Cât costă un kilogram de carne de porc cu o săptămână înainte de Crăciun. Prețurile din măcelării au crescut

×
Codul embed a fost copiat

Cu doar o săptămână înainte de Crăciun, majoritatea combinatelor în care se cresc porci au pus 2-3 lei în plus la carcasă. Rezultatul? Prețurile din măcelării la carne macră și preparate proaspete au crescut și ele.  

La 10 kilograme cumpărate, o familie plătește acum cât pentru 11. Anul trecut, românii au mâncat în medie 37 de kilograme de preparate din porc, desigur, cel mai mult în decembrie.

Ca la porcul lăudat. Așa s-au adunat bucureștenii în ziua de odihnă, în piețele mari, visând la prețuri mai mici ca în supermarket.

Reporter: Cum vi se par prețurile?

Client:Nu mă întrebați, lăsați...Astea sunt!”.

Citește și
carne de pui
Cum ne ferim de contaminarea cu Salmonella. Medicii avertizează ca simptomele pot fi grave
Avertismentul lui Warren Buffett cu privire la inteligența artificială. Ce a prezis mogulul investițiilor

În numai o săptămână, cele mai mari combinate porcine au scumpit de două ori carcasa întreagă. Un porc crescut industrial costă cu 250 de lei mai mult ca la începutul lunii. Doar marii procesatori și-au permis să nu facă modificări la raft.

Ioana Crețu, șef de tură: „Cu un leu, chiar doi lei au scumpit-o unii producători. Noi am preferat să o lăsăm la același preț”.

Magazinele mici au rotunjit însă prețurile pentru mai toate produsele. Slănina crudă, picioarele și urechile pleacă de la 20 de lei kilogramul, rasolul e 22, carnea tocată sare de 23, iar coastele sunt peste 30 de lei.

Doar cei care țin să întindă mese bogate au luat cantități mari.

Client:Câte puțin din fiecare. Suntem două familii în casă și două punguțe de carne ne ajung”.

Reporter: Ce faceți din carne?

Client: „Sarmale, cârnați, piftie”.

Reporter: Și cele mai dificil de făcut? Leber? Tobă?

Client:Mai și cumpărăm”.

Măcelarii spun că cea mai simplă metodă să economisim bani este să alegem cu grijă ce cumpărăm.

Alexandru Ancghel, proprietar fabrică: „Am încercat să facem stocuri de marfă și să menținem prețul. Practic, toate aceste fluctuații le-am absorbit noi. Cam 85%, cel puțin la carcasa de porc, este din România. Maxim un centimetru ar trebui să aibă slănină”.

Coastele și scăricica au cel mai mic procent de carne macră - 30%. Cea mai spornică este pulpa din spate - 70% carne.

Unul dintre cele mai spectaculoase preparate pentru masa de Crăciun pentru nepricepuți este jambonul întreg la cuptor. Luați o pulpă întreagă, cu tot cu os, și gătiți-o la foc foarte, foarte jos, cel puțin câte o oră pentru fiecare kilogram. Rezultă ceea ce americanii numesc „pulled pork”, adică friptură ce ți se topește în gură.

La un cost mediu de 200 de lei ar hrăni 20 de persoane. Dacă rămâne, jambonul rece trebuie separat în șuvițe. Este delicios în sendvișuri calde sau reci, ori împăturit în lipii - simplu, dar și cu legume și brânzeturi. 

Articol recomandat de sport.ro
Lovitură de teatru: Dan Șucu, contract pe 5 ani pentru Mircea Lucescu la Rapid: "Avem garanția că plecăm pe un drum bun"
Lovitură de teatru: Dan Șucu, contract pe 5 ani pentru Mircea Lucescu la Rapid: "Avem garanția că plecăm pe un drum bun"
Citește și...
Cum să păstrăm alimentele în mod corect, pentru evita risipa în timpul sărbătorilor. Ce recomandă specialiștii
Cum să păstrăm alimentele în mod corect, pentru evita risipa în timpul sărbătorilor. Ce recomandă specialiștii

Luna sărbătorilor înseamnă cămări și frigidere pline. Cu greu vom găsi loc pentru preparatele din carne, legume, fructe și prăjituri.

Cum ne ferim de contaminarea cu Salmonella. Medicii avertizează ca simptomele pot fi grave
Cum ne ferim de contaminarea cu Salmonella. Medicii avertizează ca simptomele pot fi grave

Un lot de carne de pui congelată, adusă din Polonia, a fost retrasă de la consum din cauza contaminării cu Salmonella. Pulpele de pui au ajuns în Bucureşti, Iaşi, Târgu Mureş, Bacău și Suceava.

Carne de pui contaminată cu Salmonella, retrasă de urgență din magazine. Vezi lista locurilor unde s-a vândut
Carne de pui contaminată cu Salmonella, retrasă de urgență din magazine. Vezi lista locurilor unde s-a vândut

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a anunțat marți retragerea din magazine a unui lot de carne de pui contaminată cu Salmonella.

 

Carne de porc de Crăciun. Care este cea mai avantajoasă variantă, kilogramul în viu de la țărani sau produsele din magazine
Carne de porc de Crăciun. Care este cea mai avantajoasă variantă, kilogramul în viu de la țărani sau produsele din magazine

După ce autoritățile au anunțat că țăranii sunt liberi să-și vândă porcii crescuți în gopodărie a explodat oferta.

Australia are atât de multe oi, încât fermierii au început să le dea gratis. Numărul lor este uriaș
Australia are atât de multe oi, încât fermierii au început să le dea gratis. Numărul lor este uriaș

Excesul de carne de oaie din Australia a făcut ca preţurile să scadă, iar unii fermieri îşi sacrifică sau îşi dau oile gratis pentru a economisi costuri, în loc să le crească la ferme, relatează CNBC.

 

Recomandări
Grindina face ravagii în mai multe zone din ţară. Oamenii se plâng că gradinile şi livezile au fost afectate. FOTO&VIDEO
Grindina face ravagii în mai multe zone din ţară. Oamenii se plâng că gradinile şi livezile au fost afectate. FOTO&VIDEO

Ploi torenţiale cu căderi de grindină s-au înregistrat, duminică, în mai multe zone din ţată, imagini cu furia naturii fiind distribuite pe reţelele ded socializare. Oamenii se plâng că gradinile şi livezile au fost afectate.

Medici, ingineri și arhitecţi şi-au găsit rostul şi liniştea în corul Anastasios, la Mănăstirea Mihai Vodă
Medici, ingineri și arhitecţi şi-au găsit rostul şi liniştea în corul Anastasios, la Mănăstirea Mihai Vodă

„Oamenii sunt lumină”, partea I. Ne bucurăm atunci când descoperim semeni care dau de la ei, dăruiesc din timpul lor şi îi ajută pe alţii, înţeleg sensul cuvintelor empatie şi împreună.

Românii plecați în Grecia de Paște au trăit cu emoție noaptea Învierii. După slujbă, au dus Lumina Sfântă... la restaurant
Românii plecați în Grecia de Paște au trăit cu emoție noaptea Învierii. După slujbă, au dus Lumina Sfântă... la restaurant

Noaptea Învierii a fost trăită cu emoție și de românii plecați în Grecia de Paște. Doar în Thassos, sunt peste 10.000. Lumina Sfântă a ajuns și acolo, dar cu întârziere.