Dezbaterile de la CCR în cazul Kovesi, amânate. Contre între Toader și consiliera lui Iohannis

×
Codul embed a fost copiat

Judecătorii Curţii Constituţionale şi-au luat un răgaz de 3 săptămâni pentru a decide dacă preşedintele Klaus Iohannis avea sau nu dreptul să refuze revocarea din funcţie a şefei DNA, Codruța Kovesi!

Asta după ce i-au audiat joi pe ministrul Justiţiei şi pe un consilier prezidenţial. Tudorel Toader a cerut Curţii să îl oblige pe Iohannis să o revoce pe Kovesi de la şefia DNA. În replică, apărătorul preşedintelui a susţinut că legea fundamentală îi dă dreptul şefului statului să refuze revocarea.

Tudorel Toader, ministrul Justiţiei: "Solicităm CCR să procedeze la soluţionarea conflictului constituţional de natura juridică, în senul obligării preşedintelui României de a da curs cererii de revocare a procuroului şef DNA."

Simina Tănăsescu, consilier prezidenţial: "Situaţia prezentată în sesizare nu constituie un conflict juridic de natura constituţională, prin urmare vă rog să respingeţi cererea ca inadmisibilă."

Aceeaşi Constituţie a fost interpretată diametral opus de cei doi profesori universitari de drept: Simina Tănăsescu şi Tudorel Toader. Consiliera preşedintelui Klaus Iohannis şi preprezentantul Guvernului au susţinut pledoarii în fata judecătorilor de la Curtea Constituţională, sesizaţi de Executiv în cazul refuzului şefului statului de a o revoca din funcţie pe şefa DNA. Toader l-a acuzat pe Klaus Iohannis că închide ochii la ce se întâmplă în DNA.

Citește și
Laura Codruta Kovesi la bilantul DNA
Procurorul-șef al DNA și adjunctul său, Marius Iacob, audiați la CSM
„Păpușa de fier a lui Putin” explică propaganda Kremlinului: „Nu contează ce se întâmplă cu adevărat”

Tudorel Toader, ministrul Justiţiei: "Nu cred că în statul de drept putem să-i spunem unui român "Asta e! Sunt fapte 20, 30, 70... au devenit şi mai evidente între timp, curg achitările, curg abuzurile. Dacă ăsta e echilibrul puterilor într-un stat de drept, eu am rezerve."

Profesor de drept constituţional şi drept european în cadrul Universităţii din Bucureşti, Simina Tănăsescu le-a explicat judecătorilor CCR ca preşedintele a aplicat legea şi nimic mai mult.

Simina Tanasescu, consilier prezidenţial: "Ministrul Justiţiei este o autoritate care are competența legală de a iniţia un demers, de a demara o procedură, de a propune ceva. Nu are însă competența prevăzută legal şi de a lua decizia".

Ba mai mult, Simina Tănăsescu i-a amintit lui Tudorel Toader de o decizie din 2008 a Curţii. La aceea vreme, judecătorul CCR Tudorel Toader şi colegul său Zoltan Puskas făceau opine separată faţă de ceilalţi judecători în cazul unei sesizări şi comunicau public faptul că ”Președintele României are și atribuția eliberării din funcție a judecătorilor și procurorilor".

Judecătorii vor tranșa acest conflict la finalul lunii mai.

Desfășurarea evenimentelor de joi:

UPDATE 13:50 Dezbaterile privind respingerea revocării șefei DNA au fost amânate pentru data de 30 mai 2018, a anunțat președintele CCR, Valer Dorneanu.

UPDATE 13.30: Consilierul prezidențial a explicat faptul că refuzul preşedintelui Klaus Iohannis de revocare a procurorului şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, nu este cauza unui blocaj instituţional, ci reprezintă finalizarea unei proceduri şi exercitarea unei atribuţii legale a şefului statului.

"Finalizarea unei proceduri, căci nu e niciun blocaj, finalizarea unei proceduri legale, printr-un act administrativ emis de preşedintele României, nu a blocat nimic, a încheiat o procedură. Nu e un blocaj, e finalizarea unei proceduri.

Această finalizare nu împiedică în niciun fel declanşarea unei ulterioare, posibile, viitoare proceduri, nici dorită, nici nedorită, dar nu blochează nimic. Este exercitarea unei atribuţii legale pe care, în cazul nostru, preşedintele României o are", a explicat consilierul prezidențial.

Simina Tănăsescu a subliniat că sesizarea prim-ministrului Viorica Dăncilă nu precizează în ce constă blocajul instituțional în cauză.

"Situaţia prezentată în sesizare nu constituie un conflict juridic de natură constituţională. Prin urmare, vă rog să respingeţi cererea ca inadmisibilă", a mai adăugat Tănăsescu în fața judecătorilor CCR.

