Cazul elevilor abandonați în aeroport. ”Nu am înțeles inițial cât de gravă era situația”

×
Codul embed a fost copiat

Aproape 80 de copii plecaţi într-o tabără în Japonia şi părăsiţi acolo de organizatorul excursiei au reuşit, joi, să ajungă acasă.

Unii s-au întors cu bilete cumpărate de părinţi, după ce s-au descurcat singuri pentru o noapte. Alţii, rămaşi în Tokyo fără vreun organizator de grup, au fost asistaţi de Ministerul Afacerilor Externe.

Părinţii povestesc că au trecut prin clipe de groază, în tot acest timp, mai ales că abia acum au aflat că asociaţia care a organizat tabăra nu avea licenţa de la Ministerul Turismului, aşa cum prevede legea.

Primii 27 de elevi de liceu, cu vârste cuprinse între 14 şi 19 ani, s-au întors din tabăra din Japonia cu o zi mai târziu decât era planificat. În Milano, unde au făcut escală, li s-a spus că nu au bilet până în Bucureşti, iar organizatorul taberei dispăruse.

Ștefan Halapgiuc, elev: „Nu aveam biletele la noi, el deţinea toate biletele şi de asta ne-am şi panicat. Mai ales în Milano când a trebui să ne cumpărăm bilete. Ne-am cumpărat noi apartamente, am dat câte 80 de euro pe noapte. Şi a fost un pic mai greu că a trebuit să căutăm, unii nu au vrut să ne primească pentru că eram mulţi minori.”

Citește și
avion
Doi morţi şi 7 răniţi după ce un avion de pasageri a efectuat o aterizare de urgenţă

Iosif Timofticiuc, elev: „Nu am înţeles iniţial cât de gravă era situaţia.”
Reporter: „V-au trimis părinţii sau mai aveaţi bani?”
Elev: „Mai aveam, dar au fost unii care i-au consumat pe toţi.”
Reporter: „Şi ce au făcut?”
Elev: „Părinţii, cardul, s-au descurcat.”

În total, 78 de copii care au plecat în tabăra din Japonia au fost împărţiţi în două grupuri, pentru că aveau bilete în avioane diferite. Doar primul grup a avut bilete de la Tokyo la Milano, cu escală în Doha. Pe drum au aflat că din Milano nu au cu ce să se întoarcă acasă, dar erau însoţiţi de un adult, colaborator al organizatorilor. Ceilalţi 36 de copii nu au avut acest noroc şi au rămas la Tokyo.

Au fost nevoiţi să se descurce singuri, aşa că au dormit în capsulele speciale din aeroport. În cele din urmă, copiii au fost ajutaţi de Ministetrul Afacerilor Externe. O parte au plecat dimineaţă spre România, iar ceilalţi joi seară.

Asociația, amendată în trecut

 

Organizatorul excursiei este Niculae Ghinoiu, preşedintele Asociaţiei Young Partners For Civil Society Development. Copiii au aflat de tabere de pe Facebook şi din discuţii cu alţii de vârsta lor care au mai fost în excursii ori tabere. Nu şi-au făcut griji, nici ei, nici părinţii, pentru că asociaţia organizează aceste excursii de 15 ani. De acesta dată însă organizatorul a avut un comportament suspect, povestesc părinţii.

Corneliu Halapgiuc, tată: „A devenit foarte nervos, le-ar fi reproşat că unii dintre ei nu au achitat suma în totalitate, lucru pe care eu nu îl cred. Nu poti să iei pe cineva în excursie, dacă el nu achită costurile aferente. Apoi a dispărut. Ştiam că este o asociaţie care a avut aprecieri, au fost foarte mulţi copii, totul a fost în regulă.”

Excursia de 7 zile a costat în jur de 700 de euro. Apoi, după ce au fost semnate contractele cu părinţii, organizatorul ar mai fi cerut bani.

