Nou dosar penal in cazul Hexi Pharma. Iubita lui Dan Condrea, Iuliana Ochinciuc, a fost pusa sub urmarire penala
Un nou dosar penal a fost deschis joi de Directia Nationala Anticourptie, in cazul Hexi Pharma. Procurorii au pus-o sub urmarire penala pentru spalare de bani pe Uliana Ochinciuc.
Iubita lui Dan Condrea a fost audiata joi dimineata in calitate de suspect, alaturi de fratele ei si de directoarea firmei, Flori Dinu. Uliana si fratele ei vor fi cercetati sub control judiciar. Procurorii au pus sechestru asigurator pe zeci de case, masini si bunuri ale firmei Hexipharma, pentru un prejudiciu de doua milioane de euro.
Dupa 5 ore de audieri, Flori Dinu, directoarea generala a companiei Hexi Pharma, a iesit de la Directia Nationala Anticoruptie cu o noua acuzatie pe numele ei: complicitate la evaziune fiscala.
Dumitrache Florin, avocatul lui Flori Dinu: "Este inculpata, vor sa afle traseul banilor lui Condrea,. Totul este legat de Condrea."
Pe langa dezinfectantii diluati vanduti in spitale, patronul Hexipharma, Dan Condrea, ar fi patronat o afacere care ar fi pagubit statul roman cu cel putin 2 milioane de euro, spun procurorii DNA. Parteneri i-ar fi fost Flori Dinu, Uliana Ochinciuc si fratele celei din urma. Cu totii, timp de 8 ani, ar fi pus la punct o schema ca sa nu plateasca impozitul datorat statului roman din profitul pe care il faceau.
Hexi Pharma cumpara substante active, folosite in producerea dezinfectantilor, direct de la o firma din Germania cu un milion de euro. In actele firmei insa, aceleasi produse figurau ca fiind luate prin intermediul a doua off-shore-uri din Cipru, pentru care Hexi Pharma a platit 12 milioane de euro.
Prin umflarea preturilor, Hexi Pharma a ajuns sa fie in pierdere. Astfel, nu a mai platit impozit pe profit pentru ca acesta nu exista, cel putin in acte.
Anchetatorii mai spun ca cele doua off-shoreuri, CHEMICAL & PHARMACEUTICAL SOLUTIONS si HATOM LIMITED, nu aveau angajati, parteneri de afaceri sau activitate pe teritoriul Ciprului. Toate actele ar fi fost intocmite de angajatii Hexi Pharma, iar in spatele celor doua firme ar fi stat Dan Condrea.
Banii negri obtinuti prin folosirea companiilor intermediare s-ar fi intors in Romania, in conturile lui Dan Condrea si ale tatalui sau. O alta parte au fost platiti unei retele formate din 9 firme. Acestea, detinute de partenerul de afaceri al lui Condrea, Miron Panaitescu, ofereau consultanta fictiva ca sa dea o aparenta legala sumelor incasate, aproape 3 milioane de euro. La final, banii castigati prin frauda ar fi fost folositi la cumpararea de case si terenuri.
Cand scandalul Hexi Pharma a devenit public, noteaza anchetatorii, Dan Condrea a transferat din banii negri jumatate de milion de euro in conturile iubitei sale, Ulianei Ochinciuc si fratelui acesteia, Radu Ochinciuc.
Pentru recuperarea prejudiciului, procurorurii au pus sechestru pe toate bunurile familiei Condrea. De la cele 23 de imobile detinute in Ilfov si Bucursti, pana la cele 32 de autoturisme ale Hexi Pharma si utilajele si echipamentele de procuctie. Procurorii nu au uitat nici de conturile apropriatilor lui Dan Condrea in Romania, Elvetia, Cipru si Germania.
In paralel, a alta ancheta legata de Hexi Pharma este in lucru la Parchetul General. Procurorii verifica felul in care aceasta companie a produs dezinfectanti pentru spitale, produse care contineau concentratii mai mici de substante active decat cele de pe eticheta. Unele solutii au fost diluate si de 2000 de ori, dupa cum au aratat analizele comandate de Guvern. Si in acest caz, a fost inceputa urmarirea penala pentru inselaciune.
Comunicatul integral al DNA:
Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie au dispus efectuarea urmaririi penale fata de suspectii:
S.C. HEXI PHARMA CO S.R.L., sub aspectul savarsirii infractiunilor de evaziune fiscala si spalare a banilor,
CPS CHEMICAL & PHARMACEUTICAL SOLUTIONS LTD si HATOM LIMITED LTD, ambele din Cipru, sub aspectul savarsirii infractiunilor de complicitate la evaziune fiscala si spalare a banilor,
DINU FLORI, director general al S.C. HEXI PHARMA CO S.R.L., sub aspectul savarsirii infractiunii de complicitate la evaziune fiscala,
PANAITESCU MIRON-VICTOR, administrator la mai multe societati comerciale, OCHINCIUC ULIANA si OCHINCIUC RADU, sub aspectul savarsirii infractiunii de spalare a banilor.
