Cativa centimetri separa nivelul Dunarii de cota de inundatie. Solutia de compromis a autoritatilor
La Braila, fluviul ameninta sa inunde faleza pana in zona blocurilor si a unor cladiri de birouri. In plus, sistemele de canalizare, suprasolicitate, nu mai fac fata puhoaielor si exista pericolul ca strazile sa fie invadate de gunoaie si dejectii.
Pentru a evita un dezastru, autoritatile au gasit o solutie de compromis: mai multe pompe electrice preiau apa din canalizare si a o deverseaza in Dunare.
Miercuri, la Braila, cota Dunarii era de 608 centimetri, cu doar 2 centimetri sub cota de inundatie. In anii trecuti, la valori similare, faleza era inundata pe o latime de circa 30 de metri cu apa si mizeria din sistemul de canalizare.
Alegeri 2024
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
Acum, peste gurile de canal au fost montate tuburi metalice inalte de circa un metru, care s-au umplut cu pamant, iar in jurul cestora s-a turnat ciment, astfel incat dejectiile sa nu poata ajunge in strada.
In unele portiuni, insa, apa s-a infiltrat deja pe sub tuburile cimentate.
Potrivit estimarilor oficiale, joi, Dunarea va depasi cota de inundatie la Braila.
La sute de kilometri distanta, acolo unde raurile vin cu putere spre campie, umflate de apele scurse de pe versanti, suvoaiele au inundat deja mii de hectare de terenuri agricole.
In comuna Tulca, de pe valea Crisului Negru, drumul care face legatura cu Salonta a fost acoperit de ape, pe o portiune de 200 de metri.
Situatia e critica in zona de mai bine de o saptamana, de cand hidrologii au anuntat cod galben si portocaliu de inundatii. Cu toate ca localnicii si pompierii s-au mobilizat si au ridicat diguri din saci de nisip, apa venita din amonte tot i-a inundat.
Primaria din comuna a pus la dispozitia oamenilor un tractor pentru cei care raman captivi in case. Iar cei de la societatea locala de imbunatatiri funciare au repornit si o pompa, ca sa fie deversata in Crisul Negru apa de pe drum.
Din pacate, hidrologii nu vin cu vesti bune. In judetul Bihor e cod galben de inundatii, iar in zilele urmatoare o sa ploua zdravan.