Lucian Timofticiuc, tată: Este vorba despre 125 de euro pe care i-au cerut cu 2 zile înainte motivând că acei bani sunt pentru muzee. A tot spus că din cauză că nu s-au plătit acei bani nu o să mai fie bani de întoarcere, dar lucru acesta le-au spus lor pe aeroport la plecare, nu ne-au dat nouă posibilitatea să ne interesăm măcar să luăm cu o zi sau două înainte.”

Părinţii nu au depus încă plângeri, dar poliţiştii din Gorj au deschis un dosar penal pentru înşelăciune. Reprezentanţii Asociaţiei doar au anunţat pe Facebook că au anulat alte excursii, dar nu au răspuns solicitării Știrilor Pro TV şi au fost de negăsit şi pentru autorităţi. O echipă de la Ministerul Turismului le-a vizitat cele doi sedii din Bucureşti şi Târgu Jiu.

Adrian Bujoaică, purtător de cuvânt la Ministerul Turismului: „Aceştia, împreună cu reprezentanţi ai IPJ Gorj, au mers împreună la această adresă, însă nu a fost găsit niciun reprezentant al asociaţiei nici la acest sediu.”

Asociaţia organiza aceste tabere fără să aibă o licenţă de la MInisterul Turismului, aşa cum prevede legea. Aşa că a fost amendată în urmă cu doi ani cu 30.000 de lei, după ce un părinte nemulţumit de cum a fost tratat copilul în excursie a depus o plângere.

Sancţiunea a fost contestată către reprezentanţii asociaţiei, iar instanţă care a judecat cazul le-a dat atunci dreptate. Ministerul a mers mai departe însă cu acuzaţii, iar acum procesul urmează să fie analizat de o instanţă superioară.

Dacă vă trimiteţi copiii în excursii cu asociaţii sau agenţii de turism, puteţi verifica verifica pe site-ul Ministerului Turismului dacă organizatorii au licenţa.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Articol recomandat de sport.ro
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Citește și...
VIDEO. Un pasager a filmat avionul care a ratat aterizarea și a lovit o clădire
VIDEO. Un pasager a filmat avionul care a ratat aterizarea și a lovit o clădire

Momentul în care avionul Antonov An-24 a efectuat o aterizare de urgenţă joi dimineaţă pe un aeroport din republica autonomă rusă Buriatia, în Siberia, a fost filmat din interiorul aeronavei. 

Doi morţi şi 7 răniţi după ce un avion de pasageri a efectuat o aterizare de urgenţă
Doi morţi şi 7 răniţi după ce un avion de pasageri a efectuat o aterizare de urgenţă

Doi piloţi au fost ucişi şi şapte pasageri au fost răniţi după ce un avion Antonov An-24 a efectuat o aterizare de urgenţă joi dimineaţă pe un aeroport regional din republica autonomă rusă Buriatia, în Siberia.

MAE intervine în cazul elevilor abandonați pe aeroport. Toți vor ajunge la București
MAE intervine în cazul elevilor abandonați pe aeroport. Toți vor ajunge la București

Tinerii români care erau în tabără în Japonia şi au rămas blocaţi, în drum spre casă, pe aeroporturile din Tokyo sau Milano au plecat sau urmează să plece către Bucureşti, informează Ministerul Afacerilor Externe.

Recomandări
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern

Candidatul comun pentru alegerile prezidențiale de anul viitor este pus sub semnul întrebării în noul Executiv.

Sebastian Burduja, triumfător pe Facebook: România exportă curent din energie eoliană, „verde și ieftină”
Sebastian Burduja, triumfător pe Facebook: România exportă curent din energie eoliană, „verde și ieftină”

România exportă din nou energie, produsă acum din centralele eoliene, afirmă ministrul de resort Sebastian Burduja, care pledează pentru acest tip de energie verde. Apa din lacurile de acumulare, pentru energia hidro, trebuie păstrată, spune el.

Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului
Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului

Apărarea și securitatea României nu sunt amenințate de Aliați și parteneri, spune răspicat MApN, care dezminte astfel dezinformările apărute pe tema modificărilor legislative în ceea ce privește apărarea spațiului aerian național împreună cu NATO.