Cât costă un kilogram de carne de porc cu o săptămână înainte de Crăciun. Prețurile din măcelării au crescut
Cu doar o săptămână înainte de Crăciun, majoritatea combinatelor în care se cresc porci au pus 2-3 lei în plus la carcasă. Rezultatul? Prețurile din măcelării la carne macră și preparate proaspete au crescut și ele.
La 10 kilograme cumpărate, o familie plătește acum cât pentru 11. Anul trecut, românii au mâncat în medie 37 de kilograme de preparate din porc, desigur, cel mai mult în decembrie.
Ca la porcul lăudat. Așa s-au adunat bucureștenii în ziua de odihnă, în piețele mari, visând la prețuri mai mici ca în supermarket.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Reporter: Cum vi se par prețurile?
Client: „Nu mă întrebați, lăsați...Astea sunt!”.
În numai o săptămână, cele mai mari combinate porcine au scumpit de două ori carcasa întreagă. Un porc crescut industrial costă cu 250 de lei mai mult ca la începutul lunii. Doar marii procesatori și-au permis să nu facă modificări la raft.
Ioana Crețu, șef de tură: „Cu un leu, chiar doi lei au scumpit-o unii producători. Noi am preferat să o lăsăm la același preț”.
Magazinele mici au rotunjit însă prețurile pentru mai toate produsele. Slănina crudă, picioarele și urechile pleacă de la 20 de lei kilogramul, rasolul e 22, carnea tocată sare de 23, iar coastele sunt peste 30 de lei.
Doar cei care țin să întindă mese bogate au luat cantități mari.
Client: „Câte puțin din fiecare. Suntem două familii în casă și două punguțe de carne ne ajung”.
Reporter: Ce faceți din carne?
Client: „Sarmale, cârnați, piftie”.
Reporter: Și cele mai dificil de făcut? Leber? Tobă?
Client: „Mai și cumpărăm”.
Măcelarii spun că cea mai simplă metodă să economisim bani este să alegem cu grijă ce cumpărăm.
Alexandru Ancghel, proprietar fabrică: „Am încercat să facem stocuri de marfă și să menținem prețul. Practic, toate aceste fluctuații le-am absorbit noi. Cam 85%, cel puțin la carcasa de porc, este din România. Maxim un centimetru ar trebui să aibă slănină”.
Coastele și scăricica au cel mai mic procent de carne macră - 30%. Cea mai spornică este pulpa din spate - 70% carne.
Unul dintre cele mai spectaculoase preparate pentru masa de Crăciun pentru nepricepuți este jambonul întreg la cuptor. Luați o pulpă întreagă, cu tot cu os, și gătiți-o la foc foarte, foarte jos, cel puțin câte o oră pentru fiecare kilogram. Rezultă ceea ce americanii numesc „pulled pork”, adică friptură ce ți se topește în gură.
La un cost mediu de 200 de lei ar hrăni 20 de persoane. Dacă rămâne, jambonul rece trebuie separat în șuvițe. Este delicios în sendvișuri calde sau reci, ori împăturit în lipii - simplu, dar și cu legume și brânzeturi.