Cu ochii pe tot ce misca in scara blocului. 10% din imobilele din Capitala au camere de supraveghere
Dupa modelul primariilor care au montat camere de supraveghere pe strazi, tot mai multe asociatii de proprietari si-au instalat astfel de sisteme in interiorul scarilor.
In Bucuresti, 10% din blocuri au camere, asa ca s-au inregistrat mai putine furturi, scandaluri si talharii, spun politistii. Iar locatarii sunt mai linistiti daca stiu ca undeva este inregistrata orice miscare suspecta.
"Avem camere la toate intrarile in bloc, plus cateva in locuri strategice despre care nu va pot da informatii, ideea e ca de cand le avem instalate oamenii nu au mai avut apartamentele sparte, cum vad camera sau afisul ca e supravegheat video hotii pleaca" povesteste un administrator de bloc.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Un individ distruge afisele de la avizier, altul acopera camerele crezand ca asa nu il mai vede nimeni si poate sa faca ce vrea, sunt doar cateva dintre incidentele care se petrec in scarile de bloc aproape zilnic. Si care sunt filmate, pentru ca tot mai multe asociatii de locatari au platit si au instalat sisteme video de supraveghere. Unii presedinti de bloc sunt si dispeceri.
"Uitati aici se vede scara aici se vede usa. Avem si la parter acolo unde avem instalate echipamente scumpe foarte scumpe sa nu intre nimeni sa le distruga sa le fure. Eu ma uit in monitor si vad tot", povestete un presedinte de bloc.
Costurile pentru un astfel de sistem nu sunt foarte ridicate: la instalare asociatia poate plati aproximativ 500 de euro, apoi cate 4 lei pe luna de apartament, intr-un bloc cu 8 etaje. Cei care vor sa supravegheze altcineva traficul din imobil, platesc separat.
"In momentul in care spre exemplu camera conectata in dispecerat ne sesizeaza o fapta antisociala putem trimite in cel mai scurt timp un echipaj de interventie pana la locul respectiv", explica Catalin Cheteles- director firma.
"Partea proasta e ca avem si familii care spun ca le este incalcat dreptul la intimitate insa noi nu vrem decat sa vedem daca apar nereguli scara este spatiu public comun", explica un administrator de bloc.
Si nu de putine ori montarea unor astfel de sisteme in scarile de bloc i-a ajutat pe anchetatori sa identifice si apoi sa ii prinda pe cei care comit fapte cu violenta.
Asa a fost prins de politisti un criminal care a ucis o prostituata in apartamentul ei. Si tot sistemul video de supraveghere l-a filmat in plina actiune si pe fotbalistul Gabriel Tamas care a distrus usa unei scari de bloc dupa o noapte in club si i-a speriat pe locatari.