Care ar fi, de fapt, sursele pentru poluarea excesivă din Capitală. Ce spun protestatarii
După 3 zile de la episodul de poluare din Capitală şi peste 100 de controale la firmele care deţin instalaţii de ardere, nu a fost găsită nici acum cauza directă.
Deocamdată a fost demis şeful Gărzii de Mediu Bucureşti, Viorel Glăman, care, potrivit ministrului Mediului, nu a gestionat eficient problema poluării din Capitală.
În faţa ministerului, a avut loc şi un protest: câţiva locuitori şi activişti au cerut să fie informaţi în timp real despre depăşirile limitelor admise de poluare.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Cu măşti de gaze pe faţă şi cu pancarte, oamenii au protestat în faţa Ministerului Mediului timp de o oră.
Protestatarii i-au cerut ministrului, printr-o petiţie, să modernizeze urgent sistemul de monitorizare a calităţii aerului şi să transmită în timp real către Agenţia Europeană de Mediu datele privind poluarea din România.
Cătălina Hopârteanu, Declic: "Sunt 14 mii de semnături pe care le am aici, i le voi înmâna ministrului. Am ales să venim cu măşti de gaze, măşti de război, pentru că sănătatea noastră este pusă în pericol în acest moment care este sursa reală a poluării."
Deocamdată, ministrul mediului promite controale şi întâlniri cu asociaţiile de mediu.
Costel Alexe, ministrul Mediului: ''Comisarii Gărzii de Mediu din Bucureşti şi din judeţele vecine au o amplă campanie de control la toţi operatorii economici din Bucureşti şi Ilfov pe procesele de ardere. Ne vom revedea din nou cu reprezentanţii reţelelor independente de senzori privind calitatea aerului şi sunt convins că vom pune bazele unui parteneriat durabil."
Pe de altă parte însă, cei acuzaţi de Costel Alexe că ar fi adus din străinătate containere cu deşeuri pe care ulterior le-ar fi ars lângă Capitală, neagă acuzaţiile.
Mai mult, declară că nici nu au fost chemaţi la audieri, iar procurorii care au făcut percheziţii la sediul lor nu i-au anunţat oficial că ar fi anchetaţi.
Surse din rândul oficialilor din domeniu susţin ca poluarea ar fi produsă de trafic şi în nici un caz de deşeuri arse ilegal în jurul Capitalei.
De altfel, şi Institutul de Sănătate Publică a scris într-un raport ca 70 la sută din poluare provine de la maşini.
În lipsa unor rezultate clare care să ne arate, de fapt, care a fost sursă poluării din noaptea de duminică spre luni, Ministrul Mediului a cerut momentan scoaterea din funcţie a şefului Gărzii de Mediu Bucureşti.
Se pare că activitatea acestuia din ultimul an a lăsat de dorit, asta înseamnă că acesta nu a făcut destul de multe controale pentru a putea diminua poluarea din Capitală.
Şi primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, afirmă că are "niște piste de posibili poluatori industriali" - firmele sau gropile de gunoi care ard deşeuri şi CET-urile.
Primarul General i-a cerut preşedintelui Iohannis să convoace CSAT pentru a discuta despre poluarea din Bucureşti. De cealaltă parte, activiştii de mediu susţin că primăria nu a luat măsuri eficiente.
Rezultatele controalelor făcute de gardă de mediu vor fi anunţate în următoarele zile.
Sursa: Pro TV
Etichete: klaus iohannis, Capitala, mediu, poluare, csat, firea,
Dată publicare:
04-03-2020 20:20