Cazările și cursele ride-sharing ar putea deveni mai scumpe din cauza noilor reguli TVA. Platformele online afectate
Cei care folosesc platformele online pentru rezervarea unei locuințe, cum ar fi Airbnb ori Booking, sau pentru o cursă cu mașina prin aplicațiile de ride-sharing, Bolt și Uber, ar putea plăti mai mult de acum.
Și asta pentru că Parlamentul European a aprobat miercuri noi norme prin care aceste platforme vor fi obligate să colecteze și să plătească TVA în numele furnizorilor. Totuși, statele membre vor putea să excludă de la această regulă Întreprinderile Mici și Mijlocii.
Am simulat rezervarea unei cazări pe o platformă online. Am selectat un apartament din București cu 2 camere pentru o noapte. Ar trebui să plătim 180 de lei, dar, cu taxa de curățenie și cea de servicii, care include TVA, ajungem la 211 lei.
Această taxă există doar la cei ce plătesc acum TVA, însă, conform noilor reguli anunțate de Parlamentul European, va fi obligatorie pentru toată lumea.
Pompei Mititean, expert contabil: „Persoanele juridice, majoritatea sunt plătitoare de TVA, însă sunt și persoane juridice neplătitoare de TVA. Cu această directivă, Comisia Europeană dorește să uniformizeze toate aceste aspecte, astfel încât, chiar dacă este o persoană fizică înregistrată pe platforma respectivă, platforma să colecteze TVA, astfel încât serviciile să fie uniforme, pentru că până acum exista o discrepanță între ceea ce înseamnă facturare persoană fizică, respectiv facturare persoană juridică”.
Prin aplicarea acestor norme, toată lumea va plăti TVA de 9%.
Andrei Brașoveanu, administrator firmă regim hotelier: „La ora actuală, din păcate, sunt destul de multe locații care nu sunt în legalitate și sunt mai multe taxe de plătit la statul român, inclusiv acest TVA intercontinental pentru comisioanele celor două site-uri”.
Prețul pentru o noapte de cazare sau pentru o cursă ar putea să crească dacă platformele decid să-și păstreze profitul, iar costul TVA-ului să intre în sarcina utilizatorilor.
Dan Barna, deputat european: „Se creează o platformă în care ești prezumat ca plătitor de TVA, obligația fiind a platformei respective cu care lucrezi. Deci, cu vara birocratică. Din nou, nu merge pe micul antreprenor care, să spunem, are o mașină și muncește cu ea sau are un apartament sau două și le închiriază. Dacă folosește platformele acestea comune, pe care le știm cu toții pentru închiriat genul ăsta de servicii, platforma va trebui să rețină TVA-ul”.
Modificările trebuie implementate până în anul 2030.
Sursa: Pro TV
Etichete: cazare, scumpiri, tva, platforma online, ride sharing,
Dată publicare:
12-02-2025 19:26