Ce decizie a luat poliția locală din Arad după ce un angajat a fost arestat pentru că ar fi ucis în bătaie un om

politie

Poliţiştii locali din municipiul Arad, care se deplasează la scandaluri, sunt obligaţi să filmeze intervenţiile, iar pentru asta este trimis special un echipaj care doar înregistrează cu telefonul.

 

Decizia a fost luată după ce un agent a fost arestat preventiv pentru tortură urmată de moartea victimei.

Măsura este anunţată într-un raport scris de directorul Poliţiei Locale, Adrian Toma, "la solicitarea expresă" a viceprimarului Lazăr Faur, în urma decesului bărbatului bătut de trei poliţişti locali.

Conform raportului scris de şeful Poliţiei Locale Arad şi transmis Primăriei, printre măsurile adoptate în urma tragediei se numără decizia de a se achiziţiona bodycam-uri pentru fiecare agent cu atribuţii de ordine publică şi circulaţie.

Până la achiziţie, s-a decis "obligativitatea ca la intervenţiile efectuate la sesizări de ordine şi linişte publică să plece automat două echipaje, unul dintre poliţiştii locali având rolul de a înregistra cu telefonul de serviciu intervenţia permanent, până la finalizarea acesteia".

Citește și
politist
Spargere la sediul unui post de poliţie din Arad. Un bărbat a furat uniforma unui agent, a îmbrăcat-o și a fugit
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

"Înregistrările respective se descarcă pe un terminal dedicat, gestionat de un poliţist local anume stabilit şi se auditează, în cel mai scurt timp, de către şeful ierarhic (dar nu mai târziu de 24 de ore)", se arată în raport.

Totodată, s-a solicitat Primăriei Arad să reevalueze modul de desfăşurare a testării psihologice a poliţiştilor locali, "în sensul organizării acesteia la standardele cerute pentru angajaţii Poliţiei Române".

Acelaşi document transmis Primăriei precizează că poliţistul local aflat în prezent în arest a intrat în concediu medical imediat după incidentul din 14 iulie, apoi şi-a luat concediu de odihnă până în 30 septembrie, după care a anunţat că a intrat din nou în concediu medical. Ulterior arestării pentru 30 de zile, la începutul lunii octombrie, a fost suspendat din funcţie.

Ceilalţi doi poliţişti implicaţi în bătaie, care sunt cercetaţi în libertate, au fost alocaţi pentru alte activităţi decât cele care presupun relaţia directă cu publicul.

Totodată, Poliţia Locală anunţă că se află în etapa finală implementarea unui sistem integrat de gestionare a sesizărilor transmise echipajelor, parte a unei platforme informatice aparţinând Primăriei Arad.

Acest program, instalat şi pe autoutilitarele Poliţiei Locale, va face posibilă transmiterea imediată, printr-un sistem de tip GATEWAY, a aspectelor ce ţin de competenţa altor instituţii în gestionarea situaţiilor de tipul celei din 14 iulie.

La începutul lunii octombrie, un poliţist local în vârstă de 29 de ani din municipiul Arad a fost arestat preventiv pentru tortură urmată de moartea victimei, după ce la mijlocul lunii iulie a ridicat de pe stradă un bărbat care ar fi fost agresiv cu trecătorii şi l-a dus la sediu pentru a fi amendat, însă acolo l-ar fi bătut crunt, victima suferind, între altele, ruptură de cord.

Potrivit unui comunicat de presă transmis, în 5 octombrie, de Parchetul de pe lângă Tribunalul Arad, incidentul a avut loc în 14 iulie, când o persoană de la o casă de schimb valutar din zona Gării Arad a sunat la Poliţia Locală pentru a sesiza "comportamentul agresiv" al unui bărbat ce ar fi consumat substanţe halucinogene din pungă şi ar fi agresat trecătorii.

A intervenit un echipaj format din trei poliţişti locali, "care, după ce au imobilizat şi încătuşat persoana vătămată prin folosirea forţei fizice, au condus-o la sediul Direcţiei Generale Poliţia Locală Arad, în vederea identificării şi sancţionării contravenţionale".

"La sediul DGPL Arad, situat pe Calea Victoriei din municipiul Arad, echipajul ajunge la ora 20,10, unde în parcarea interioară, doi dintre membrii echipajului exercită acte de violenţă asupra persoanei vătămate, care era încătuşată cu mâinile la spate.

Agentul L. F-N i-a aplicat persoanei vătămate mai multe lovituri cu piciorul în zona capului, iar agentul G.C. i-a aplicat persoanei vătămate o lovitură cu piciorul în partea posterioară, înainte ca aceasta să fie condusă în sediu, aspecte surprinse de camerele de supraveghere video instalate pe exteriorul clădirii.

Ulterior, persoana vătămată, încătuşată cu mâinile la spate, a fost condusă de către agentul L. F-N în incinta sediului, într-un birou care nu este prevăzut cu sistem de supraveghere video.

În interior, agentul L F-N a exercitat acte de violenţă asupra persoanei vătămate, iar aceste aspecte au fost înregistrate de camerele de supraveghere video instalate în incinta sediului.

Din imagini se poate observa că agentul avea în mâna dreaptă un obiect, care e posibil să facă parte din dotarea acestuia, respectiv o tonfă", se arăta în comunicat.

