SRI: Cazul Hexi Pharma nu a fost considerat de securitate nationala. Anuntul companiei in ziua inmormantarii lui Condrea

×
Codul embed a fost copiat

"Dan Condrea si compania sa nu au fost niciodata monitorizati sau urmariti de SRI pentru ca nu au facut obiectul unor mandate de securitate nationala''. Informatia a fost transmisa de SRI comisiei parlamentare de supraveghere.

In ziua inmormantarii lui Condrea, cei de la Hexi Pharma au facut primele declaratii de presa in care sustin ca produsele lor sunt eficiente, chiar daca s-a dovedit ca anumite substante au fost diluate si de 4000 de ori. "Nici compania si nici persoanele mentionate in solicitarea Comisiei nu au facut obiectul unor mandate de securitate nationala sau masuri de supraveghere operativa", spune comunicatul comisiei de supraveghere a SRI din parlament.

In acelasi timp, serviciul secret sustine ca lucreaza la alte cazuri de securitate nationala in problematica infectiilor nosocomiale, actiuni in cadrul carora au aparut si date despre compania Hexi Pharma. Care sunt cazurile si cat de grave sunt acestea, SRI nu a precizat. Asta cu toate ca a mentionat ca a trimis zeci de informari despre problemele din spitale.

Pe de alta parte cei de la Hexifarma sustin ca produsele distribuite in spitalele din Romania, nu au fost infestate cu bacterii. Potrivit acestora, fiecare lot in parte a fost testat riguros si oprit de la distributie daca
s-au depistat probleme.

Hexi Pharma a facut precizari si referitor la diluarea produselor care au fost testate de Ministerul Sanatatii in 50 de spitale din Romania. La cel mai mare Spital de Urgenta din tara, Floreasca din Bucuresti, una dintre substantele active: Poliyiodine ar fi trebuit sa abia o concentratie de 10 la suta, insa la control avea doar 7,41 la suta. Aceeasi substanta recolata de la spitalul de copii din Brasov ar fi trebuit sa aiba 7,5 la suta substanta activa dar, in realitatea avea doar 3,39.

Citește și
Dan Condrea, patronul firmei Hexi Pharma
Cine a fost Dan Condrea, patronul Hexi Pharma. Stapanul unui imperiu de firme creat de tatal lui, sub protectia lui Oprescu
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

Cei de la Hexi recunosc ca pot sa existe astfel de situatii, insa sustin ca vechimea unor produse putea sa provoace dilutia, dar asta nu le-ar fi afectat eficienta.

Comunicatul companiei contine insa si o acuzatie fatisa: "Romania este o nisa imensa pentru piata de dezinfectanti. Hexi Pharma, dupa o munca imensa de-abia se apropia in acest an de 20%. A jucat cum i-a dictat sistemul. Sau nu. Poate asta a deranjat, poate nu a stiut cum si cui."

Comunicatul Comisiei SRI

In baza controlului declansat luni, Comisia SRI face precizari intr-un comunicat dat publicitatii miercuri in care se precizeaza ca, prin prisma obiectivelor nationale de securitate stabilite de Strategia Nationala de Aparare a Tarii, corelat cu Planul National de Prioritati Informative pe anul 2016, activitatea derulata de Serviciul Roman de Informatii are in vedere, printre alte obiective, si deficientele din sistemul national de sanatate (in cadrul unui obiectiv specific - prevenirea/contracararea afectarii grave a dreptului la ocrotirea sanatatii).

”Din aceasta perspectiva, precizam faptul ca problematica infectiilor nosocomiale a retinut atentia Serviciului Roman de Informatii in contextul investigarii unor deficiente sistemice in domeniul sanatatii care favorizau, alaturi de alte consecinte negative, si riscul producerii de astfel de infectii intraspitalicesti”, mentioneaza sursa citata. Conform comunicatului, in activitatile de investigare a amenitarilor pe care le reprezinta infectiile nosocomiale, Serviciul Roman de Informatii a obtinut si valorificat ”un numar semnificativ de date si informatii” - asa cum rezulta din comunicatul de presa anterior al Comisiei, care sintetizeaza controlul efectuat pe problematica infectiilor intraspitalicesti/nosocomiale, in general, si pe cazul Hexi Pharma, in particular - inclusiv cu privire la ”activitati ilicite ale mai multor persoane fizice si entitati comerciale, printre care si firma Hexi Pharma, respectiv responsabili din cadrul acesteia”.

Datele care puneau in evidenta savarsirea unor fapte cu caracter penal au fost valorificate prin informarea organelor de urmarire penala. Cu referire clara la solicitarea pe care Comisia a adresat-o Serviciului Roman de Informatii (in ce masura se poate integra cazul Hexi Pharma ca “un caz de securitate nationala”), din verificarile Comisiei a rezultat ca in prezent SRI este angajat, potrivit legislatiei in vigoare, in cooperarea cu organele de urmarire penala.

