Ce daune trebuie să plătească românul supranumit "hoțul cu mâini de aur" după jaful din Paris
George Ploscaru, cunoscut drept „hoțul cu mâini de aur”, care a executat în doar 17 minute un jaf de 5 milioane de euro, în Paris, trebuie să plătească daune de peste 2 milioane de euro, simultan sau succesiv.
Judecătoria Sectorului 2 „încuviinţează executarea silită în oricare dintre formele prevăzute de lege, simultan sau succesiv, până la concurența sumei de 2.717.289,63 euro înscrise în titlul executoriu reprezentat de sentința penală nr. 2519/08.12.2017 pronunţată de Tribunalul București în dosarul nr. 7618/3/2017, definitivă, la care se vor adăuga cheltuielile de executare. Fără cale de atac.”
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Jaf de 17 minute, ca-n filme
17 minute. De atât a avut nevoie românul din Ploieşti să fure cele două inele şi două diamante de 5,2 milioane de euro dintr-o bijuterie pariziană. O demonstrează primele imagini cu scamatoria pusă la cale de el şi de cei doi complici sârbi.
Filmările au fost făcute publice de procurorii DIICOT, care l-au şi capturat. “Hoţul cu mâinile de aur”, cum l-a denumit presa internaţională, “Mache”, pentru cei care îl cunosc, era îmbrăcat la patru ace când a dat lovitura colosală.
Imaginile surprind întâlnirea dintre vânzător şi falsul expert în pietre preţioase. Romanul se aşează la masă şi aşteaptă să îi fie prezentată oferta. Altfel spus, două diamante şi două inele la care romanul se uită preţ de câteva secunde, cu ochi de profesionist.
Conversaţia dintre ei nu a fost redată, însă procurorii explică: “Pretinsul gemolog nu deţinea asupra sa unelte specifice, examinându-le doar prin vizualizare la lumina artificială şi pipăire.”
Apoi are loc escrocheria. Romanul aşează pe masă o cutiuţă roşie. Cere ca bijuteriile să fie puse la păstrare în cutia adusă de el, iar reprezentanţii companiei accepta. Cutia este împachetată într-un plic de hârtie şi lipită cu bandă adezivă. Apoi, romanul da un semnal telefonic.
Rechizitoriu: “Acesta are rol de avertisment, fiind semnalul dat complicelui pentru apelarea urgenţă a martorului în scopul distragerii atenţiei. După 43 de secunde, martorul este sunat de ‘Jacobo’ pentru a pune la punct toate detaliile tranzacţiei.”
În acest timp, escrocul pune pachetul în servietă. Vânzătorul vede prea târziu manerva şi îi cere pachetul înapoi. Îl scoate chiar el din geantă sau aşa crede, pentru că în realitate a scos un pachet similar. Bijuteriile originale au rămas într-un buzunar fals al servietei. Românul pleacă.
Prins de DIICOT, Ploscaru George şi-a recunoscut faptele. Spune că partea lui a fost inelul cu diamant, pe care a încercat să îl vândă cu o jumătate de milion de euro.