Cazul copilului scapat in lacul Herastrau si legea care n-a schimbat nimic. Ce trebuie sa stie orice parinte despre o bona
Politistii au inceput o ampla ancheta dupa ce un bebelus de 7 luni, aflat in carucior, a cazut in lacul Herastrau. Bona suspectata de neglijenta va avea dosar penal daca parintii copilului vor depune plangere impotriva ei.
Faptul ca baietelul a fost salvat de angajatii unui restaurant din apropiere, in timp ce doica paralizase de frica, ne aduce aminte ca de cateva luni avem o lege a bonelor care n-a schimbat nimic in bine. In mod normal, cele care ingrijesc copiii altora trebuie sa aiba si notiuni de prim ajutor ca sa primeasca atestat.
Bebelusul scapat in lac, cel mai probabil din neatentia bonei, este internat cu mama lui in spital. A fost un accident nefericit, care a dovedit clar ca bona care il supraveghea atunci nu stia sa acorde primul ajutor. Criteriu crucial de selectie, dupa noua lege, cand lasi un strain sa-ti ingrijeasca pruncul.
Teoretic lucrurile ar fi trebuit sa se schimbe in bine. Dupa legea in vigoare, bonele nu pot fi angajate fara atestat profesional si un test psihiatric trecut cu brio. Marea problema este ca multi parinti, care se plang pe internet ca cei mici au fost arsi, opariti sau batuti de bone, nu cer inca aceste documente obligatorii.
"Cursul de babysitting, verificarea medicala, cea psihologica si cazierul. Toate aceste verificari sunt facute de agentie", explica Gabriel Florea, manager agentie de bone.
Copiii care erau bebelusi atunci cand a aparut ideea elaborarii unei legi a bonelor au intrat deja la scoala. Abia in decembrie 2014 a trecut de Parlament legea 167, privind exercitarea profesiei de bona. A intrat in vigoare in martie si inca nu are norme de aplicare.
Doamna Elena e asadar o exceptie. A trait situatii de urgenta, dar e constienta ca s-a descurcat tocmai pentru ca a investit timp si bani in pregatirea sa. Siguranta copiilor pe care i-a avut grija a primat. Altfel, se poate ajunge la drame, ca cea povestita de bunica Letitiei- cu cativa ani in urma, cind o fetita de 2 ani s-a indepartat de bona si s-a inecat.
Atestatele obligatorii, pe care trebuie sa le detina bonele, sunt recunoscute, prin Ministerul Muncii, in toata Uniunea Europeana. Modulele dureaza 40 de ore si costa in jur de 300 de lei.