Cariera în domeniul turismului. Unde te poți angaja și ce salarii se oferă
Îți dorești o carieră dinamică, în care să îmbini utilul cu plăcutul?
Turismul și industriile conexe, cum ar fi industria ospitalității, serviciile personale și HoReCa au o gamă largă și diversă de oferte de angajare, permițând celor interesați să-și construiască o carieră în domeniu.
Beneficiile muncii în turism sunt multe: ocazia să cunoști oameni noi, să călătorești și să participi la evenimente inedite, să îi ajuți pe alții și să-i faci fericiți.
O carieră în domeniul turismului este potrivită oricui vrea să se dezvolte în acest domeniu, dar și persoanelor cu abilități de comunicare interpersonală și abilități de ascultare activă, abilitatea de a interacționa cu oameni din toate culturile și de pe toate continentele, cunoștințe de limba engleză sau alte limbi străine de circulație internațională, persoane organizate cu un bun management al timpului îi abilități de planificare. În funcție de specificul jobului, ai nevoie de studii de licență finalizate. Pentru posturile de management, ajută să ai studii superioare în management sau ceva similar (marketing, relații internaționale, administrarea afacerilor etc.). Însă poți face și cursuri specializate și de scurtă durată pentru a te certifica în domeniul domeniu.
Ce joburi poți avea în turism și cu cât se plătesc
Agent sau consultant de turism. Oferta salarială de 700 - 1000 euro net lunar.
Agenții de turism îi ajută pe clienți să organizeze servicii de călătorie pentru călătoriile și vacanțele viitoare. Ei pot coordona transportul, cazarea și activitățile în locațiile de destinație ale clienților lor. De asemenea, pot organiza experiențe specializate, cum ar fi croaziere și tururi.
Manager de hotel. Ofertă salarială de 1000 - 1500 euro net lunar
Managerul de hotel este persoana care coordonează activitatea angajaților hotelului pentru a o oferi o experiență cât mai completă și inedită clienților. Managerii supraveghează operațiunile locației, inclusiv personalul, facilitățile și experiențele oaspeților. Adesea, ei oferă servicii pentru clienți pe lângă responsabilitățile lor de management.
Recepționer / recepționeră. Ofertă salarială de 600 - 800 euro net lunar
Un recepționer sau o recepționeră se ocupă, pe lângă primirea și cazarea turiștilor, cu gestionarea rezervărilor, cu răspunsuri la întrebări pentru cei care au dileme, oferă indicații și recomandări, se ocupă de bagaje și de alte solicitări ale clienților pentru a le oferi acestora o vacanță cât mai plăcută.
Coordonator de evenimente. Ofertă salarială de 800 - 1400 euro net lunar
Coordonatorii de evenimente ajută la planificarea și organizarea de evenimente pentru clienții lor. Ei pot lucra cu persoane fizice, cum ar fi nunți și alte evenimente, sau cu companii sau organizații pentru evenimente precum strângeri de fonduri. Coordonatorii de evenimente ar putea fi planificatorul principal al unui eveniment sau ar putea colabora cu un planificator de evenimente pentru a executa cu succes detaliile necesare.
Ghid turistic. Ofertă salarială de 500 - 900 euro net lunar
Ghizii turistici sunt profesioniști care însoțesc turiștii în vizite ghidate în diferite locații, cum ar fi situri istorice și muzee, sau trasee turistice moderne. De obicei, oferă informații aprofundate despre locurile pe care le arată oaspeților și își folosesc experiența pentru a educa și a distra.
Manager de restaurant. Ofertă salarială de 900 - 1200 euro net lunar
Un manager de restaurant se ocupă cu managementul stocurilor de materii prime, managementul angajaților și gestionarea întregii locații a restaurantului respectiv. Managerul de restaurant joacă un rol important la locul de muncă, iar responsabilitățile de zi cu zi pornesc de la interacțiunea cu clienții, verificarea calității preparatelor și ajung până la tot ce trebuie făcut pentru ca afacerea să meargă „ca pe roate”. Cu alte cuvinte, ca manager ești responsabil de tot ceea ce ține de buna funcționare a unui restaurant.
Stewardesă / Însoțitor de zbor. Ofertă salarială de 1000 - 2000 euro net lunar
Un job care îți permite să călătorești destul de mult, stewardesa sau însoțitoarea de zbor este persoana care te ajută să călătorești în siguranță și cu toate lucrurile necesare la dispoziție, pe parcursul zborului cu avionul. Ce faci: explici regulile de siguranță și te asiguri că sunt respectate, servești pasagerii cu băuturi și mâncare, ajuți la îmbarcare și coborâre, ești atent/ă ca toată lumea să se simtă bine și să fie în regulă.