Anchetă după ce un vlogger a lăsat un copil să conducă o mașină. Cine deține autoturismul
Polițiștii anchetează gestul controversat și periculos făcut de un tânăr din Oradea.
Acesta s-a filmat în parcarea unui complex comercial din oraș, în timp ce era în mașină cu un băiat de 10 ani, pe care îl încuraja să conducă.
Atunci când a fost făcută înregistrarea, parcarea era deschisă și în zonă erau mai mulți oameni. Filmarea respectivă a fost postată pe contul de socializare al tânărului.
Psihologii atrag atenția că astfel de înregistări, făcute de vloggeri, pot fi dăunătoare. Iar legea îi pedepsește cu închisoarea pe cei care dau mașina unei persoane fără carnet.
Tânărul care a realizat filmarea se numește Virgil Halacu, iar pe rețelele de socializare își spune GajuKyd. Înregistrarea care pe internet a strâns aproape 100.000 de vizualizări a fost realizată în parcarea unui complex comercial din Oradea.
Mașina care apare în imagini i-ar fi aparținut lui și fusese cumpărată de curând de tatăl băiețelului de 10 ani, pe care tânărul îl încurajează să o conducă, deși cel mic pare destul de timorat.
În momentul în care a fost făcută înregistrarea, parcarea nu era închisă publicului și în zonă se aflau mai multe mașini.
Unii șoferi și instructori auto sunt de părere că vloggerul l-a expus pe băiat unor pericole mari. Riscul a fost mare și pentru el, când s-a urcat într-o mașină condusă de un copil.
Șofer: „Nu se poate un copil să fie la volan. Un copil de 10 ani, nici vorbă."
Instructor auto: „Este extrem de periculos, pentru că n-are comandă dublă, n-are experiență și n-are voie până la 18 ani, fără 3 luni, eventual. Riscuri sunt multe, foarte multe: să lovească o altă mașină parcată, să calce prea mult pe accelerație și pe urmă, la un viraj mai strâns, se poate resturna."
Ioana Bugle a urmat cursuri la Școala Europeană de Psihoterapie din Strassbourg și are diplomă de psiholog specialist în psihologie clinică. Spune că modul în care s-a comportat vloggerul este periculos și pentru cei care îl urmăresc pe rețelele sociale.
Psiholog: „Alți tineri pot să imite acest comportament, ceea ce poate să atragă consecințe destul de grave. Ei sunt ghidați, în special tinerii, în satisfacerea dorințelor și în a epata, în a face lucruri care să atragă atenția asupra lor. Și, la rândul lor, pot dermina alți copii mici să-i pună să meargă cu mașina, să șofeze."
Vloggerul din Oradea nu a răspuns solicitărilor Știrilor Pro TV de a oferi un punct de vedere referitor la filmarea pe care a realizat-o. Între timp, a șters imaginile de pe conturile lui de pe rețelele sociale.
Poliția a început o anchetă.
Alina Fărcuța, purtător de cuvânt IPJ Bihor: „Polițiștii bihoreni s-au sesizat din oficiu și efectuează cercetări, urmând ca la finalizarea acestora, să fie dispuse măsuri legale în consecință."
Potrivit legii, încredințarea unui vehicul unei persoane care nu are permis de conducere se pedepsește cu închisoarea de la unu la cinci ani.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!