitat două dintre zonele grav afectate de bombardamente, Irpin și Borodianka. Președintele Ucrainei le-a mulțumit pentru sprijinul României.

Este un semnal minunat, un semnal extraordinar prin care arătați că susțineți Ucraina în războiul cu Federația Rusă. Vrem să vă mulțumim pentru tot ajutorul pe care ni l-ați acordat, pentru ajutorul acordat armatei noastre, pentru ajutorul acordat ucrainenilor care au fugit din cauza războiului în România și pentru tot ajutorul umanitar oferit”, a transmis Volodimir Zelenski.

Florin Cîțu vizitează Ucraina alături de șefii parlamentelor din alte țări ale Uniunii Europene.