Cazul lui Sebastian, copilul ucis de doua ori dupa nastere, ajunge in instanta. Despagubirile pot atinge sute de mii de euro
Unul dintre cele mai clare cazuri de malpraxis, din medicina romaneasca va ajunge in instanta si se poate sfarsi cu despagubiri de sute de mii de euro.
Dupa 7 ani de chin, parintii baietelului asfixiat la nastere, care nu merge, nu vorbeste si nu se poate hrani, au aflat ca 4 medici si 3 asistente sunt sub urmarire penala.
Judecatorul a mai decis ca spitalul Universitar Bucuresti, unde s-a petrecut tragedia, sa fie invinut de vatamare corporala din culpa si abuz.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
La 7 ani, Sebastian nu vorbeste, nu sta in picioare si nu poate sa inghita. Parintii spun ca numele celor raspunzatori pentru starea actuala a copilului, asfixiat la nastere cu cordonul ombilical,
apar in cele 7 dosare ajunse in instanta. 4 medici si 3 asistenti, adica cei care au lasat-o pe mama sa se chinuie singura in timpul travaliului, vor fi pusi sub urmarire penala.
"Avem o sansa sa i se faca dreptate. Nu mai credeam ca, dupa 7 ani, va exista cineva in aceasta tara care sa spuna da, aceste persoane sunt de vina pentru starea de sanatate a lui Sebastian. Nu a facut progrese remarcabile, este la stadiul unui bebelus", spune Alina Lungu, mama lui Sebastian.
Vestea, pentru familia greu incercata, vine intr-un moment in care toate celelalte institutii au raspuns, pana acum, ca mutilarea copilului a fost un accident nefericit.
"Lucrurile s-au intors la 180 de grade. Nu clamam o victorie in momentul asta. Ramane sa ne luptam. Oamenii aia nu trebuie sa fie in sistem. Oamenii aia trebuie sa plateasca", spune si tatal.
Magistratii judecatorei sectorului 5 au decis ca, nu numai oamenii acuzati de vatamare din culpa, abuz sau neglijenta, sa fie trimisi in judecata, ci si spitalul.
Catalin Carstoiu, directorul Spitalului Universitar Bucuresti, a confirmat, pentru ProTV, ca a luat act de decizia instantei si ca asteapta ca justitia sa-si urmeze cursul normal.
De pe 3 august 2007, cand Sebastian Lungu s-a nascut la Spitalul Universitar, si pana in prezent, parintii au cheltuit pentru ingrijirea lui peste 150 de mii de euro. Bani obtinuti din donatii, pentru ca totul costa peste o mie de euro pe luna. Abia la sfarsitul procesului penal, vor afla daca instanta civila le va accepta solicitarile pentru despagubiri. Cele morale, in valoare de un milion de euro, plus o renta viagera de 8 mii de euro pe luna.
Conform legii, un spital universitar trebuie asigurat cu minimum 500.000 de euro pe an, un medic cu 37.000 de euro iar un asistent cu cel putin 5 mii. Asta inseamna ca daca spitalul universitar si cei implicati in acest caz durer ar avea cele mai mici polite, statul ar trebui sa acorde diferenta de bani cu inca aproape 400 de mii de euro, ca sa se ajunga la un milion, cit cere familia.
E drept insa ca procesul poate dura ani in sir si ca deciziile finale pot fi diferite de cele de acum.
VEZI POVESTEA LUI SEBASTIAN, intr-un material "Romania, te iubesc".