UPDATE 13.10: Poziția președinției este prezentată de consilierul prezidenţial Simina Tănăsescu.

“Ați fost învestiți cu soluționarea unui conflict juridic de natură constituțională inexistent.

Noțiunea de conflict juridic de natură constituțională, de când această atribuție a fost conferită Curții după revizuirea Constituției din 2003 a fost explicitată în jurisprudența Curții care, referindu-se la acte ori omisiuni identificate ale unor autorități publice constituționale prin care, un act din cele două autorități presupuse aflate în conflict, fie își arogă atribuții care revin altei autorități, un conflict pozitiv de conpetență, fie refuză să-și îndeplinească atribuțiile, caz în care avem de-a face cu un conflict negativ.

Într-o jurisprudență de data mai recentă, Curtea a detaliat această noțiune și a arătat că este vorba de un conflict pozitiv sau negativ între autorități publice constituționale și a spus nu doar acestea, ci orice situație juridică conflictuală care își are temeiul în Constituție.

E vorba de un conflict de natură juridică și nu politică, trebuie să fie un conflict juridic de natură constituțională și nu legală, trebuie să creeze un blocaj și trebuie să apară între autorități constituționale.”

UPDATE 12.50: "Întrebarea principală pe care v-o adresez este aceea dacă președintele României are un drept de veto în procedura de revocare a procurorilor-șefi, răspunsul la această întrebare oferind și soluții pentru eliminarea blocajului instituțional și stabilirea conduitei de urmat pentru părțile aflate în conflict”, a mai adăugat ministrul Justiției în fața judecătorilor CCR.

UPDATE 12.40: Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a declarat că refuzul preşedintelui Klaus Iohannis de a o revoca din funcţie pe şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi, motivat prin lipsa oportunităţii politice, este de natură să creeze un blocaj instituţional.

"Mă aflu în fața dumneavoastră pentru a susține conflictul juridic de natură constituțională, conflict sesizat de prim-ministrul României.

Președintele României a afirmat și a repetat faptul că nu se poate da curs propunerii de revocare a șefei DNA din motive de oportunitate politică. Sigur, erau declarații publice în media.

Considerăm că refuzul președintelui României de a da curs propunerii de revocare a șefei DNA în este de natură să creeze un blocaj instituțional prin împiedicarea finalizării procedurii de revocare, cu consecința unui conflict juridic de natură constituțională.

Aş mai adăuga faptul că ministrul Justiţiei are autoritate asupra procurorilor pe care i-o conferă articolul 132 din Constituţie, are criteriile de evaluare ale activităţii manageriale, preşedintele României nu are autoritate asupra procurorilor conferită de Constituţie, nu are instrumente de apreciere a activităţi profesionale.

Curtea e chemată să decidă în privința refuzului președintelui de a da curs propunerii de revocare a șefei DNA, în același timp să traseze conduita de urmat.

Considerăm noi că lipsa intervenției dumneavoastră (n.r. a judecătorilor) pentru eliminarea acestui blocaj pentru preîntâmpinarea pe viitor a unor blocaje asemănătoare, ar fi de natură să crediteze și să susțină ideea că oricând, în orice împrejurare, indifferent de motive politice sau discreționare, președintele ar putea să refuze să dea curs unei proceduri legale, blocând-o la jumătatea parcursului”, a declarat Tudorel Toader.

UPDATE 12:00 Ședința Curții Constituționale a început. 

CCR a fost sesizată cu cererea de soluţionare a conflictului juridic de natură constituţională între ministrul Justiţiei, pe de o parte, şi preşedintele României, pe de altă parte, în principal, şi între Guvernul României şi preşedinte, în subsidiar, determinat de refuzul lui Klaus Iohannis de a da curs cererii de revocare din funcţia de procuror-şef al DNA a Laurei Codruţa Kovesi.

Sesizarea formulată de primul ministru, după refuzul preşedintelui Klaus Iohannis de a o revoca din funcţie pe şefa DNA, a fost depusă la CCR pe 23 aprilie.

"M-am întâlnit cu doamna premier, i-am prezentat proiectul de sesizare a Curţii Constituţionale, argumentele, conţinutul acelui proiect. Domnia sa a fost de acord, l-a semnat în prezenţa mea. În cursul zilei de astăzi (n.r. - 23 aprilie), sesizarea ajunge la Curtea Constituţională", declara ministrul Justiţiei, Tudorel Toader.

Pe 5 mai, ministrul Justiţiei anunţa că va merge personal la CCR în cauza privind conflictul între autorităţi determinat de refuzul preşedintelui României de a o revoca pe Laura Codruţa Kovesi din funcţia de procuror-şef al DNA.

