Cât a plătit prințul Emanuel pentru ursul pe care l-a împușcat. Spune că nu era ursul Arthur

Dată publicare: 08-05-2021 19:47
Dată actualizare: 08-05-2021 19:47


Acuzat că a vânat cel mai mare urs din România, prințul Emanuel de Liechtenstein susține într-un comunicat că el nu l-a împușcat pe Arthur, ci pe un alt urs, și are dovezi în acest sens.

 

Prințul mai spune că ursul ucis a fost considerat periculos de autoritățile române și oferă tot sprijinul în ancheta declanșată. În țară, parchetul face cercetări pentru braconaj și uz ilegal de armă.

La 4 zile de când Ştirile PROTV au prezentat pentru prima dată cazul ursului împuşcat de la Ojdula - Covasna, prinţul Emanuel de Liechtenstein a transmis punctul său de vedere:

„Însoțit de ghizi locali de vânătoare, am împușcat animalul-problemă la 250 metri de casele unui sat. Dar nu este vorba despre ursul Arthur de care s-a pomenit în mass-media. Acest lucru este documentat fotografic."

Însă, declaraţiile celor din localitatea Ojdula, despre locul în care a fost vânătoarea, sunt contradictorii.

Markos Barna, președintele Asociației de Vânătoare Botoș: „Dincolo de pârâu, acolo, pe marginea pârâului, acolo a fost împuşcat... Venea aici...”
Reporter: Acolo?
Markos Barna: „Da, sigur...”
Reporter: Şi l-aţi aşteptat aici şi chiar aici a fost împuşcat?
Markos Barna: „Da...”
Reporter: Deci, nu la observator...
Markos Barna: „Nu, dragă..."

Reporter: Când au venit să vâneze ursul, au stat aici să aştepte ursul, aici la dvs.?
Cioban: „Nuuu…”
Reporter: N-au stat aici…
Cioban: „Nu"


Știrile PROTV au trimis prinţului o solicitare, rugându-l să arate dovezile pe care le deţine. Până la ora difuzării reportajului, nu am primit un răspuns.

În acelaşi comunicat, prinţul Emanuel de Liechtenstein îşi justifica decizia de a vâna în România prin faptul că ţara noastră are cea mai mare populaţie de urşi din Europa - peste 8000, scrie în document. Asta, cu toate că România nu are încă un recensământ oficial care să ne spună câţi urşi trăiesc în ţara noastră. În lipsa unei statistici, numărul acestor exemplare a fost mereu subiect de dispută între vânători şi ONG-uri.

Prinţul susţine că exemplarul pe care l-a împuşcat fusese declarat periculos de către autorităţile române, pentru că intrase în repetate rânduri în gospodării. Autorităţile dăduseră aprobarea pentru împuşcarea lui. Aşa că a obţinut în mod legal dreptul de a vâna.

În acte, autorităţile nu dau detalii despre exemplarul care urma să fie împuşcat, iar acestea rămân la latitudinea vânătorilor.

Conform directorului asociaţiei de vânătoare, preţul plătit de Prinţul Emanuel de Liechtenstein pentru partida de vânătoare a fost de 7.000 de euro. În comunicatul sau, prinţul a evitat să pomenească vreo sumă.

„Taxele plătite pentru aceasta, se investesc, din ceea ce ştiu eu, cu precădere în programe de protecţie pentru urşi şi pt oamenii care trăiesc în preajma lor" spune directorul APM.

 


VIDEO PROTVPLUS.RO