Conform sursei citate, la ora 20,42, la sediul Poliţiei Locale a sosit un echipaj medical din cadrul Serviciului Judeţean de Ambulanţă, chemat de unul dintre poliţişti, iar la ora 20,55 a sosit şi un echipaj SMURD. Bărbatul este scos pe targă 15 de minute mai târziu şi transportat la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă, unde a doua zi a decedat.

Iniţial, s-au făcut cercetări pentru ucidere din culpă şi s-a dispus efectuarea necropsiei, iar medicii legişti au constatat că "moartea victimei a fost violentă". S-a constatat că victima suferise o intoxicaţie acută cu o substanţă neidentificată, dar şi faptul că avea "leziuni traumatice externe, care au putut fi produse prin lovire cu şi de corpuri dure/planuri dure".

"Moartea numitului M. M.-V. a fost violentă. Ea s-a datorat şocului traumatic ca urmare a traumatismului cranio-cerebral cu hemoragie meningo-cerebrală, şi toracic cu leziuni de contuzie ale mediastinului, pericardului şi cordului, urmate de ruptură de cord, cu hemopericard consecutiv, cu evoluţie rapid agravată de tulburările cascadei de coagulare a sângelui, survenite la un organism târât, cel mai probabil pe fondul de intoxicaţie etanolică acută, cu sindrom de hepatocitoliză prin necroză de coagulare hepatocitară şi acidoză metabolică severă cu alterarea consecutivă a hemostazei fiziologice.

Leziunile traumatice externe descrise în conţinutul constatărilor preliminare au putut fi produse prin loviri multiple repetate, cu corpuri dure şi contondente, posibil şi cu un corp contondent de formă cilindrică alungită, în condiţiile care vor fi stabilite de organele de anchetă.

Opinăm faptul că leziunile traumatice descrise la nivelul capului la examenul intern, la nivelul toracelui, pericardului şi cordului au legătură de cauzalitate conjugată sau complexă prin factori concuratori cu mecanismul tanatogenerator atât prin patologia preexistentă (epicardită cronică, lipomatoză miocardică, infarct miocardic cu schiţă de ţesut de granulaţie) agravată de o intoxicaţie etanolică acută cu sindrom de hepatocitoliză şi stare de acidoză metabolică severă cu alterarea hemostazei fiziologice la momentul prezentării pacientului în unitatea de primiri urgenţe, cât şi prin complicaţiile determinate de leziunile traumatice suferite (hemoragie meningo-cerebrală, ruptură de cord şi hemopericard consecutiv)", se precizează în documentul emis de medicii legişti.

Articol recomandat de sport.ro
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Citește și...
Studenții marocani care au ucis în tunisian în Arad, condamnați la închisoare. Ce au dezvăluit în timpul procesului
Studenții marocani care au ucis în tunisian în Arad, condamnați la închisoare. Ce au dezvăluit în timpul procesului

Studenții marocani, care anul trecut au ucis un tânăr tunisian în Arad, au fost condamnați la închisoare.

Spargere la sediul unui post de poliţie din Arad. Un bărbat a furat uniforma unui agent, a îmbrăcat-o și a fugit
Spargere la sediul unui post de poliţie din Arad. Un bărbat a furat uniforma unui agent, a îmbrăcat-o și a fugit

Un bărbat a reuşit să spargă sediul unui post de poliţie din judeţul Arad, după ce a escaladat clădirea. Hoțul a furat uniforma unui agent, a îmbrăcat-o și s-a făcut nevăzut.

„Trebuia să-l pună pe arest, nu să ni-l omoare”. Mărturiile rudelor tânărului torturat de un polițist, timp de aproape 3 ore
„Trebuia să-l pună pe arest, nu să ni-l omoare”. Mărturiile rudelor tânărului torturat de un polițist, timp de aproape 3 ore

Moartea unui tânăr, bătut cu brutalitate în sediul Poliției Locale Arad, este anchetată de autorități.

Recomandări
Gabriel Liiceanu: Politicienii au furat sume “înspăimântătoare” - cât 400 de spitale, 600 de școli și 1.700 km de autostradă
Gabriel Liiceanu: Politicienii au furat sume “înspăimântătoare” - cât 400 de spitale, 600 de școli și 1.700 km de autostradă

Clasa politică din România, „care ne-a adus pe primul loc în clasamentele de corupție ale Europei”, a furat în ultimii 34 de ani sume “înspăimântătoare”, cu care am fi putut construi 400 de spitale de top, 600 de școli și 1700 km de autostradă.

Rusia a început operațiunea de a „paraliza” livrările militare din Occident către Ucraina. Prima țință distrusă de Putin
Rusia a început operațiunea de a „paraliza” livrările militare din Occident către Ucraina. Prima țință distrusă de Putin

Rusia şi-a intensificat atacurile asupra reţelei feroviare ucrainene pentru a ”paraliza” aprovizionările militare cu material din Occident - în vederea unei noi ofensive -, declară vineri un oficial ucrainean de rang înalt în domeniul securităţii AFP.

Mark Rutte, adversarul lui Iohannis în cursa pentru șefia NATO, a bătut la ușa lui Erdogan. 
Batavul caută sprijinul Turciei
Mark Rutte, adversarul lui Iohannis în cursa pentru șefia NATO, a bătut la ușa lui Erdogan. Batavul caută sprijinul Turciei

Preşedintele Recep Tayyip Erdogan a declarat că speră că următorul secretar general al NATO va acorda prioritate preocupărilor legate de terorism ale Turciei în timpul întâlnirii de vineri cu Mark Rutte, favorit pentru a prelua postul.