Carmen Dan: ”Ne mai trebuie mult timp până când nu vom mai vedea birturile pline”
Ministrul Afacerilor Interne Carmen Dan a transmis un mesaj joi pe Facebook, după ce a fost în zonele afectate de inundaţii din judeţele Covasna şi Braşov.
Carmen Dan a precizat că mai este nevoie de timp până când „nu vom mai vedea birturile pline atunci când în jurul nostru comunitatea este confruntată cu o situaţie de urgenţă”, publicând şi o fotografie cu oameni care stăteau la masă, într-o curte, şi beau bere. „Poate unii sărbătoreau 15 martie, alţii nu. Erau totuşi solidari”, a scris Carmen Dan.
„Ne mai trebuie mult timp până când nu vom mai vedea birturile pline atunci când în jurul nostru comunitatea este confruntată cu o situaţie de urgenţă. Azi am vorbit cu câteva persoane, probabil unii sărbătoreau 15 martie, alţii nu. Erau totuşi solidari, iar asta e important”, este una dintre concluziile trase de ministru la finalul zilei, după ce s-a aflat, timp de câteva ore, în zonele afectate de inundaţii din judeţele Covasna şi Braşov.
Alegeri 2024
11:05
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
10:04
De ce relațiile României cu Ucraina și Rep. Moldova s-ar putea înrăutăți după alegeri. Semnalul de alarmă tras de Politico
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
06:56
Țările în care s-au deschis cele mai multe secții de votare la alegerile prezidențiale din 2024
Ministrul de Interne subliniază faptul că există o adevărată problemă care ţine de educaţia preventivă, în sensul că oamenii nu conştientizează riscul şi se bazează pe sentimentul că nu li se poate întâmpla tocmai lor.
„Avem o adevarată problemă care ţine de educaţia preventivă, iar de data asta, noi, ca autorităţi, avem responsabilitatea noastră. Lipseşte conştientizarea riscului şi interesul de a fi informat. Oamenii se bazează pe experienţele lor trecute, mai vechi sau mai noi, ori pe acel sentiment fals că mie nu mi se poate întâmpla”, a scris ministrul de Interne.
Carmen Dan a precizat că, deşi oamenii au încredere în autoritatea locală – primarii, consilierii locali, prefecţii –, cea care decide evacuarea localnicilor în cazuri de urgenţă, în localitatea Căpeni din judeţul Covasna nu a fost aşa.
„În situaţii de urgenţă, măsura de evacuare preventivă a celor aflaţi în situaţie de risc aparţine primarului sau prefectului (adică preşedintelui comitetului local/judeţean pentru situaţii de urgenţă). Pentru că primarii şi consilierii locali, cei aleşi de comunitate, se bucură de încredere din partea celor care i-au ales, această decizie ar trebui să fie uşor de aplicat. În Căpeni nu a fost deloc aşa, iar celor care se gândesc că este o problemă generală de încredere în autorităţi, le reamintesc că pompierii sunt cea mai de încredere instituţie, iar jandarmeria se află şi ea pe un loc bun în acest top”, a mai spus ministrul.
Carmen Dan încheie spunând că a plecat „oarecum liniştită” din localitate doar pentru că ştia că „oamenii în uniformă” sunt acolo.
„Despre oamenii în uniformă - ei erau acolo, ca de obicei, probabil cei mai conectaţi la ceea ce se întâmplă în jurul lor. Indiferent de culoarea uniformei lor, nu pot decât să le transmit acelaşi respect şi apreciere pentru munca lor. Dacă am plecat oarecum liniştită din acea localitate, este pentru că ştiu că ei sunt acolo”, a concluzionat ministrul.
Ministrul Afacerilor Interne Carmen Dan, împreună cu şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă Raed Arafat şi şedul Jandarmeriei Române, Sebastian Cucoş, au fost joi în zonele afectate de inundaţii din judeţele Covasna şi Braşov.
În Căpeni, judeţul Covasna, zeci de pompieri, jandarmi, poliţişti şi voluntari încearcă să întărească cu saci de nisip digul de protecţie care preia unda de viitură produsă pe cursul râului Olt. Şi ministrul Apelor Ioan Deneş se află acolo şi spune că localnicii au refuzat evacuarea pe timpul nopţii.
Aproape o sută de pompieri, jandarmi şi poliţişti au fost mobilizaţi în localitatea Căpeni încă de miercuri seară, pentru evacuarea a trei sute de săteni, în condiţiile în care există riscul de rupere a digului de protecţie care preia unda de viitură produsă pe Olt. Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Covasna, Marius Tolvaj, a declarat, joi, pentru News.ro, că doar trei localnici au fost transportaţi, pe parcursul nopţii, la sala de sport din Baraolt, în timp ce alte trei persoane imobilizate la pat au fost duse cu ambulanţele la spitalul din Baraolt.