Filmul capturării lui Cătălin Cherecheș. A fost prins după ce a schimbat cartela, dar a păstrat telefonul monitorizat
Arestat în Germania primarul fugar din Baia Mare, Cătălin Cherecheș, așteaptă într-un penitenciar federal decizia Tribunalului Regional Superior din München.
Instanța trebuie să hotărască dacă pune sau nu în executare mandatul european de arestare emis pe numele lui.
Cătălin Cherecheș a fost capturat în Augsburg şi, potrivit, unor informații, s-ar fi opus reținerii, moment în care s-a ales cu răni la față. Între timp, în România, ministrul de interne Cătălin Predoiu se întreabă de ce șeful Poliției din Maramureș era în concediu în ziua fugii primarului.
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
Capturarea fugarului Cătălin Cherecheș a fost făcută de forțele de poliție din Augsburg și de agenți BKA - Biroul Federal de Poliție Criminală - care luptă în Germania împotriva crimei organizate și terorismului. Arestarea a avut loc, marți seară, în jurul orei 18 și 30 de minute.
Parchetul General din Munchen a primit informația că primarul Cherecheș s-ar afla în zonă și „a inițiat măsuri de urmărire și monitorizare a telecomunicațiilor, care au permis stabilirea locului în care se află acesta și au făcut posibilă arestarea.”
Într-o fotografie făcută după momentul arestării, fugarul Cherecheș apare cu mai multe răni la față. Are urme de sânge în zona bărbiei și sub ochiul drept.
Cătălin Predoiu, ministrul Afacerilor Interne: „Pare-se că a fost o vătămare în cursul încercării de a scăpa de legitimare.”
Cherecheș a fost arestat în zona gării din Augsburg.
În acel moment, avea la el echivalentul a peste 3.500 de euro. Asupra lui au mai fost găsite cartea de identitate, o carte de identitate emisă de autoritățile italiene și două legitimații: una de deputat și o alta de militar în rezervă, eliberată acum trei ani. Cea din urmă - spun surse din Poliție - ar fi fost eliberată de o asociație din Maramureș, fără ca primarul Cherecheș să fi avut vreodată vreo calitate oficială în Ministerul de Interne.
Organizația a transmis că legitimația i-a fost acordată lui Cherecheș, potrivit statutului, care prevede că „se pot face membri onorifici persoanele din administrația publică locală care și-au adus un aport în sprijinirea asociației.”
Când a fost arestat, Cătălin Cherecheș se deplasa cu un autoturism Mercedes Benz C Klasse AMG, înmatriculat într-un oraș din Bavaria. Mașina era condusă de mătușa lui - Eugenia Jederan - stabilită de mai multă vreme în Germania, unde, împreună cu soțul, are o clinică medicală. Cherecheș călătorea pe bancheta din spate a autoturismului care, pe parcursul deplasării prin Germania, ar fi fost înregistrat și circulând cu 200 km/h.
Greșeala „de amator” care a dus la prinderea lui Cherecheș
O greșeală „de amator” făcută de Cherecheș a dus la capturarea lui. Primarul fugar ar fi crezut că nu va putea fi urmărit dacă schimbă cartela telefonului mobil, dar păstrează dispozitivul.
Doar că, potrivit Parchetului General din Munchen, „telefoanele mobile cunoscute de noi au fost monitorizate pentru a obține infirmații despre locul unde se află persoana urmărită.”
Cătălin Predoiu, ministrul afacerilor interne: „S-a refăcut traseul fugii, s-au localizat adresele în care a poposit, și în final s-a organizat o supraveghere în limita legii, acolo unde a staționat până unde a avut următoarea tentativă de a se deplasa într-o altă localitate.”
În zona unde a fost prins, fugarul Cătălin Cherecheș și mătușa lui ar fi vrut să renunțe la mașina cu care se deplasau și să ia un taximetru.
Pe strada Unter an Schloss, la numărul 16, primarul avea un seif în care își ţinea banii - a recunoscut chiar el, acum patru ani, în procesul în care Agenția Națională de Integritate cercetează cum a obținut un milion și jumătate de euro din avere.
Extras din procesul verbal privind ascultarea persoanei cercetate. Ședința Comisiei de Cercetare a Averilor, Curtea de Apel Cluj
Membru în Comisia de Cercetare: „Cum s-a procedat la relocarea unei părți din suma de bani în Germania?”
