Câteva ore în pielea unei persoane cu deficiențe de vedere. Sore, Cornel Ilie și Mario Fresh au făcut față provocării
70 de persoane cu deficienţe de vedere au făcut de acum încă un pas spre o viaţă independentă. Au primit în dar câte un baston smart care să le ajute să se deplaseze.
Pe lângă faptul că pot detecta obstacolele de la nivelul capului, acestea au şi GPS încorporat. Pentru a atrage atenţia asupra problemei nevăzătorilor, o asociaţie a provocat vedete din muzică şi televiziune să parcurgă câţiva kilometri cu ochii acoperiţi.
Alpinistul Alex Găvan a parcurs de această dată un altfel de traseu. Legat la ochi, a mers mai bine de 4 kilometri prin Bucureşti, alături de o tânără nevăzătoare.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
-Cum este această experienţă?
-Alt univers
a răspuns Alex.
„Este foarte, foarte greu. N-am făcut niciodată asta'' mărturisește Mario Fresh.
Mihai Leoveanu are 28 de ani şi s-a născut cu deficienţa de vedere. Pe un troturar plin de obstacole îi explică lui Mario Fresh cum trebuie să folosească bastonul pentru nevăzători. ''Crengile sunt de mult ori obstacole''.
19 echipe cu nevăzători au pornit de pe Splaiul Unirii până la Parcul Izvor, ghidaţi pentru prima dată de bastoane smart, care îi avertizează atunci când ajung lângă un obstacol. Alături de ei, prezentatori TV şi cântăreţi au parcurs traseul cu ochii acoperiţi, dar cu ajutorul unor bastoane clasice pentru nevăzători. În fiecare echipă, a fost şi un voluntar de la asociaţia „Zi de Bine”, cea care a achiziţionat bastoanele smart.
Echipele au mers pe trotuare, pe străzi, cu metroul şi apoi prin Parcul Izvor.
Virgil Ianțu: „Mașinile parcate au fost primele obstacole, crengile care nu sunt toaletate, bănci, stickurile alea, ca să nu intre maşinile”
Cornel Ilie: „A fost pentru prima dată când m-am plimbat şi nu am putut să mă gândesc la ce voiam eu să mă gândesc. Nu aş fi putut să ascult muzică, să mă gândesc eu la ale mele, tot timpul trebuia să mă gândesc la următorul pas''
Sore: „La niciun semafor nu a fost niciun fel de sunet, sunt borduri verticale, m-am lovit în genunchi''
Mario Fresh: „Felicitări, Leo, eşti un erou''
Bastoanele smart au fost cumpărate cu ajutorul asociaţiei „Zi de Bine”.
Melania Medeleanu, Asociaţia Zi de Bine:
„Aveau un soft interesant care face ca bastonul să vibreze când sesizează un obstacol dar nu era tradus în română, aşa că l-am tradus. Bastonul a suferit îmbunătăţiri considerabile datorită echipei Dinmro care a lucrat la acest proiect''.
La destinaţie, toţi cei care au participat la eveniment l-au sărbătorit pe George, un alt tânăr nevăzător.
În România sunt peste 100.000 de persoane cu deficienţe de vedere.