In ordonanta de efectuare a urmaririi penale se arata ca, in cauza, exista date si probe din care rezulta suspiciunea rezonabila ce contureaza urmatoarea stare de fapt:
In perioada 2008 – 2016, societatea S.C. HEXI PHARMA CO S.R.L. a evidentiat in actele contabile operatiuni fictive de intermediere a achizitiilor de bunuri, in scopul sustragerii de la indeplinirea obligatiilor fiscale si diminuarii obligatiilor de plata catre bugetul de stat cu o suma estimata in aceasta etapa a cercetarilor la 7.816.485 lei (echivalentul a 1.737.417 euro).
Astfel, societatea inregistra achizitii de la doua societati inregistrate in Cipru, avand ca obiect substante active folosite in procesul de productie a biocidelor. In realitate, achizitiile erau realizate de catre HEXI PHARMA CO S.R.L. direct de la firmele producatoare din Germania, asa cum rezulta din documentele obtinute din aceasta tara in cursul urmaririi penale. Comenzile erau realizate in Romania de catre angajatii HEXI PHARMA, care se ocupau si de realizarea platilor catre producatori, iar produsele erau livrate din Germania direct in Romania.
Prin operatiunile mentionate, societatea a inregistrat cheltuieli in cuantum de 53.548.657,58 lei (echivalentul a 11.939.114,5 euro), in conditiile in care valoarea reala a bunurilor achizitionate a fost de 4.695.626 lei (echivalentul a 1.080.256,7 euro).
Avand in vedere caracterul fictiv al operatiunii de intermediere, diferenta de pret inregistrata in contabilitate ca urmare a acestor fapte, in suma de 48.853.031,58 lei (echivalentul a 10.858.857,8 euro) a fost sustrasa de la impozitare in mod nelegal, pentru ca societatea sa nu plateasca impozitul pe profit datorat.
Suspecta S.C. HEXI PHARMA CO S.R.L. a fost ajutata la savarsirea acestor fapte de catre persoanele juridice inregistrate in Cipru, respectiv CHEMICAL & PHARMACEUTICAL SOLUTIONS si HATOM LIMITED, societati afiliate companiei din Romania care figurau in aceste tranzactii ca intermediari cu rolul exclusiv de a diminua profitul real al societatii romane.
Din extrasele bancare ale acestor societati rezulta ca activitatea lor nu avea un scop comercial real, singura ratiune pentru care au fost infiintate fiind realizarea circuitelor comerciale fictive. Societatile nu au angajati, nu au alti parteneri de afaceri si nu au nici un fel de activitate pe teritoriul Ciprului, toate actele indeplinite in numele lor apartinand in realitate reprezentantilor HEXI PHARMA CO S.R.L.
Avand in vedere ca dispozitiile codului fiscal referitoare la preturile de transfer interzic in mod expres ca tranzactiile dintre societati afiliate sa se realizeze la preturi mai mari decat cele de piata, in inscrisurile intocmite a fost ascunsa imprejurarea ca toate aceste societati erau controlate de aceeasi persoana. Astfel, in registrele publice din Cipru societatile figureaza cu actionari si directori nominali cetateni ciprioti, insa din documentele de infiintare obtinute in cursul urmaririi penale rezulta ca beneficiarul real al HATOM LIMITED si CHEMICAL & PHARMACEUTICAL SOLUTIONS este Condrea Dan Alexandru, asociatul majoritar al HEXI PHARMA CO S.R.L.
De asemenea, la savarsirea faptelor a participat si Dinu Flori, directorul general al HEXI PHARMA CO SRL, care a semnat un contract si acte aditionale cu societatea Hatom Limited, prin care compania cipriota a fost interpusa in mod fictiv in relatia comerciala cu furnizorii externi din Germania, in scopul majorarii in mod nejustificat a pretului bunurilor achizitionate si a diminuarii impozitului pe profit datorat.
Sumele obtinute din savarsirea infractiunii de evaziune fiscala au fost transferate in conturile bancare deschise in Cipru si in Romania de catre suspectele HATOM LIMITED si CHEMICAL & PHARMACEUTICAL SOLUTIONS.
