Care sunt riscurile dacă vrei să investeşti în bitcoin. Săptămâna trecută crescuse la 58.000 de dolari
Investiţiile în „bitcoin”, adică într-o monedă virtuală, încep să-i atragă pe tot mai mulţi romani. Aceştia speră să se îmbogăţească rapid, mai ales că moneda a ajuns săptămâna trecută la un maxim istoric, mai exact, 58.000 de dolari.
Monedele virtuale sunt însă extrem de volatile, atrag atenţia analiştii financiari, dovadă că în ultimele două zile, asistăm deja la o scădere a preţului de aproximativ 15%. Aşa că, dacă vă gândiţi să faceţi o astfel de investiţie, trebuie să ştiţi şi că riscul să pierdeţi banii este mare.
De la 300 de dolari, cât era valoarea unui bitcoin în 2015, a ajuns la 30.000 de dolari, la începutul acestui an.
Alegeri 2024
21:55
Alegeri prezidențiale. Primarul Dominic Fritz: ”Un cetățean a fost amendat pentru o postare despre Elena Lasconi pe Facebook”
20:15
AUR depune plângere penală împotriva ministrului de Externe: ”Fraudare masivă a alegerilor prezidenţiale” din diaspora
19:14
Alegeri prezidențiale 2024. Secțiile de vot din toată țara sunt pregătite. Pedepse aspre pentru cei care încalcă legea
19:07
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spun românii care votează din străinătate: ”Doamne ajută!”. ”De noi depinde soarta țării”
Cea mai spectaculoasă evoluţie a monedei virtuale bitcoin a fost însă în ultima lună. De la aproximativ 32.000 de dolari, cât era o unitate la finalul lunii ianuarie, în acest weekend a ajuns la un maxim istoric de 58.000 de dolari, deci aproape dublu faţă de începutul anului. Acest moment de vârf este strâns legat de declaraţiile omului de afaceri Elon Musk care a anunţat că a investit 1,5 miliarde de dolari în această monedă virtuală. Ultimele zile au adus însă un declin destul de abrupt, de aproximativ 15%, astfel că acum valoarea unei unităţi este de 49.000 de dolari.
Bitcoin se găseşte în număr limitat - acum sunt mai puţin de 19 milioane de unităţi în toată lumea. Jumătate de milion de români, potrivit estimărilor, au investit până acum în această monedă virtuală.
George Rotariu, Bitcoin Romania: „Practic, tot ce trebuie să facă este să îşi transfere fondurile din contul lor bancar în contul nostru bancar, noi le alimentăm contul lor de euro, iar de acolo pot face tranzacţiile acestea, pot cumpăra fie bitcoin fie alte criptomonede. Bitcoinul este divizibil, şi chiar dacă are o valoare foarte mare de 40-50 de mii de dolari, tu poţi cumpăra şi de 50 de lei, 100 de lei, 200 de lei.”
Există şi o reţea de bancomate pentru monede virtuale în România, de unde utilizatorii pot retrage sau alimenta portofelul virtual cu bani cash, în lei.
Astfel, spre exemplu dacă vrem să vindem, să zicem, 100 de lei, primesc o chitanţă cu un portofel bitcoin şi cu valoarea exactă, trebuie să trimit 0,00592 bitcoin, care înseamnă 100 de ron pe care urmează să îi primesc eu.
Cu bitcoin poţi plăti consumaţia la unele restaurante, poţi cumpăra vacanţe şi chiar locuinţe. De exemplu, un român care deţine 6 apartamente în Capitală vrea să le vândă doar în bitcoin.
Isfahan Doekhie, reprezentantul unei agenţii imobiliare: „E o tranzacţie făcută cu o valoare. Dacă valoarea e acceptată, e o tranzacţie legală şi poţi să transferi titlul de proprietate. Oferta e interesantă, sunt chiriaşi acolo, cu un randament de 7%.”
Monedele virtuale au mari probleme de siguranţă, susţin analiştii financiari.
Dragoș Cabat, CFA România: „Volatilitatea bitcoin şi a celorlalte monede virtuale este foarte ridicată, deci poţi să câştigi mulţi bani, dar poţi să şi pierzi la fel de mulţi bani. Marea problemă este că nici măcar nu ştim care este riscul, de unde să îl apucăm, nu putem face nicio proiecţie, nu ştim care sunt factorii de risc. este inflaţia, cursul dolarului, preţul petrolului, un război, o pandemie, nu ştim dacă acestea ar duce la scăderea sau creşterea preţului acestor monede virtuale şi nimeni nu poate să spună. Deci, este pur şi simplu o tranzacţionare pe bază de emoţie şi nu una pe bază de fundamente economice.”
O altă problemă, atrag atenţia băncile centrale, este că în acest fel pot fi finanţate activităţi ilegale şi chiar teroriste, monedele virtuale nefiind sub umbrela autorităţilor de reglementare.