Cazul Prodan dezvaluie criza prin care trece serviciul de ambulanta din Capitala. Masini vechi, medici putini, apeluri false
De ce ajung ambulante doar cu asistenti la cazuri grave, cum a fost cel al lui Daniel Prodan, chiar daca nu se mai putea face nimic? Asaltate de apeluri, serviciile de ambulanta din Bucuresti lucreaza cu jumatate din personalul de care ar avea nevoie.
Dispeceratul Serviciului de Ambulanta Bucuresti-Ilfov, ora 14:30. Toate echipajele sunt pe teren, iar printr-un apel se solicita ajutorul intr-un nou caz. Ar fi necesara o ambulanta cu medic, insa niciuna nu este disponibila in acest moment, asa ca este trimisa una cu asistent, care se afla cel mai aproape. Ulterior spre pacient va fi redirectionata si o echipa cu doctor.
In 24 de ore se primesc aproximativ 1200 de asemenea apeluri , iar echipajele se straduiesc din rasputeri sa le acopere. Alice Grasu, managerul Serviciului de Ambulanta Bucuresti-Ilfov, explica: “Deeficitul de personal vine dupa o perioada de 10 ani in care nu s-a permis decat angajarea unui om dupa ce plecau 7. Din 2013 trecem ca sursa de finantare la Ministerul Sanatatii si ni se taie cele 688 de posturi vacante, ceea ce permanentizeaza un deficit de personal de aproape 50%”.
In prezent la serviciul de ambulanta Bucuresti - Ilfov se lucreaza asadar cu jumatate din angajatii necesari. In plus, trei sferturi din cele 184 de ambulante au norma de serviciu indeplinita si sunt mai vechi de 7 ani. La acest serviciu de urgenta pentru capitala si Ilfov exista 4 tipuri de ambulante, pentru ca responsabilii incearca sa rezolve si cazurilor simple prin consultatii la domiciliu.
Alaturi de ambulanta la solicitarile bolnavilor raspund si angajatii SMURD. In Bucuresti vorbim de 1.800 de paramedici pregatiti sa acorde primul ajutor si cam 260 de medici din spitale de urgenta care lucreaza prin rotatie pe ambulantele si elicopterul SMURD. In total aici sunt 28 de ambulante si 4 unitati de terapie intensiva mobila, mult prea putine fata de necesar.
Bogdan Oprita spune ca numarul acesta “in momentul de fata este insuficient. In Bucuresti ar trebui sa existe undeva spre 8 masini de terapie intensiva SMURD si vreo 20 ale colegilor de la ambulanta, ar trebui ca la 10-15 masini de prim ajutor sa fie o masina cu medic''
Asadar sistemul este depasit iar uneori de-a dreptul coplesit de numarul de solicitari, mai ales ca unii oameni suna la salvare pentru afectiuni minore. Medicul din dispecerat este cel care stabileste ce tip de echipaj pleaca spre fiecare caz in parte. Insa doctorii spun ca de multe ori oamenii exagereaza simptomele pentru ca situatia sa fie incadrata ca una de urgenta si sa fie trimisa o ambulanta cu medic'.
Un ordin de ministru emis in 2006 spune ca in capitala ar trebui sa fie un medic la 20 de mii de locuitori. Asta in timp ce in alte tari din Europa se angajeaza un medic la 10 mii de oameni.
“Au fost ani in care aveam asistenti, ii formam si dupa 5 ani plecau in afara. Mai e si un alt fenomen, la aceeasi bani se duc unde e volum de munca mai mic'', explica Bogdan Oprita.
Autotritatile din sanatate cunosc situatia si au promis ca vor lua masuri. Autoritatile vor sa angajeze in toata tara 500 de medici, asistenti si ambulantieri si sa cumpere peste 100 de ambulante in urmatorii 4 ani.
Sursa: Pro TV
Etichete: medici, smurd, bolnavi, ambulanta, apeluri, asistenta, Daniel prodan,
Dată publicare:
18-11-2016 18:17