Ce a răspuns Joe Biden când a fost întrebat dacă are încredere în Xi Jinping: „I-am zis clar”
Statele Unite și China reiau dialogul la nivel militar și vor colabora în domenii precum combaterea traficului de droguri și reglementarea inteligenței artificiale.
Acordurile au fost anunțate după cele patru ore de discuții avute de Joe Biden și Xi Jinping, la San Francisco. La cât de tensionate au fost în ultimul an relațiile bilaterale, este de înțeles de ce liderul american vorbește de progrese, iar Xi Jinping de prietenie trainică.
În calitate de gazdă a întâlnirii, Joe Biden a ieșit din proprietatea luxoasă din Filoli înainte ca sedanul negru al lui Xi Jinping să oprească la capătul covorului roşu derulat lângă scări. Liderul chinez a coborât zâmbitor, iar cei doi și-au strâns mâinile.
Alegeri 2024
11:53
Diana Şoşoacă a făcut o filmare în cabina de vot. Și-a adăugat numele cu pixul pe buletinele de vot și a pus ștampila
11:34
Traian Băsescu: Îi rog pe români să vină la vot şi să opteze pentru ce vor în continuare. În turul I este de fapt finala
11:23
Cristian Diaconescu: Este un moment crucial prin care vom trece ca ţară. Avem nevoie de oameni profesionişti să ne reprezinte
11:22
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A treia zi de alegeri în diaspora. Număr semnificativ mai mic de voturi față de 2019
Din primul moment, şi-au exprimat deschiderea spre colaborare. Nu de alta, dar niciunul dintre ei nu-şi permite probleme noi. China se confruntă cu dificultăţi economice tot mai accentuate, iar Washingtonul este sub o presiune imensă din cauza situaţiei geo-politice globale.
Joe Biden, președintele Statelor Unite: „Domnule președinte, ne cunoaștem de multă vreme. Nu am fost mereu de acord, ceea ce nu e oricum o surpriză. Dar întâlnirile noastre au fost mereu sincere, la subiect și utile.”
Xi Jinping, președintele Chinei: „Două țări mari precum China și Statele Unite nu au opțiunea de a-și întoarce spatele una alteia. E nerealist ca una dintre ele să-și dorească să o remodeleze pe cealaltă. Conflictul și confruntările au consecințe de nesuportat pentru ambele părți. Pământul e suficient de mare pentru ca ambele țări să aibă succes, și succesul uneia reprezintă o oportunitate pentru cealaltă.”
După câteva ore de discuţii şi un prânz de lucru, cei doi preşedinţi s-au plimbat câteva minute prin grădina domeniului. Fără translatori ori consilieri, momentul fiind în mod evident prevăzut pentru camerele de luat vederi.
A fost nevoie de săptămâni de negocieri pentru organizarea acestei întâlniri la conacul pitoresc în stil georgian situat pe dealurile californiene. Locul a servit drept fundal pentru intrigile faimosului serial din anii 80, "Dinastia".
După plecarea musafirului, Joe Biden a detaliat progresele făcute în relaţia bilaterală.
Joe Biden, președintele Statelor Unite: „Am stabilit să ținem căile de comunicare deschise, inclusiv între mine și președintele Xi. Am căzut amândoi de acord că fiecare dintre noi poate să ridice telefonul, să îl sune direct pe celălalt și va fi ascultat imediat.”
Xi Jinping, președintele Chinei: „Ne-am înțeles să facem lista cooperării mai lungă, și plăcinta cooperării mai mare.”
Joe Biden i-a cerut lui Xi Jinping să „respecte procesul electoral" din Taiwan şi a confirmat linia deliberat ambiguă a Statelor Unite: niciun sprijin pentru independenţa insulei, dar respingere categorică a unei preluări a controlului prin forţă.
Joe Biden, președintele Statelor Unite: „Rămânem ataşaţi principiului că există o singură China şi nu am de gând să schimb asta.”
Cât despre un eventual amestec al Chinei în campania electorală pentru prezidenţialele din Statele Unite:
Joe Biden, președintele Statelor Unite: „I-am zis clar că nu vreau nicio interferență. Dacă am încredere în el (în Xi Jinping)? Ai încredere, dar cercetează, cum se zice.”
Provocat de jurnalişti, preşedintele american n-a mers până la a retrage o declaraţie făcută la începutul anului. Dar a ..nuanţat-o.
Reporter: Domnule președinte, după ziua de azi, vă mai referiți la președintele Xi ca la un dictator? Joe Biden, președintele Statelor Unite: „Ei bine... el e un dictator în sensul că e omul care conduce o țară comunistă, bazată pe o formă de guvernare total diferită de a noastră.”
Câteva ore mai târziu, liderul chinez s-a adresat şefilor celor mai mari companii americane, în cadrul unui dineu. Oamenii de afaceri au plătit câte 2.000 de dolari fiecare pentru un tacâm, în speranţa că vor primi clarificări despre noile reglementari ce riscă să sugrume investiţiile străine în China.
Xi Jinping: „China este pregătită să fie partener şi prieten al Statelor Unite. (...) Sunt convins că, odată ce am redeschis poarta prieteniei, aceasta nu se va mai închide.”
Şi, dacă nu este clar cât de mare e dorinţa de împrietenire afişată de Beijing, un ultim argument spune totul.
Xi Jinping, președintele Chinei: „De curând, trei urşi panda găzduiţi de Grădina Zoologică din Washington s-au întors în China. Mi s-a povestit că mulţi americani, mai ales copii, au fost întristaţi de retragerea urşilor noştri. Suntem gata să restabilim prietenia cu americanii şi prin mijlocirea urşilor panda.”