Ce amenzi riscă proprietarii care nu își ȋnregistrează contractele de ȋnchiriere la ANAF, lucru obligatoriu din 2023
Obligați de lege, tot mai mulți proprietari de locuințe își înregistează contractele de închiriere la Agenția Națională de Administrare Fiscală.
Însă există și oameni care evită taxele și închiriază locuințele la negru, pe termen lung, sau în regim hotelier. Dacă sunt prinși, riscă o amendă de 500 de lei, plus plata taxelor din urmă pentru banii nedeclarați.
Ștefania s-a mutat în urmă cu un an într-un apartament din București. Ne spune că s-a simțit în siguranță pentru că are un contract de închiriere.
Alegeri 2024
22:26
Ilie Bolojan admite că a discutat cu Elena Lasconi şi cu Mircea Geoană, dar spune că nu le-a cerut celor doi să se retragă
19:17
Ce se întâmplă dacă o persoană încearcă să voteze de două ori și este identificată de sistemul de alertă
19:09
Negocieri între partidele „de dreapta”. Surse: PNL ar încerca să-l convingă pe Mircea Geoană să se retragă din cursă
15:52
AEP anunță că, în premieră, vom avea posibilitatea să vedem rezultatul alegerilor „în timp real”
Ștefania Ichim, chirașă: „Nu s-a pus nicodată problema să nu existe un contract. În primul rând pentru protecția mea ca chiriaș. Să nu fiu dată afară fără să fiu anunțată, să mi se ofere condițiile de care am nevoie”.
Cătălina sta de 11 ani cu chirie și de fiecare dată a avut contract declarat la ANAF.
Cătălina Coman, chiriașă: „Deja sunt acum la a 3-a chirie. Așa mi se pare corect, dacă noi dăm un ban măcar să fie și proprietarul ok din punct de vedere legal. Avem niște clauze în contract pe care, sper, nu am dat până acum de nimeni să nu le respecte și sper să fie și de acum încolo așa”.
De altfel, 2023 a venit cu obligații pentru proprietari.
De la începutul anului, persoanele care dau în chirie locuințele sunt obligate să declare contractele de închiriere la Administrația Fiscală, lucru care până acum era opțional.
Depunerea contractelor este benefică atât pentru chiriaș cât si pentru proprietar, mai ales în cazul în care între cei doi apar neînțelegeri.
Numărul de contracte de închiriere depuse a crescut cu peste 60.000 în primele șase luni față de aceeași perioadă din 2022.
Gabriel Blăniță, agent imobiliar: „Pentru un chiriaș înseamnă că știm foarte clar clauzele contractului de închiriere, știm cât trebuie să plăti, când trebuie să plătim, cum se face plata, care sunt clauzele de care trebuie să ținem cont în contractul de închiriere, cum am primit apartamentul, cum îl întreținem, cine suportă cheltuielile.”
Totuși, încă sunt proprietari care preferă să se înteleagă cu chiriașul și să nu mai plătească taxe. La fel este și în cazul celor mai mulți care închiriază în regim hotelier, un fenomen care a luat amploare în ultima perioadă. Teoretic, proprietarii sunt obligați să obțină un certificat de clasificare de la Ministerul Turismului, însă puțini sunt verificati.
Christian Tudorache, CEO și cofondatorul unei agenții imobiliare: „Amenzile pot ajunge până la 50.000 de lei per operțiune în cazul în care sunt situații în care sunt depistați proprietarii, lăsând la o parte evaziunea fiscală în cazul în care veniturile nu sunt declarate”.
Potrivit Ministerului Economiei și Turismului, la nivel național în acest an au fost eliberate peste 650 de certificate de clasificare pentru locuințe închiriate în regim hotelier, aproape la fel de multe ca anul trecut.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: bucuresti, anaf, romani, contract, chirie, chiriaşi,
Dată publicare:
21-07-2023 19:21