Ce îl așteaptă pe Marius Lazăr, fostul lider al grupării Hell's Angels, în Statele Unite
Fostul lider din România al grupării de motociclisti Hell's Angels a fost extrădat în Statele Unite. El a fost preluat la aeroport de o escortă impresionantă, formată din agenți federali americani.
Peste ocean îl așteaptă un proces la capătul căruia riscă zeci de ani de închisoare. Marius Lazăr este acuzat de implicare în traficul de arme și droguri de mare risc, dar și de conspirație în două asasinate.
Maius Lazăr a parcurs ultimii pași pe tărâm românesc printr-un terminal privat al aeroportului internațional Otopeni. La cererea agenților US MArshal veniți la București ca să îl preia, operațiunea de extrădare propriu-zisă a fost făcută în condiții de securitate sporită, departe de aglomerția din aeroport și departe de platofrmele obișnuite pentru extradările anterioare.
Reporter: Domnule Lazăr, cum v-ați imaginat visul american, în acest fel, cu o extrădare?
Marius Lazăr: Domnule Oanță, haideți să înțelegeți. În primul și în primul rând, cu colică renală și cu colică abdominală... mă ia de pe patul spitalului, fără tratament, fără nimic.
În urmă cu mai bine de doi ani, un judecător din Texas a emis un mandat de arestare pe numele lui Lazăr. Agenții americani antidrog îl acuză pe român că împreună cu doi neo-zeelandezi ar fi negociat traficarea a 400 de kilograme de cocaină din Statele Unite spre Noua Zeelandă, dar și a unor arme de asalt provenite din fosta Iugoslavie, vehicule blindate și veste antiglonț. Ba chiar, fostul lider din România al controversatei grupări americane de motocicliști Hells Angels ar fi conspirat pentru asasinarea a doi rivali. De altfel, Lazăr a fost arestat provizoriu vreme de șase luni în urma unei operațiuni a DIICOT realizată împreună cu DEA - Departamentul de Combatere a Drogurilor, care a trimis la București un agent sub acoperire.
Reporter: Cum veți pleda în Statele Unite, vinovat sau nevinovat?
Marius Lazăr: Eu n-am absolut nicio legătură cu Statele Unite. Asta este țara asta care te vinde pe nimic.
Reporter: Credeți că vă veți mai întoarce vreodată în România, la ce riscați în Statele Unite?
Marius Lazăr: Eu nu am făcut absolut nimic.
Soarta lui Marius Lazăr a fost decisă încă din martie 2021 când Curtea de Apel București a decis extrădarea lui. De atunci, însă, a reușit prin mai multe contestații, facute inclusiv la Curtea Europeana a Drepturilor Omului de la Strasbourg, să amâne procedura.
Elena Lazăr, avocata lui Marius Lazăr: „Noi suntem în contact tot timpul cu avocații dânsului din Statele unite și ne țin la curent cu procedurile. Și ca alternativă vom solicita transferul dânsului pentru executarea pedepsei în România, în cazul în care soluția la CEDO nu va fi una favorabilă”.
În Statele Unite ale Americii, Marius Lazăr riscă zeci de ani închisoare. Teoretic însă, românul ar putea deveni martor important al acuzării și astfel să își negocieze o pedeapsă mai blândă. Așa cum, dacă oferă ajutor acuzării, Marius Lazăr ar putea fi introdus în programul de protecția martorilor, în cadrul căruia ar putea primi o nouă identitate, casă și bani. Nu ar mai putea însă să revină în Romania unde a rămas soția lui, însărcinată în șapte luni.