Casa pe care o poți lua cu tine când te muți. Cât costă și ce condiții oferă

Dată publicare: 03-07-2020 19:20
Dată actualizare: 03-07-2020 20:25


Veste bună pentru cei care vor să se retragă în locuri izolate, dar nu au neapărat unde să stea. Casele container ar putea fi o soluție.

Mici, dar cochete, locuințele modulare sunt gata într-o săptămână și pot fi montate oriunde. O astfel de locuință, complet utilată și mobilată, costă între 15 și 18 mii de euro.

Sătulă de agitația din București, Alice Savastre s-a mutat de la bloc, la aer curat, în mijlocul naturii. Casa cochetă, făcută din două containere, oferă confortul oricărei alte locuințe, dar, ce-i drept, iese din tipar.

Alice Savastre, proprietara casei container: "Căsuța este absolut autonomă. Adică, nu avem contract cu nicio utilitate. Totul ne asigurăm singuri. Panourile fotovoltaice fac curent electric, puțul de apă forat la 30 de metri, fosa septică și asta e tot."

La ea în curte n-a fost șantier, iar în aproximativ o săptămână s-a și mutat. Casa modulară a costat-o 18 mii de euro.

Alice Savastre, proprietara casei container: "Șemineul cu care ne încălzim iarna, super suficient. Colțul de chicinetă, cu ce ne trebuie. Baia complet utilată, așa a venit de la constructor: boiler, cabina de duș. Și micul dormitor, nici că ne trebuia mai mult."

Casele container se potrivesc și la munte. Cristian Brînză a amenajat în Bușteni, la poalele Bucegilor, 5 astfel de căsuțe. Le închiriază cu 400 de lei pe noapte.

Cristian Brînză, proprietarul caselor container: "Eu cred că e cazul să ne reinventăm un pic, e cazul să avem un pic mai multă grijă de natură, să facem lucruri mai eco, mai bio. Căsuțele mobile sunt exact la fel ca o casă normală. Mari diferențe nu sunt."

Căsuța din container este gata în câteva zile. E nevoie doar de un teren unde să fie amplasată și integrată în peisaj. În funcție de confortul dorit, cine vrea, poate comanda mai multe containere, care pot fi echipate cu aparate de climatizare, jaluzele interioare sau exterioare.

Bogdan Guțu: "Cel mai simplu container, dacă se dorește undeva la 30 de metri pătrați, o estimare ar fi intre 9 și 10 mii de euro, cu transport și montaj la fața locului."

Pentru astfel de case nu e nevoie nici de fundație și nici de autorizație de construire. Prin urmare, taxele și impozitele sunt excluse din start.

 


VIDEO PROTVPLUS.RO