Alertă în Covasna, unde casele ar putea fi luate de viitură. Carmen Dan și Raed Arafat au mers în zonă

×
Codul embed a fost copiat

A fost o noapte albă în Căpeni, în judeţul Covasna, unde autorităţile au dispus evacuarea preventivă a 300 de oameni. În urma ploilor torenţiale, există riscul ca digul de protecţie de pe râul Olt să se rupă, iar viitura să inunde casele.

Mulţi săteni însă au refuzat să-şi părăsească gospodăriile, deşi specialiştii i-au avertizat că situaţia este gravă. La faţa locului au ajuns, pe rând, ministrul Apelor şi Pădurilor şi ministrul de Interne, însoţit de secretarul de stat Raed Arafat.

Pompieri: „Alertă, situaţie de urgenţă. Vă rugăm să părăsiţi casele şi, vă rugăm, deplasaţi-vă către drumul principal şi către autobuze."

Acţiunea de evacuare a oamenilor din satul Căpeni a început în jurul orei 21.00, când maşinile pompierilor au patrulat minute în şir pentru a-i anunţa să îşi părăsească casele. Mulţi s-au împotrivit şi au refuzat să plece, cu toate că riscul ca digul de pământ să se rupă era foarte mare.

Citește și
Inundatii
Cod roşu de inundaţii pe râul Buzău, până la ora 12:00
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

În tot acest timp, 3 persoane aflat în imposibilitatea de a se deplasa, au fost preluate cu ambulanţa şi duse la spitalul din Baraolt.

Aproape de miezul nopţii, în zona a ajuns şi Ministrul Apelor şi Pădurilor.

Ministrul Apelor şi Pădurile, Ioan Deneș: „Să sperăm că rezistă digul.”

Ioan Deneș a încercat să îi convingă pe săteni să se refugieze în locuri mai sigure: „Vă rog eu frumos, gândiţi-vă că e mai importantă viaţa."

Autorităţile au pregătit pentru cazare o sală de sport şi căminul cultural din localitate.

Lazăr Kiss Bârna, primarul comunei Baraolt: „Nu am prea avut succes în a-i scoate pe oameni. Suntem pregătiţi cu o sală unde avem paturi saltele şi apă, patrule pe dig să vadă când se surpă."

Pompierii au supravegheat digul în permanenţă, pentru a putea acţiona la timp în cazul în care viitura ameninţa serios gospodăriile aflate la doar 800 metri distanţă.

Sebastian Cucu, prefect județul Covasna: „Sperăm să nu ajungem la o evacuare forțată oamenilor, sperăm să treacă noaptea, fără să fie nevoie să-i scoatem forţat."

La Mândra, în judeţul Braşov, pompierii au muncit toată noaptea să salveze oamenii şi cele 1000 de oi aflate la o stână rămasă izolată între ape. Întâi au fost preluaţi cu bărcile 7 adulţi şi un copil, apoi, animalele. Operaţiunea a durat ore în şir, dar s-a încheiat cu bine, în cursul dimineţii.

 

De dimineaţă, în Covasna situaţia se menţinea dramatică. Pompierii au supravegheat digul în permanenţă, pentru a putea acţiona la timp, în cazul în care viitura ameninţa serios gospodăriile aflate la doar 800 metri distanţă.

Apele au început treptat să scadă. Ministrul de Interne Carmen Dan şi secretarul de stat Raed Arafat au survolat zona, apoi au aterizat pe terenul de sport din Căpeni. Autorităţile locale i-au condus pe oficiali la şcoala din comună, unde s-a întrunit un comandament pentru situaţii de urgenţă.

Apele învolburate ale Oltului aduc necazuri și în județul Braşov, unde s-au revărsat pe câmpuri. La Augustin, Comana și Făgăraş, nivelul râului amenință digurile, iar mai multe sectoare de drumuri județene au devenit impracticabile. Trei școli din zonă au suspendat cursurile din cauză că elevii nu au cum să ajungă la ore.

Poliţia Covasna a închis traficul rutier pe trei drumuri judeţene, unde apa şi aluviunile au acoperit şoseaua.

Hidrologii au prelungit codul portocaliu de inundaţii în bazinul hidrografic Olt pe teritoriul judeţelor Harghita, Covasna, Braşov şi Sibiu. Avertizarea este valabilă până vineri la ora 12.00.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Citește și...
Avertizare ANM. Temperaturile vor coborî cu 15 grade în mai puţin de 24 de ore
Avertizare ANM. Temperaturile vor coborî cu 15 grade în mai puţin de 24 de ore

Pe lângă inundaţii, din tabloul aceste primăveri ciudate nu lipsesc frigul şi ninsorile. La sfârşitul săptămânii, temperaturile vor coborî cu 15 grade în mai puţin de 24 de ore, din cauza unui front atmosferic pornit din zona scandinavă.

Cod roşu de inundaţii pe râul Buzău, până la ora 12:00
Cod roşu de inundaţii pe râul Buzău, până la ora 12:00

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis, miercuri, o avertizare Cod roşu de inundaţii pe râul Buzău, valabilă pe durata următoarelor ore.

Dezastru în mai multe județe din cauza inundațiilor. Un drum național a fost acoperit de ape
Dezastru în mai multe județe din cauza inundațiilor. Un drum național a fost acoperit de ape

Ploile și topirea zăpezilor au adus necazuri în 14 judeţe din ţară, unde apele au inundat terenuri agricole, drumuri sau gospodării.

Inundații puternice în mai multe județe, după ploile abundente și topirea zăpezii
Inundații puternice în mai multe județe, după ploile abundente și topirea zăpezii

Ploile şi topirea zăpezilor au adus inundaţii în mai multe locuri din ţară. Pompierii militari au intervenit în nouă localităţi din Argeş, unde au fost afectate 27 de gospodării.

Recomandări
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la "Mihail Kogălniceanu" și susține că NATO se pregătește pentru război

Activitățile NATO în Europa de Est și în regiunea Mării Negre au ca scop pregătirea unui posibil conflict cu Rusia, a anunțat, joi, Ministerul rus de Externe, informează RIA Novosti.

Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate
Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate

Rusia nu are proiecte privind nicio ţară din NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Republica Cehă, dar dacă Occidentul îi livrează Ucrainei avioane de luptă F-16, atunci acestea vor fi doborâte de forţele ruse, a afirmat Vladimir Putin.

Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu
Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, joi, că din semnalele primite din rândul societăţii, rezultă clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend.