Care sunt speciile de rechin din locațiile frecventate de turiștii români. Măsurile elementare de siguranță în apă
La două săptămâni de când o româncă și o austriacă au fost ucise de un rechin în Marea Roșie, temerile nu s-au potolit.
Biologii marini și scafandrii spun însă că nu trebuie să ne stricăm planurile de vacanță pentru locurile exotice la care am visat un an.
Există reguli care îi pot feri de neplăceri pe curajoșii care fac scufundări în mările și oceanele lumii.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Marea Roșie are câteva sute de specii de animale marine dar și o floră impresionantă. Tot aici trăiesc aproape 40 de specii de rechini de diferite forme și culori.
Sharm el-Sheikh:
Rechin Mako 4 metri, 545 kg
Rechinul Ciocan 4-5 metri, 230 kg
Rechinul Tigru 5-6 metri, până la 600 kg
Printre ei, cei mai de temut sunt rechinii Mako. Un asemenea exemplar a provocat tragedia de acum două săptămâni din stațiunea Sahl Hashish în care a murit și o turistă din România.
Aceeași specie a dat fiori, în acest weekend, pe plajele din Barcelona.
Apariția celui mai rapid rechin din lume, una extrem de rară în această zonă a Mediteranei, a dus la închiderea mai multor plaje.
Marea Mediterană/ Coasta de Azur/Adriatica/Marea Balearelor
Marele rechin alb (foarte rar) 6 metri, 700-2000 kg
Rechin Mako 4 metri, 545 kg
Rechinul Ciocan 5-6 metri, până la 600 kg
Rechinul de recif cu înotătoare neagră, 18-20 kg, 1,5 metri
De altfel, în Mediterană apare sporadic și marele rechin alb. Imagini filmate în urmă cu mai bine de 20 de ani, surprind un exemplar mușcând din peștele capturat de pescari în largul coastelor Italiei, la Rimini.
Însă aceste întâlniri sunt extrem de rare și, de regulă, în larg. Totuși, aceste specii atacă omul și pot fi agresive, însă depinde foarte mult de circumstanțe.
Nici un rechin nu ne consideră hrana lui naturală, dar instinctele de prădător pot fi stimulate de resturi de sânge sau animale moarte în apropierea scufundătorului, sau de greșeli făcute de acesta.
Adrian Bâlbă, biolog marin: „Trebuie tot timpul să ai contact vizual, tot timpul, când înotăm, să ne uităm în jos, înotul acela cu capul afară e nesigur, nu știi ce e sub tine. Dacă ești într-o zonă cu rechini este bine să ai un instrument la tine cu care să îl îndepărtezi. Când înotăm, trebuie să nu fim singuri, în al doilea rând, trebuie să punem niște ochelari cu care să vedem bine în apă."
Rechinii au un miros extrem de dezvoltat, așa că experții în viața marină ne sfătuiesc să nu intrăm în apă dacă avem o zgârietură, oricât de mică, pe corp. Bijuteriile şi culorile stridente le atrag de asemenea atenția. În plus, pescărușii care prind pești pot fi un indiciu că în zonă se află rechini în căutare de hrană.
Adrian Știrb, scafandru: „Sunt animale care atacă dacă le provoci, dacă le enervezi. Avem grijă să nu atingem, este regula de aur, nu atingem animale, nu atingem pești, pentru că ei nu știu intenția noastră și atunci îi putem provoca, mâinile le ţinem ori pe lângă corp, ori le ţinem în față, dar nu dăm din mâini."
Cosmin Brânzeanu, explorator: „Nu luăm nimic, decât poze, și nu lăsăm nimic, decât bule de aer. Deci nu atingem nimic."
Alte zone frecventate de turiști, printre care și mulți români, sunt Arhipelagul Maldivelor, Marea Caraibilor, sau Thailanda. În aceste mări trăiesc rechini, iar unii dintre ei sunt periculoși și atacă omul.
Maldive
Rechinul de recif cu aripioara albă: 4 metri, 170 kg
Rechinul Ciocan: 5-6 metri, până la 600 kg
Marea Caraibilor
Marele rechin alb (destul de frecvent): 6 metri, 700-2000 kg
Rechinul taur: 3,3 metri, 220-250 kg
Rechinul tigru: 4 metri, peste 600 kg
Thailanda/Marea Andaman/Golful Thailandei
Rechinul de recif cu înotătoare neagră:18-20 kg, 1,5 metri
Rechinul de recif cu înotătoare albă: 4 metri, 170 kg
Rechinul taur: 3,3 metri, 220-250 kg
Dacă faceți scufundări aici, apelați la servicii specializate și nu vă mergeți niciodată singuri. De asemenea, este util să vorbiți și cu pescarii localnici și să îi întrebați dacă în perioada respectivă au văzut rechini aproape de țărm.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: maldive, rechini, thailanda, mako, rechinul ciocan,
Dată publicare:
18-07-2022 18:21