Cât a plătit un creștin pe veșmintele pentru preotul din sat, cumpărate de la Sfânta Parascheva. „Prețul nu contează”
Sâmbătă este ziua cea mare a sărbătorii Sfintei Parascheva, finalul pelerinajului care a adus la Iași o mulțime de credincioși. Aproximativ 200 de mii s-au închinat până acum la racla cu moaște.
Până la încheiere, organizatorii se așteaptă să se ajungă la 350 de mii. O mare de oameni care a adus bani frumoși comercianților, hotelierilor, Primăriei și Bisericii.
Sărbătoarea Sfintei Parascheva are loc în fiecare an pe 14 octombrie și atrage mii de pelerini în orașul Iași, acolo unde se află moaștele ei.
În oraș, unii au căutat cazare pentru aceste zile și cu un an înainte, iar acum au avut buget de peste o mie de lei, pentru cumpărături.
Mulți dintre credinicioșii care ajung în pelerinaj la Iași, de Sfânta Parascheva, pleacă măcar cu un suvenir. Un bărbat a cumpărat veșminte pentru preotul din sat.
Bărbat: „Prețul nu chiar conteaza, 1.700 de lei. Puteam să fiu mort, că am avut un accident. E a doua viață. Îi multumesc lui Doamne-Doamne, ca jertfă”.
Bugetul alocat cumpărăturilor, au mărturisit mai mulți credincioși, este de câteva sute de lei.
Femeie: „Iconițe, miruri și mai vedem”.
Reporter: Câți bani v-ați propus să cheltuiți?
Femeie: „În jur de 300-350”.
Comercianții au marfă variată, de la brățări, brelocuri ori icoane și până la obiecte bisericești. Toate s-au vândut bine.
Vânzare fac și comercianții care nu sunt în perimetrul pelerinajului.
Ana Raducanu, comerciant: „Merge foarte bine. Sute, sute de bucăți de ii, căciuli la fel”.
Oamenii au cheltuit bani și pe lumânări, pomelnice sau au lăsat în cutia milei. Dacă fiecare dintre cei aproximativ 200.000 de pelerini care s-au închinat până acum la racla cu moaștele Sfintei Parascheva a cumpărat măcar o lumânare, care costă 1 leu și 50 de bani, s-au adunat 300.000 de lei.
Constantin Sturzu, purtător de cuvânt MMB (Mitropolia Moldovei și Bucovinei): „Există obiceiul ca pe lângă pomelnic, uneori, nu tot timpul, oamenii să lase și o mică donație. Toți banii pe care acești oameni îi donează se întorc tot în folosul oamenilor”.
În bugetul orașului ajung, numai din chiria încasată de primărie de la comercianți, 832.000 de lei.
Andreea Iacobuță, economist: „Aduce beneficii pentru economia acestui oraș atât din punct de vedere al încasărilor la bugetul local, cât și din perspectiva încasărilor la nivel de agenți economici”.
De pildă, o noapte de cazare costă între 100 și 750 de lei, iar cele 90 de hoteluri, hosteluri și pensiuni din Iași sunt pline. În unitățile înregistrate, în ultima săptămână, în oraș s-au cazat cel puțin 50.000 de turiști, potrivit datelor oficiale.
Dar șirul de pelerini crește de la o oră la alta. Între ei si un tânăr plin de speranțe.
Băiat: „Am venit prima dată în vara acestui an, când am cunoscut o domnișoară frumoasă aici la Iași. Și sper să o revăd acum a două oară”.
Iar câțiva credincioși din Polonia au venit la Iași ca să trăiască experiența pelerinajului de la noi. La ei nu au auzit atât de multe despre Sfânta Parascheva.
Băiat din Polonia: „În Polonia, Sfânta nu este la fel de cunoscută precum în România”.
Sâmbătă este hramul Cuvioasei Parascheva. Slujba Sfintei Liturghii va avea loc pe pietonalul Ștefan cel Mare din centrul orașului și va fi oficiată de Mitropolitul Teofan al Moldovei și Bucovinei. La final, primăria va împărți peste 40 mii de sarmale.