Ce conține meniul unui elev. Programul „Masa caldă în școli” înaintează cu greu
Programul „Masa caldă în școli'' înaintează cu greu. Autoritățile au mărit suma pentru meniul alocat unui elev cu 5 lei, însă banii nu sunt suficienți.
Meniul ar trebui să cuprindă o supă, felul doi și desert, dar responsabilii care nu se încadrează sau nu au condiții pentru servirea mesei pot alege un sandviș.
Tocănița de curcan cu mămăligă a fost pe sufletul Nataliei la prânz. Copiii au primit și ciorbă de văcuță și portocale.
200 de copii de la Școala Gimnazială „Sfinții Voievozi” din București primesc mâncare la prânz însă nu prin programul nașional „O masă caldă”, ci printr-un proiect al Primăriei locale.
Dana Voinea, directorul școlii: „Se servește în farfurii pentru că avem o sală multifuncțională. Acum e pe post de sală de mese, dar dacă avem nevoie de o sală de conferințe sau de dansuri se poate transforma”.
15 lei pentru meniul unui elev
Spre deosebire de proiectul „Educație pentru viață”, susținut de autoritățile locale de sector, care constă într-un meniu de 30 de lei pentru fiecare elev, proiectul „O masă caldă” de la stat cuprinde un meniu de cel mult 15 lei pentru fiecare elev, oricum, cu 5 lei în plus față de anul trecut.
Această sumă ar trebui să acopere cheltuielile cu materia primă pentru o supă, fel principal și desert, plus cheltuileile cu prepararea, distribuția și ambalajul.
Suma de 15 lei pentru meniul unui copil a fost decisă de ministerul Educației și al Sănătății, raportându-se la alocația pacienților din spitale care este de 22 de lei pe zi pentru trei mese. Așadar, 15 lei este o suma mai generoasă pentru o singură masă, spune ministrul Cîmpeanu.
Ioan Alexandru, lucrător bucătărie școală: „Nu știu cum se poate descurca cel care o produce. Vorbim de gramaj, de mai puțin cu 15 lei. A crescut ca preț materia primă”.
De pildă, la școala „Sfânta Treime” din Capitală, care de anul acesta este integrată și în programul „O masă caldă de la stat”, 70 de copii primesc deja de la primărie un fel principal pe zi și un desert cu 18 lei.
Mihail Adrian Șerban, directorul școlii: „Putem să avem paste cu carne, șnițel de pui, putem să avem chifteluțe, hamburger”.
Reporter: Vor lua masa tot în sala de clasă?
Director: „Da, da, sigur că da. Clasele sunt igienizate. Am avut control de la DSP. Verifică documentele și mâncarea”.
Un meniu propus de autorități pentru programul „O masă caldă” ar trebui să conțină o supă sau ciorbă, felul doi și un desert.
Mihaela Bilic, nutriționist: „Ciorba înseamnă puțină carne, multe legume. Ea satură și ține stomacul plin, deci este o alegere obligatorie în cazul copiilor. La felul doi, copiii trebuie să mănânce jumătate carbohidrați făinoase, iar partea de proteine să nu fie mai mare de un sfert din farfurie, adică 100 de grame”.
Școlile care nu au spațiu pentru pregătirea mesei le pot da elevilor sandvișuri ambalate.