Aceste sume au revenit in Romania, fie in conturile bancare personale ale lui Condrea Dan Alexandru si ale tatalui acestuia (suma totala de 1.239.900 euro), fie in conturile unei retele formate din 9 societati comerciale controlate de suspectul Panaitescu Miron Victor, in baza unor operatiuni de consultanta fictive prin care se urmarea sa se ascunda originea infractionala a banilor (suma totala de 2.768.050 euro).
Platile se realizau prin internet banking sau cu ajutorul unui token, iar o parte din acesti bani au fost retrasi in numerar si au fost folositi pentru achizitia de bunuri imobile atat de persoanele implicate in savarsirea de infractiuni, cat si de persoane apropiate acestora.
Din probele administrate in cauza a mai rezultat ca in perioada 29 aprilie 2016 – 13 mai 2016, dupa ce au fost relatate in presa aspecte privind faptele savarsite de catre reprezentantii HEXI PHARMA CO S.R.L., Condrea Dan Alexandru a transferat o parte din aceste sume din conturile personale in conturile suspectilor OCHINCIUC ULIANA (229.024 euro) si OCHINCIUC RADU (320.000 euro) in scopul ascunderii sau al disimularii originii ilicite.
In cauza, procurorii au dispus masura asiguratorie a sechestrului asupra bunurilor mobile, imobile si conturilor bancare dobandite prin infractiunile de evaziune fiscala si spalare de bani, bunuri supuse confiscarii speciale indiferent de identitatea proprietarului actual, dupa cum urmeaza:
- 23 de imobile situate in municipiul Bucuresti si judetul Ilfov,
- 32 de autoturisme,
- utilaje, echipamente si instalatii destinate procesului de productie,
- conturi bancare deschise in Romania, Cipru, Elvetia si Germania de catre persoanele care au participat la savarsirea infractiunilor sau care au obtinut beneficii in urma acestora.
Suspectilor li s-au adus la cunostinta calitatea procesuala si acuzatiile, in conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedura penala.
Fata de OCHINCIUC ULIANA si OCHINCIUC RADU a fost dispusa punerea in miscare a actiunii penale si a fost luata masura controlului judiciar pe o perioada 60 de zile incepand cu data de 2 iunie 2016.
Audieri la DNA
Uliana Ochinciuc, a doua sotie a lui Dan Condrea, a fost chemata joi la sediul DNA sa dea explicatii in dosarul de coruptie, deschis de procurorii care cerceteaza contractele Hexi Pharma cu mai multe spitale din tara.
Alaturi de ea au fost audiati directorul general al companiei Flori Dinu, care se afla in arest la domiciliu dar si fosti parteneri de afaceri.
Miron Panaitescu, fost partener de afaceri cu patronul Hexi Pharma, Dan Condrea, a fost adus la DNA, joi, cu o duba, din Penitenciarul Rahova. La DNA a venit si Uliana Ochinciuc, fosta partenera a lui Condrea. Directoarea Hexi Pharma, Flori Dinu, este si ea audiata de procurorii DNA, intr-un dosar care vizeaza fapte de coruptie legate de contracte pentru dezinfectanti incheiate de societate cu mai multe spitale, relateaza news.ro.
Masina cu care Miron Panaitescu a fost adus de la Penitenciarul Rahova a ajus la sediul Directiei Nationale Anticoruptie in jurul orei 09.45. La scurt timp dupa ce a fost adus Panaitescu, la DNA a venit si Uliana Ochinciuc, fosta concubina a lui Dan Condrea. Ulterior, la DNA a ajuns si fratele acesteia, Radu Ochinciuc. Si directorul firmei Hexi Pharma, Flori Dinu, este audiata la Directia Nationala Anticoruptie, fiind citata de procurori intr-un dosar care vizeaza fapte de coruptie legate de contracte pentru dezinfectanti incheiate de societate cu mai multe spitale. Flori Dinu este in arest la domiciliu, masura luata in dosarul in care Parchetul instantei supreme o acuza de 128 de infractiuni de inselaciune si de participare improprie la zadarnicirea combaterii bolilor.
Miron Panaitescu a fost administrator la una dintre firmele din grupul Hexi Pharma, respectiv Hexi Med SRL.In decembrie 2015, Panaitescu a fost condamnat definitiv la doi ani si noua luni de inchisoare pentru ucidere din culpa, “in varianta agravata si in stare de pluralitate intermediara”, victima fiind Natalia Panaitescu. Acesta mai avea, la data condamnarii, de executat trei ani si trei luni dintr-o pedeapsa de 11 ani de inchisoare, primita intr-un alt dosar, astfel ca cele doua pedepse au fost contopite, Curtea de Apel Bucuresti dispunand ca Panaitescu sa execute trei ani si trei luni de inchisoare.
