Casele de pensii vor emite alte 170.000 de decizii de recalculare: „Încercăm să plătim diferențele în luna octombrie”
Casele de pensii vor emite de săptămâna viitoare alte 170.000 de decizii de recalculare. Vor ajunge la seniorii care, din diferite motive, nu au primit până acum hârtia, dar și la cei care au contestat documentul, pe motiv că au găsit erori de calcul.
După săptămâni de așteptare și multe drumuri la ghișee, pensionarii urmează să primească noile decizii de recalculare, verificate în amănunt.
Angela Lazăr, director executiv adjunct la Casa de Pensii a Municipiului București: „Aplicația este în curs de testare și, începând de săptămâna viitoare, vom emite deciziile de recalculare. Încercăm să plătim diferențele în luna octombrie și pentru luna septembrie.”
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Pensionară: „La mine e de bine, am venit cu o suplimentare, dacă o să reușesc am o zi norocoasă, dacă nu, stau cuminte, că e mai bine să fii mai calmă.”
Noile decizii vor ajunge atât la cei care nu au primit până acum deloc, dar și la pensionarii care au găsit greșeli în documentele primite. Sunt însă și alte nemulțumiri.
Laurențiu Țenț, director Casa Județeană de Pensii Bihor: „Sunt diferite argumente ale lor pentru care contestă decizia. Pornind de la "vecinul are pensia mai mare", până la "doresc să-mi valorificați anii de liceu."
Sunt anunțate și noutăți. Legea vine cu modificări pentru seniorii care încă lucrează deși s-au pensionat. Oamenii pot cere recalcularea pensiei pentru că plătesc taxe la stat, dar documentele se depun de acum o singură dată pe an.
Director Casa de Pensii: „Anterior puteau să ceară recalcularea ori de câte ori doreau, dar noua lege spune că recalcularea drepturilor se face o singură dată în cursul unui an calendaristic, nu mai vine de două, trei ori în decursul unui an.”
Au apărut reguli suplimentare și pentru pensionarii stabiliți peste hotare. Ca să-și încaseze pensiile, aceștia trebuie să trimită în țară, de două ori pe an, un document care să ateste că sunt în viață și nu o singură dată, așa cum procedau până acum.
Certificatul de viață se găsește pe site-ul Casei de Pensii, este bilingv și trebuie trimis până la sfârșitul lunii martie pentru prima verificare și până în septembrie pentru a doua.
Documentul trebuie să fie semnat de un reprezentant al casei de pensii din statul respectiv sau de un notar, un doctor, un consilier juridic ori o asociație de români care are încheiate parteneriate cu instituțiile statului.
La nivel național, sunt aproximativ 65.000 de români care locuiesc în diferite state ale lumii, dar primesc și pensie de acasă.
Numai în Capitală sunt în jur de 10.000 de oameni, iar numărul lor crește pe măsură ce românii care au plecat la muncă peste hotare au ajuns acum la vârsta pensionării.
Numai în București sunt depuse lunar aproximativ 300 de dosare.