"CCR a stabilit, cred, data de 10 pentru soluţionarea conflictului. Da, voi merge personal. Am vorbit cu doamna premier şi, sigur, m-a solicitat ca eu să susţin cele statuate, cele stabilite în sesizare", a spus Toader.

Întrebat de jurnalişti care va fi argumentul cel mai puternic pe care îl va invoca în susţinerea cauzei, Toader a menţionat "neconstituţionalitatea comportamentului şi crearea unui blocaj instituţional" între preşedinte şi ministrul Justiţiei, ca parte a Guvernului.

"Partea care sesizează CCR cu un conflict juridic de natură constituţională evident că are convingerea încălcării exigenţelor constituţionale de către partea pe care o reclamă. Vorbeam în general... De către preşedinte, în cazul acesta. Noi venim cu argumente, Curtea va decide. Din 2003 până astăzi sunt 15 ani de când există competenţa Curţii de a soluţiona astfel de conflicte şi multe dintre ele au fost constatate, dar nu au dus la sancţionarea părţii care a generat, determinat conflictul (...)", a mai spus Toader.

Pe de altă parte, preşedintele Klaus Iohannis a afirmat că nu are emoţii în ceea ce priveşte sesizarea făcută la Curtea Constituţională.

"Nu am emoţii, dar, dacă există acest demers din partea Guvernului, aşteptăm să vedem documentul. Aşteptăm să vedem cum văd judecătorii Curţii Constituţionale această chestiune. Din punctul meu de vedere, nici nu poate fi vorba de un conflict constituţional", a spus Iohannis.

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
Atac furibund al lui Tăriceanu la adresa anticorupției din România: Este o campanie ca în anii '50
Atac furibund al lui Tăriceanu la adresa anticorupției din România: Este o campanie ca în anii '50

Președintele ALDE Călin Popescu Tăriceanu a lansat un atac foarte dur la adresa campaniei anticorupție din România, despre care afirmă că a devenit un instrument politic.

Procurorul-șef al DNA și adjunctul său, Marius Iacob, audiați la CSM
Procurorul-șef al DNA și adjunctul său, Marius Iacob, audiați la CSM

Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii discută miercuri acţiunile formulate de Inspecţia Judiciară cu privire la săvârşirea de către procurorul-şef al DNA şi procurorul şef adjunct, Marius Iacob, a unor abateri disciplinare.

Tudorel Toader a anunțat că va merge personal la CCR în cazul respingerii revocării şefei DNA
Tudorel Toader a anunțat că va merge personal la CCR în cazul respingerii revocării şefei DNA

Tudorel Toader a declarat, sâmbătă, la Sinaia, că va merge personal la CCR în cauza privind conflictul între autorităţi determinat de refuzul preşedintelui României de a o revoca pe Laura Codruţa Kovesi din funcţia de procuror-şef al DNA.

Klaus Iohannis, despre sesizarea Curții Constituționale în cazul Kovesi: ”Nu am emoții”
Klaus Iohannis, despre sesizarea Curții Constituționale în cazul Kovesi: ”Nu am emoții”

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, luni, că nu are emoţii în ceea ce priveşte sesizarea făcută la Curtea Constituţională privind decizia sa de a respinge cererea de revocare a procurorului şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi.

Recomandări
Klaus Iohannis cumpără arme din Coreea de Sud. Un contract de 725,7 milioane de dolari ar fi fost încheiat la Seul
Klaus Iohannis cumpără arme din Coreea de Sud. Un contract de 725,7 milioane de dolari ar fi fost încheiat la Seul

Liderii sud-coreean şi român s-au angajat să stimuleze cooperarea în industria de apărare, în timp ce Seulul încearcă să se impună ca al patrulea exportator de armament din lume.

Prima reacție a lui Iohannis, după retragerea candidaturii lui Cătălin Cîrstoiu: „Nu este un mare succes al coaliţiei”
Prima reacție a lui Iohannis, după retragerea candidaturii lui Cătălin Cîrstoiu: „Nu este un mare succes al coaliţiei”

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, în Coreea de Sud, că decizia de a retrage candidatura lui Cătălin Cîrstoiu şi a veni cu caniddaţi separaţi la Primăria Capitalei nu este, în mod cert, un mare succes al coaliţiei.  

Ploi în majoritatea regiunilor ţării, până miercuri dimineaţă. Zonele care se află sub Cod galben | HARTĂ
Ploi în majoritatea regiunilor ţării, până miercuri dimineaţă. Zonele care se află sub Cod galben | HARTĂ

Meteorologii anunţă ploi în majoritatea regiunilor ţării, până miercuri dimineaţă, dar şi precipitaţii mixte la munte.