Flori Dinu este in arest la domiciliu din 28 mai, masura dispusa de Judecatoria Sectorului 5, in dosarul in care procurorii Parchetului Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie o acuza de 128 de infractiuni de inselaciune, majoritatea in forma continuata si de participare improprie la zadarnicirea combaterii bolilor. Procurorii PICCJ au stabilit prejudiciul la peste 28 de milioane de lei, aferent produselor constatate ca fiind neconforme, furnizate in baza contractelor incheiate in intervalul iunie 2012 - aprilie 2016 intre Hexi Pharma si numeroase unitati sanitare.
"Inculpata Dinu Flori, in calitate de director general al Hexi Pharma, avand atributii in special pe partea de vanzari desfasurata de societate, la instigarea numitului Dan Alexandru Condrea si cunoscand ca produsele comercializate nu respecta specificatiile din etichete, a coordonat intreg personalul care a promovat produsele si a intermediat activitatea de negociere si incheiere de contracte de furnizare, inducand in eroare reprezentantii unitatilor medicale care au achizitionat produsele", potrivit Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie.
Fosta sotie a lui Dan Condrea, Laura Georgescu, declara, cu o zi inainte de retinerea lui Flori Dinu, ca patronul Hexi Pharma avea in calculatorul sau de la sediul firmei liste cu sumele date unor medici, directori de spitale si oameni politici care au sprijinit afacerile societatii, inclusiv “liste pe partide”, precizand ca are si ea copii ale acestor liste, cu date pana in decembrie 2008. “In calculatorul din Goga, pe care am apucat sa-l perchezitionez cinci minute pana sa ma ia la bataie angajatii domnului Condrea, era in calculatorul lui personal din Goga. Erau listele la el si la Dinu Flori. Nominal si nu numai nominal. Erau niste liste pe partide. Adica fiecare director de spital apartinea de PSD, de PNL, si cu sume. Eu detin backup-uri pana la 2008, decembrie. Am intrat atunci in apartament, cu riscul sa ma impuste pentru ca stiam ca are pistol si am facut ultimul set de backup-uri”, a spus fosta sotie a lui Condrea.
Laura Georgescu a mai spus ca dosarele de fonduri europene pentru Hexi Pharma ar fi fost contrasemnate de Elena Udrea. ”Acele dosare aprobate cu sute de mii de euro de fonduri europene pentru firma lui Dan Condrea erau contrasemnate de Elena Udrea. Ea era ministru la acea vreme!”, a spus Laura Georgescu, la un post TV.
Elena Udrea a declarat, vineri, ca fosta sotie a lui Dan Condrea ar trebui sa prezinte dovada ca dosarele prin care s-ar fi alocat sute de mii de euro din fonduri europene pentru firma Hexi Pharma ar fi fost contrasemnate de fostul ministru al Dezvoltarii Regionale si Turismului.
Potrivit jurnalistilor de la Gazeta Sporturilor, care au dezvaluit si ca in spitale au ajuns de la Hexi Pharma dezinfectanti diluati, Miron Panaitescu, condamnat la 11 ani de inchisoare pentru ca a delapidat 100 de miliarde de lei de pe bursa, s-a ocupat de afacerile pe bani europeni ale lui Dan Condrea. Pe 29 si 30 iunie 1999, impreuna cu doi complici, dintre care unul si-a creat o identitate falsa, Miron Panaitescu „a folosit sistemul informatic al tranzactiilor de valori”, dupa cum a constatat instanta. Dupa frauda, Panaitescu si complicii lui au scos doua milioane de dolari prin diverse societati comerciale.
Miron Panaitescu, fost coleg de Medicina cu Condrea, a fost condamnat definitiv in 2003, la 11 ani de inchisoare si eliberat conditionat pe 24 aprilie 2007. Dupa ce a fost eliberat conditionat, s-a ocupat de o parte a afacerii lui Condrea. Panaitescu a avut in grija aplicatiile pe fonduri europene, de unde au venit utilajele pentru clinica Hexi Med, unde el a figurat ca director.
In 2011, Miron Panaitescu a adormit la volan, a cazut cu masina de pe un pod si sotia sa, din Republica Moldova, a murit. Panaitescu a fost condamnat la doi ani si noua luni de inchisoare pentru ucidere din culpa, pedeapsa care s-a contopit cu cea ramasa de executat din primul dosar, respective trei ani si trei luni de inchisoare. In 18 decembrie 2015, cand era director la Hexi Med, Panaitescu a fost din nou incarcerat.