Căsătorii de o zi de Dragobete. "Sărbătoarea împerecherii animalelor şi păsărilor"

Ultima actualizare: 25-02-2019 11:31

De Dragobete, ziua iubirii după tradiția românească, mai mulţi tineri din Bacău au ales să-şi lege destinele pentru o zi într-un autobuz care a străbătut oraşul în lung şi în lat.

Cu ocazia aceastei sărbători, în alte locuri din ţară tinerii au purtat straie populare şi au încins hore şi sârbe, aşa cum făceau şi bunicii lor pe vremuri.

- Domnişoara Ilinca, îl luaţi în căsătorie pe domnul Andrei?
- Da.
- Domnul Andrei, o luaţi în căsătorie pe doamnisoara Ilinca?
- Da.
- În cazul acesta vă declar soţ şi soţie pentru o zi!"

Câţiva studenţi din Bacău au reuşit de Dragobete să oficializeze mai multe relaţii pentru o zi. Vreme de opt ore, autobuzul dragostei a străbătut străzile oraşului, în încercarea de a-i convinge pe îndrăgostiţii de toate vârstele să spună DA.

La Gura Ocniţei, în judeţul Dâmboviţa, tinerii au venit la căminul cultural din sat, să se bucure de tradiţionala sărbătoare românească a iubirii.

Domnişoarele, doamnele şi cavalerii care au venit la marea sărbătoare dedicată iubirii s-au îmbrăcat în costume tradiţionale romaneşti. "Ne-am străduit foarte mult să căutăm prin hambare şi prin pivniţe şi prin poduri tot felul de lucruri care să ne aducă aminte de Dragobete şi de cum era odată”, spun ei.

Oraganizatorii evenimentului au inaugurat şi un mic muzeu ţărănesc, unde invitaţii au putut admira zestrea de odinioară a fetelor din sat.

Sorin Ioniţă, organizator: "Un moment de deschidere a tradiţiei, a iubirii, a dragostei vizavi de ceea ce ne leagă ca şi români."

Liliana Iotu, director Căminul Cultural Gura Ocniţei: "Sărbătoarea reînvierii la viaţă a tuturor plantelor, împerecherii animalelor şi păsărilor şi dragostea oamenilor, dragostea către frumos."

Fetele talentate din sat chiar au reinventat hiturile romaneşti cunoscute... "18 ani, 18 anişori nu-s nici grei, nu-s nici uşori, fără griji şi fără bani, aşa-i la 18 ani!"

Tot de Dragobete, Centrul Turistic Dâmbovicioara a organizat o şezătoare pentru un un grup de turişti. Oaspeţii au fost îndulciţi cu poveşti, gogoşi, afinata de casă şi multă voie bună. Turiştii s-au simţit foarte bine, aşa că s-au încins la dans şi cântec până târziu în noapte.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO