Catalin Radu Tanase, corespondentul Stirilor ProTV: SUA au acum doua variante, dupa ce au bombardat Siria

Dată publicare: 07-04-2017 10:00
Dată actualizare: 10-04-2017 07:12


Catalin Radu Tanase, corespondentul Stirilor ProTv, a facut o scurta analiza a atacului SUA asupra Siriei. Zeci de rachete de croaziera au fost lansate asupra unei baze aeriene a regimului.

Marina americana a anuntat ca pana la noi ordine prezidentiale, a oprit bombardarea Siriei. Numai ca pe planeta, lucrurile nu se opresc aici.

Sunt multe puteri care au investit bani, arme si timp in Siria, pentru a-si urmari propriile interese. De la America si Rusia, pana la statele petroliere bogate si influente din Golf. Cine si cum isi va juca, in acest conflict, cartea? Catalin Radu Tanase ne da cateva variante.

Catalin Radu Tanase: "Fara sa ceara acordul Congresului american si fara o rezolutie ONU, presedintele Donald Trump a decis sa atace Siria inainte de dineul cu presedintele Chinei. In doua ore rachetele au ajuns in Siria, in zona vizata de bombardament.

Rusii, care au si nave si avioane in Siria, au ramas in stand by, desi SUA anuntasera ca urmeaza sa initieze atacul.

America lui Trump are doua variante: se opreste aici, negociaza plecarea lui Assad si ramane in istorie ca tara care a oprit, macar pentru moment, razboiul din Siria.

Presedintele poate ordona, insa, atacuri suplimentare: fie din Spania unde are in Mediterana distrugatoare cu tomahawk, fie lovituri aeriene executate de bombardiere care pleaca din Incirlik din Turcia sau de la bazele din Arabia Saudita. Caz in care, are sansa sa intre in istorie ca tara care a eliminat si Statul Islamic, in paralel cu regimul Al-Assad.

Aceasta varianta "acum ori niciodata" i-ar folosi lui Donald Trump, de-abia instalat la Casa Alba si macinat de scandaluri interminabile si cu o popularitate care a scazut la niveluri istorice.

Pentagonul a venit noaptea trecuta cu ceea ce pare prima proba care arata implicarea regimului Assad in gazarea propriilor civili. Pe de alta parte insa, rusii spun ca Assad nu mai are din 2013 arme chimice.

Rusia are armata in Siria: de la avioane la nave de lupta si sisteme de rachete. Iar prietenia cu Bashar Al-Assad e justificata de nevoia de a-si arata puterea intr-o zona a Mediteranei ai a Orientului, unde pana acum numai americanii au avut ceva de spus.

Putin are alegeri prezidentiale anul viitor si apropiatii spun ca "Putin is forever", dar prin formatia sa are nevoie de o situatie de conflict pentru a mobiliza rusii. Moscova s-ar putea aseza la masa negocierilor cu America si sa-si joace cartile, poate America mai indulceste tonul cu Crimeea sau prezenta NATO, poate Assad ramane in Siria si soldatii rusi, la fel. Si poate Occidentul accepta ca Rusia a devenit o putere pe care nu o poate ignora.

Un argument pentru care Barack Obama nu a intervenit militar in Siria a fost pentru ca aceasta tara este un cuib de viespi. Nu se stie ce se va intampla de acum incolo. Donald Trump a avut niste motive pentru care a recurs la aceasta actiune.

Analistii spuneau ca Trump are nevoie ori de un razboi care sa coaguleze populatia in jurul lui, ori de o recesiune. Trump este omul momentului. Rusia a fost notificata inainte de atac, iar zonele unde se aflau baze rusesti au fost evitate, a fost un atac chirurgical, nu un tavalug. Vor contiuna atacurile punctuale, lucrurile nu se opresc aici".


VIDEO PROTVPLUS.RO