Cazul elevilor abandonați în aeroport. ”Nu am înțeles inițial cât de gravă era situația”

Ultima actualizare: 27-06-2019 20:22

Aproape 80 de copii plecaţi într-o tabără în Japonia şi părăsiţi acolo de organizatorul excursiei au reuşit, joi, să ajungă acasă.

Unii s-au întors cu bilete cumpărate de părinţi, după ce s-au descurcat singuri pentru o noapte. Alţii, rămaşi în Tokyo fără vreun organizator de grup, au fost asistaţi de Ministerul Afacerilor Externe.

Părinţii povestesc că au trecut prin clipe de groază, în tot acest timp, mai ales că abia acum au aflat că asociaţia care a organizat tabăra nu avea licenţa de la Ministerul Turismului, aşa cum prevede legea.

Primii 27 de elevi de liceu, cu vârste cuprinse între 14 şi 19 ani, s-au întors din tabăra din Japonia cu o zi mai târziu decât era planificat. În Milano, unde au făcut escală, li s-a spus că nu au bilet până în Bucureşti, iar organizatorul taberei dispăruse.

Ștefan Halapgiuc, elev: „Nu aveam biletele la noi, el deţinea toate biletele şi de asta ne-am şi panicat. Mai ales în Milano când a trebui să ne cumpărăm bilete. Ne-am cumpărat noi apartamente, am dat câte 80 de euro pe noapte. Şi a fost un pic mai greu că a trebuit să căutăm, unii nu au vrut să ne primească pentru că eram mulţi minori.”

Iosif Timofticiuc, elev: „Nu am înţeles iniţial cât de gravă era situaţia.”
Reporter: „V-au trimis părinţii sau mai aveaţi bani?”
Elev: „Mai aveam, dar au fost unii care i-au consumat pe toţi.”
Reporter: „Şi ce au făcut?”
Elev: „Părinţii, cardul, s-au descurcat.”

În total, 78 de copii care au plecat în tabăra din Japonia au fost împărţiţi în două grupuri, pentru că aveau bilete în avioane diferite. Doar primul grup a avut bilete de la Tokyo la Milano, cu escală în Doha. Pe drum au aflat că din Milano nu au cu ce să se întoarcă acasă, dar erau însoţiţi de un adult, colaborator al organizatorilor. Ceilalţi 36 de copii nu au avut acest noroc şi au rămas la Tokyo.

Au fost nevoiţi să se descurce singuri, aşa că au dormit în capsulele speciale din aeroport. În cele din urmă, copiii au fost ajutaţi de Ministetrul Afacerilor Externe. O parte au plecat dimineaţă spre România, iar ceilalţi joi seară.

Asociația, amendată în trecut

 

Organizatorul excursiei este Niculae Ghinoiu, preşedintele Asociaţiei Young Partners For Civil Society Development. Copiii au aflat de tabere de pe Facebook şi din discuţii cu alţii de vârsta lor care au mai fost în excursii ori tabere. Nu şi-au făcut griji, nici ei, nici părinţii, pentru că asociaţia organizează aceste excursii de 15 ani. De acesta dată însă organizatorul a avut un comportament suspect, povestesc părinţii.

Corneliu Halapgiuc, tată: „A devenit foarte nervos, le-ar fi reproşat că unii dintre ei nu au achitat suma în totalitate, lucru pe care eu nu îl cred. Nu poti să iei pe cineva în excursie, dacă el nu achită costurile aferente. Apoi a dispărut. Ştiam că este o asociaţie care a avut aprecieri, au fost foarte mulţi copii, totul a fost în regulă.”

Excursia de 7 zile a costat în jur de 700 de euro. Apoi, după ce au fost semnate contractele cu părinţii, organizatorul ar mai fi cerut bani.

Lucian Timofticiuc, tată: Este vorba despre 125 de euro pe care i-au cerut cu 2 zile înainte motivând că acei bani sunt pentru muzee. A tot spus că din cauză că nu s-au plătit acei bani nu o să mai fie bani de întoarcere, dar lucru acesta le-au spus lor pe aeroport la plecare, nu ne-au dat nouă posibilitatea să ne interesăm măcar să luăm cu o zi sau două înainte.”

Părinţii nu au depus încă plângeri, dar poliţiştii din Gorj au deschis un dosar penal pentru înşelăciune. Reprezentanţii Asociaţiei doar au anunţat pe Facebook că au anulat alte excursii, dar nu au răspuns solicitării Știrilor Pro TV şi au fost de negăsit şi pentru autorităţi. O echipă de la Ministerul Turismului le-a vizitat cele doi sedii din Bucureşti şi Târgu Jiu.

Adrian Bujoaică, purtător de cuvânt la Ministerul Turismului: „Aceştia, împreună cu reprezentanţi ai IPJ Gorj, au mers împreună la această adresă, însă nu a fost găsit niciun reprezentant al asociaţiei nici la acest sediu.”

Asociaţia organiza aceste tabere fără să aibă o licenţă de la MInisterul Turismului, aşa cum prevede legea. Aşa că a fost amendată în urmă cu doi ani cu 30.000 de lei, după ce un părinte nemulţumit de cum a fost tratat copilul în excursie a depus o plângere.

Sancţiunea a fost contestată către reprezentanţii asociaţiei, iar instanţă care a judecat cazul le-a dat atunci dreptate. Ministerul a mers mai departe însă cu acuzaţii, iar acum procesul urmează să fie analizat de o instanţă superioară.

Dacă vă trimiteţi copiii în excursii cu asociaţii sau agenţii de turism, puteţi verifica verifica pe site-ul Ministerului Turismului dacă organizatorii au licenţa.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO