Cazul fara de sfarsit al baiatului sufocat la nastere din cauza medicilor. Ancheta bate pasul pe loc

16-01-2013 19:44


Dupa 5 ani si jumatate de chin in care si-au ingrijit copilul care nu merge, nu vorbeste si nu se poate hrani, parintii lui Sebastian Lungu isi striga dreptatea.

Cazul baiatului sufocat la nastere, pentru ca - spune mama - nici medicii si nici asistentele nu si-au facut datoria, pare fara de sfarsit. Ancheta politiei, bate pasul pe loc. Nici acum nu exista un raport medico-legal definitiv.

Alina Lungu, mama: "Oare am dreptul sa spun ca am obosit? El poate sa-mi spuna ca nu mai poate? Avea dreptul la o viata normala si pot sa spun ca am obosit sa incerc sa i-o dau?".

La 5 ani, Sebastian nu vorbeste, nu sta in picioare, nu poate inghiti. Parintii spun ca numele celor raspunzatori pentru starea copilului, asfixiat la nastere cu cordonul ombilical, stau ingropate in cele sapte dosare care ar trebui sa ajunga in instanta. Toate depind de o ancheta penala, in care nu exista nici macar o expertiza legala definitiva.

Nansi Lungu, tatal: "Avem o expertiza facuta de IML. Politia a considerat ca nu este tocmai clar, ca mai trebuie facuta inca una".

Prima expertiza da dreptate familiei, o a doua ceruta de politie a inceput in martie 2011 si tot nu e gata.

Nansi Lungu, tatal: "Politia nu ne ajuta deloc, ci ne pune piedici. Ma refer la sectia 17, unde in ultima vreme au inceput sa se comporte agresiv. Inspectorul s-a aratat foarte ofensat ca eu continui sa intreb. Niciodata n-o sa ma impac cu ideea ca oamenii care au gresit nu vor plati. Niciodata! Nu trebuie sa fie acolo. Vor gasi un alt copil caruia ii vor face acelasi lucru".

Politistii spun ca in 2011 le-au cerut parintilor sa-l aduca pe Sebi la investigatii medicale, dar testarea a fost facuta abia in decembrie trecut. Dosarul, in care sunt urmariti penal patru medici si asistenti, este in faza finala. Cercetarile au aratat ca niciun doctor nu a consultat gravida in travaliu timp de 6 ore. Niciun pediatru n-a fost prezent la nastere. Iar reanimarea copilului care nu respira a inceput cu intarziere.

Alina Lungu, mama: "A fost acolo un lung sir de erori umane. Am fost absolut singura timp de 45 de minute".

In paralel, o instanta a hotarat, definitiv si irevocabil, ca asistentei Silviei Rosca sa i se retraga dreptul de libera practica. Nici macar aceasta decizie n-a fost pusa in practica.

In cei aproape 5 ani si jumatate care s-au scurs de cand Sebi a fost externat din Spitalul Universitar, copilul a fost dus de mai multe ori in Austria si in Germania pentru investigatii, terapie, transplant de celule stem si montarea unui tub in stomac, prin care este hranit si in prezent. Dupa toate aceste eforturi, copilul este, comportamental si mental, la nivelul unui bebelus de 4 luni.

Tags: copil, ancheta,

VIDEO PROTVPLUS.RO