Alertă în Covasna, unde casele ar putea fi luate de viitură. Carmen Dan și Raed Arafat au mers în zonă
A fost o noapte albă în Căpeni, în judeţul Covasna, unde autorităţile au dispus evacuarea preventivă a 300 de oameni. În urma ploilor torenţiale, există riscul ca digul de protecţie de pe râul Olt să se rupă, iar viitura să inunde casele.
Mulţi săteni însă au refuzat să-şi părăsească gospodăriile, deşi specialiştii i-au avertizat că situaţia este gravă. La faţa locului au ajuns, pe rând, ministrul Apelor şi Pădurilor şi ministrul de Interne, însoţit de secretarul de stat Raed Arafat.
Pompieri: „Alertă, situaţie de urgenţă. Vă rugăm să părăsiţi casele şi, vă rugăm, deplasaţi-vă către drumul principal şi către autobuze."
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Acţiunea de evacuare a oamenilor din satul Căpeni a început în jurul orei 21.00, când maşinile pompierilor au patrulat minute în şir pentru a-i anunţa să îşi părăsească casele. Mulţi s-au împotrivit şi au refuzat să plece, cu toate că riscul ca digul de pământ să se rupă era foarte mare.
În tot acest timp, 3 persoane aflat în imposibilitatea de a se deplasa, au fost preluate cu ambulanţa şi duse la spitalul din Baraolt.
Aproape de miezul nopţii, în zona a ajuns şi Ministrul Apelor şi Pădurilor.
Ministrul Apelor şi Pădurile, Ioan Deneș: „Să sperăm că rezistă digul.”
Ioan Deneș a încercat să îi convingă pe săteni să se refugieze în locuri mai sigure: „Vă rog eu frumos, gândiţi-vă că e mai importantă viaţa."
Autorităţile au pregătit pentru cazare o sală de sport şi căminul cultural din localitate.
Lazăr Kiss Bârna, primarul comunei Baraolt: „Nu am prea avut succes în a-i scoate pe oameni. Suntem pregătiţi cu o sală unde avem paturi saltele şi apă, patrule pe dig să vadă când se surpă."
Pompierii au supravegheat digul în permanenţă, pentru a putea acţiona la timp în cazul în care viitura ameninţa serios gospodăriile aflate la doar 800 metri distanţă.
Sebastian Cucu, prefect județul Covasna: „Sperăm să nu ajungem la o evacuare forțată oamenilor, sperăm să treacă noaptea, fără să fie nevoie să-i scoatem forţat."
La Mândra, în judeţul Braşov, pompierii au muncit toată noaptea să salveze oamenii şi cele 1000 de oi aflate la o stână rămasă izolată între ape. Întâi au fost preluaţi cu bărcile 7 adulţi şi un copil, apoi, animalele. Operaţiunea a durat ore în şir, dar s-a încheiat cu bine, în cursul dimineţii.
De dimineaţă, în Covasna situaţia se menţinea dramatică. Pompierii au supravegheat digul în permanenţă, pentru a putea acţiona la timp, în cazul în care viitura ameninţa serios gospodăriile aflate la doar 800 metri distanţă.
Apele au început treptat să scadă. Ministrul de Interne Carmen Dan şi secretarul de stat Raed Arafat au survolat zona, apoi au aterizat pe terenul de sport din Căpeni. Autorităţile locale i-au condus pe oficiali la şcoala din comună, unde s-a întrunit un comandament pentru situaţii de urgenţă.
Apele învolburate ale Oltului aduc necazuri și în județul Braşov, unde s-au revărsat pe câmpuri. La Augustin, Comana și Făgăraş, nivelul râului amenință digurile, iar mai multe sectoare de drumuri județene au devenit impracticabile. Trei școli din zonă au suspendat cursurile din cauză că elevii nu au cum să ajungă la ore.
Poliţia Covasna a închis traficul rutier pe trei drumuri judeţene, unde apa şi aluviunile au acoperit şoseaua.
Hidrologii au prelungit codul portocaliu de inundaţii în bazinul hidrografic Olt pe teritoriul judeţelor Harghita, Covasna, Braşov şi Sibiu. Avertizarea este valabilă până vineri la ora 12.00.
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!