Ce cred părinții despre închiderea școlilor în România din cauza coronavirusului
Este fierbere mare, elevii, dar şi părinţii celor mici vor să afle dacă se închid sau nu şcolile.
Luni, Comitetul Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă ar trebui să comunice dacă autorităţile suspendă cursurile în toate grădiniţele şi şcolile din ţară. Specialiştii iau în calcul această măsură extremă, pentrru a-i proteja pe copii şi pentru a frâna răspândirea virusului. Mai multe universităţi din ţară şi-au întrerupt cursurile sau au anunţat că vor muta seminariile pe internet.
O şcoală din sectorul 6, unde sunt înscrişi peste 1350 de elevi şi predau aproape 100 de profesori, este una dintre cele mai mari din Bucureşti, dar sunt şi unităţi de învăţământ unde vin zilnic 1700 de copii. Gândiţi-vă ce înseamnă să gestionezi un singur caz confirmat de infecţie cu coronavirus. Trebuie găsiţi cei care au intrat în contact cu bolnavul, dar şi persoanele care au ajuns în apropierea lor, după ce au părăsit şcoala.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Acesta ar fi şi motivul invocat de primarul Firea, care a cerut Comitetului pentru Situaţii Speciale suspendarea orelor în grădiniţele şi şcolile din Capitală. Să nu ajungem la o situaţie "mai delicată".
Printre părinţi, părerile sunt împărţite, iar cele două tabere sunt delimitate clar: de o parte sunt cei care au cu cine să-şi lase copiii, iar de cealaltă cei care nu au.
Părinte: Şcoala nu e făcută doar să ne supravegheze copiii pentru că n-avem cu cine să-i lăsăm. Dacă asta-i situaţia, trebuie să găsim o soluţie şi noi.
Părinte: Pentru câteva cazuri nu cred că e cazul să oprim. Dar dacă se agravează.
Părinte: Un copil singur e tentat să stea doar la tv sau să iasă afară... deci trebuie supravegherea unui adult, nu se poate altfel.
Părinte: Eu nu văd de ce să închidă şcolile, că altfel o să-i bombardeze pe copii.
Gabriela Firea, primar: Sunt alături de părinţii care într-adevăr nu sunt înţeleşi de şefii lor şi nu înţeleg că în această criză trebuie să fim solidari, dar este mult mai grav să lăsăm virusul să se răspândească.
Între timp, la Iaşi, Universitatea de Medicină şi Farmacie şi-a suspendat cursurile doar pentru două zile, luni şi marţi. De miercuri, cei 11.000 de studenţi vor urma cursuri on-line, pe platforma de e-learning a universităţii, iar stagiile nu se vor face în spitale.
Iată care sunt procedurile în vigoare, pentru scenariul unei infecţii cu coronavirus confirmate în clasă. Ancheta epidemiologica identifica persoanele care au stat la mai puţin de 2 metri de bolnav, timp de cel puţin 15 minute. Acestea intra în izolare şi sunt testate pentru coronavirus chiar din prima zi. Analizele se repetă în cea de-a 12-a şi a 13-a zi de izolare. În funcţie de rezultate şi de evoluţia situaţiei, Direcţia de Şanţate Publica şi Inspectoratul Şcolar decid suspendarea sau menţinerea suspendării cursurilor.