”Aceasta cooperare se realizeaza conform legislatiei in vigoare si cu respectarea conditionarilor impuse de Decizia 51/2016 a CCR. Pe de o parte, aceasta situatie exclude competenta Serviciului Roman de Informatii in implementarea masurilor autorizate de magistrati, in cadrul dosarului penal. Pe de alta parte, ulterior informarilor transmise catre organele de aplicare a legii, nu au rezultat temeiuri operative suplimentare care sa fundamenteze oportunitatea si legalitatea deschiderii unei noi operatiuni informative la nivelul Serviciului”, se arata in comunicat.

Comisia concluzioneaza ca, ”la nivelul SRI au fost si sunt in derulare mai multe cazuri de securitate nationala (operatiuni informative) in problematica infectiilor nosocomiale si intraspitalicesti, din care au rezultat date si informatii relevante, inclusiv cu privire la Hexi Pharma, dar compania Hexi Pharma sau reprezentanti ai acesteia nu au constituit, in sine, «un caz de securitate nationala»”.

In ceea ce priveste o alta solicitare a Comisiei, respectiv posibilitatea utilizarii unui mandat de securitate nationala, in acest caz, pentru persoanele implicate si, in particular, pentru Dan Condrea, sursa citata arata ca, in activitatile SRI, mandatul de securitate nationala este utilizat proportional cu gradul de manifestare a amenintarilor concrete la adresa securitatii nationale si in situatii in care sunt epuizate posibilitatile de documentare prin alte mijloace si metode specifice activitatii informativ operative.

”In speta Hexi Pharma si in cazul particular al domnului Condrea nu au fost intrunite conditiile care sa fundamenteze juridic o astfel de solicitare, in conditiile in care o astfel de solicitare implica restrangerea temporara a unor drepturi si libertati fundamentale. In concluzie, in urma Controlului realizat de Comisie, a rezultat ca, in cazul Hexi Pharma, nici compania si nici persoanele mentionate in solicitarea Comisiei nu au facut obiectul unor mandate de securitate nationala sau masuri de supraveghere operativa”, se arata in comunicat.

”Precizam, spre informarea opiniei publice, ca in cadrul actualului control, Serviciului Roman de Informatii a pus la dispozitia Comisiei o prezentare privind metodele/reglementarile/legislatia dupa care se definesc operatiunile informative («cazurile de securitate nationala»). Reiteram (cum am precizat si in comunicatele de presa anterioare) ca, datorita faptului ca in momentul de fata este in desfasurare o ancheta penala si, pe de alta parte, la nivelul obiectivului asumat de SRI «prevenirea/contracararea afectarii grave a dreptului la ocrotirea sanatatii» exista operatiuni in desfasurare (art.7 alin 2 din Hotararea Parlamentului nr. 30/1993) competentele de control si de comunicare publica ale Comisiei sunt supuse acestor conditionalitati legale”, se mai arata in comunicat.

Presedintele Comisiei pentru exercitarea controlului parlamentar asupra SRI, Georgian Pop, a declarat, luni, ca a declansat "un control suplimentar" asupra Serviciului, solicitand o informare oficiala, in scris, daca institutia a dispus un filaj asupra lui Dan Condrea, insa din discutiile avute cu directorul Eduard Hellvig rezulta ca SRI nu s-a implicat.
 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Caracatita Hexi Pharma care a inghenuncheat sistemul medical romanesc. Ce urmeaza sa se intample dupa moartea lui Condrea
Caracatita Hexi Pharma care a inghenuncheat sistemul medical romanesc. Ce urmeaza sa se intample dupa moartea lui Condrea

Scandalul Hexi Pharma a inghenuncheat intr-o luna de zile sistemul medical romanesc asa cum nu au facut-o sutele de cazuri de coruptie din Sanatate.

Cine a fost Dan Condrea, patronul Hexi Pharma. Stapanul unui imperiu de firme creat de tatal lui, sub protectia lui Oprescu
Cine a fost Dan Condrea, patronul Hexi Pharma. Stapanul unui imperiu de firme creat de tatal lui, sub protectia lui Oprescu

Personaj centrala a celui mai mare scandal din sistemul de sanatate romanesc, Dan Condrea a ramas o figura enigmatica, despre care vorbesc mai bine afacerile sale.

Ciolos:
Ciolos: "Nu este exclus sa existe alte firme ca Hexi Pharma in sistemul de sanatate". Masurile anuntate de premier

 Premierul Dacian Ciolos a afirmat, joi, ca nu este exclus sa existe in sistemul de sanatate si alte firme de tipul Hexi Pharma, precizand insa ca Guvernul ia masuri pentru mai multa claritate, transparenta si rigoare

Recomandări
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână

Unul din cele mai bune licee din București, Colegiul Național Gheorghe Lazăr, a simțit că trebuie să se reinventeze. În urmă cu patru ani directoarea a gândit un proiect pilot îndrăzneț, mai apropiat de cerințele actuale ale învățământului.  

TAROM și-a
TAROM și-a "pensionat" o parte din flotă. Soartă grea pentru unele avioane Airbus A318

Avioane Airbus care au aparținut flotei TAROM au ajuns la fier vechi. Două dintre acestea au fost dezasamblate de noul proprietar direct la Otopeni.

ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”

Scene de infarct joi dimineță pe autostrada A3, între București și Ploiești. 12 mașini s-au izbit că niște popice într-un carambol care a forțat autoritățile să activeze planul roșu de intervenție.