Cătălin Cherecheș: „Orice persoană are dreptul de a scoate din țară o sumă de bani de max. 10 mii de euro. Banii i-am transportat cu mașina și mai mult eu i-au transportat.”
Membru în Comisia de Cercetare: „Cine locuia la acea adresă?”
Cătălin Cherecheș: „Locuia sora mamei mele și alți membri ai familiei. Ulterior, aceștia s-au mutat și ulterior o parte din bani au fost plasați în locuința din Germania a mamei mele.”
În 2019, Viorica Cherecheș, mama primarului și fost deputat, spunea că în seiful din Germania ar fi avut circa 300.000 de euro.
Viorica Cherecheș: „Sistemul bancar nu era de încredere, iar pentru mine transportarea unei sume de bani de 10 mii de euro nu era o problemă.”
Reprezentant ANI: „A existat vreo evidență a sumelor transferate în Germania?”
Viorica Cherecheș: „Nu a existat o evidență în acest sens. Mă interesa care este suma la dispoziția mea cu ocazia fiecărei deplasări. În decursul unui an, efectuez circa 7-8 deplasări în Germania. La fel și fiul meu, care efectua deplasări aproape lunar.”
Parchetul General din Munchen a transmis că fugarul Cătălin Cherecheș a fost dus miercuri, în fața unui judecător de instrucție de la Tribunalul Ausgburg.
Dominik Mesch, jurnalist Presse Augsburg: „Cherecheș se află în prezent în închisoarea din Augsburg și este de așteptat să fie transferat la Munchen, în curând. Este încă neclar când va fi extrădat în România.”
Lucian Niculescu, avocat în baroul Saarbrucken, Germania: „Pentru că Germania ține foarte mult la drepturile persoanelor. Iar dacă persoana condamnată vine și invocă fel de fel de lucruri, că nu i s-ar oferi condiții în regulă de penitență, există posibilitatea ca judecătorul să îi respingă cererea. Multe persoane invocă intervenția politică în procesul penal din România.”
Șef din poliție, în concediu fix în ziua fugii lui Cherecheș
Ca să îl prindă pe fugarul Cherecheș, România a primit ajutor de la polițiile din patru state europene: Ungaria, Austria, Italia și Germania. Cu ajutorul lor i-au stabilit și traseul fugii de cinci zile prin Europa.
Vineri dimineață, primarul a fost surprins de o cameră de supraveghere pe o stradă din spatele locuinței lui din Baia Mare. Era îmbrăcat subțire, cu un hanorac. Apoi, taxiul cu care a ieșit din țară a fost filmat în Vama Petea.
De aici, Cherecheș a ajuns în Piața Centrală din Budapesta. S-a oprit și a băut o cană de vin fiert. Apoi, cu o mașină, a traversat Austria. În Germania a mers până în Ulm - unde locuiește mătușa lui Eugenia - și de acolo au ponit spre gara din Augsburg, unde a fost arestat.
Între timp, în țară, continuă anchetele cerute de ministrul de interne pentru că nu este exclusă varianta ca primarul Cherecheș să fi fost ajutat să fugă.
Cătălin Predoiu, ministrul Afacerilor Interne: „Poliția Maramureș trebuia să fie mult mai atentă, proactivă, și mi-am pus întrebarea de ce un membru al IPJ Maramureș, important acolo, și-a luat concediul exact în acele zile, dar această chestiune va lămuri ancheta în curs.”
Șase șefi din Poliție și Poliția de Frontieră au fost eliberați până acum din funcții. Cel mai important nume este al șefului Poliției de Frontieră - chestorul Victor Ștefan Ivașcu.
Dacă instanța din Germania va fi de acord cu trimiterea lui în România, în țară pe Cherecheș îl așteaptă 5 ani de închisoare.
Aici, riscă să piardă și o parte din averea verificată de ANI. Inspectorii de integritate l-au acuzat că nu poate justifica peste două milioane și jumătate de lei, câștigate în perioada cât a fost primar în Baia Mare. Iar comisia specială de verificare a averilor a cerut Curții de Apel Cluj să îi confiște 2,7 milioane de lei, ceea ce a și decis de curând, însă Înalta Curte a dispus rejudecarea cazului. Cherecheș este așteptat să dea explicații în legătură cu aceste câștiguri peste două săptămâni.
Reporteri: Adrian Crăciunoiu, Cristina Dobre, Ovidiu Oanță, Teodora Suciu, Adina Timiș