Carantină în două localități din Cluj. În Săvădisla totul a început de la un botez

Ultima actualizare: 23-10-2020 19:26
Carantină în două localități din Cluj. În S...
Carantină în două localități din Cluj. În S...

În județul Cluj localitățile Şic și Săvădisla intră în carantină. Autoritățile au luat decizia după ce incidența cazurilor a crescut alarmant.

13,5 la mia de locuitori este media ultimelor 14 zile, în Sic, conform prefectului. În Săvădisla, unde avem un alt prag imens - 10 la mie - zeci de cazuri au apărut...după un botez.
În prezent, sunt 41 de bolnavi în Săvădisla.

Principalul focar a fost respectivul botez, cu 70 de invitați. Cheful şi voia bună au fost asigurate de un lăutar, confirmat cu SARS-COV-2, la câteva zile de la eveniment. Și pentru răspândirea bolii... tot el pare responsabilul.

Ştefan Asztalos, primar ales Săvădisla: „Totul a început de la botez, în data de 15 a fost cântăreţul pozitiv iar apoi după două zile au mers să se testeze 33 de persoane, din care 14 au fost pozitivi. Atunci nu erau restricţii şi evenimentul a fost pe o terasă. De la lăutarul care cânta a început tot.”

Pragul neverosimil de 10 la mie a alertat autoritățile. Imediat, s-a luat decizia carantinei.

Mircea Abrudean, prefect Cluj: „Lucrurile vor fi ca în starea de urgenţă. Sancţiunile sunt destul de dure, nepurtarea măştii 500 de lei minim. Oamenii sunt informaţi şi sunt înţelegători.

La intrările din localitatea Săvădisla stau acum echipaje de poliţie care opresc maşinile şi îi atenţionează pe oameni că în câteva ore vor intra în carantină. Şi jandarmii patrulează prin localitate şi stau de vorbă cu oamenii şi îi anunţă ce reguli stricte trebuie să respecte. Mulţi au înţeles situaţia însă am întâlnit aici şi persoane revoltate care par să nu înţeleagă că măsurile de protecţie pot salva vieţi.

Timp de 14 zile, localnicii vor ieşi din sat doar dacă au o declaraţie şi un motiv bine întemeiat. Şi poliţiştii vor rămâne aici în fiecare zi iar cei care nu respectă regulile vor fi aspru sancţionaţi. Pe scurt, totul se va desfăşura exact ca în starea de urgenţă.

Printre localnici părerile sunt - cum altfel - împărţite.

Localnic: „Am auzit că de la un botez a început. Din cauza lor suferim noi toţi şi problema este că unii dintre noi suntem bătrâni şi bolnavi. E rău să stai în casă şi să nu poţi să ieşi.”

Tânăr:Asta e situaţia, nu îmi convine dar astea sunt măsurile, cred că e o exagerare”.

Şi localitatea Sic va intra în carantină. Aici, rata infectărilor este și mai mare: 13,5 la mia de locuitori. Autorităţile spun că transmiterea comunitară a crescut alarmant în rândul celor care fac naveta.

Situația este dificilă și în restul țării

În acelaşi timp, în mai multe localităţi din Vâlcea, unde gradul de infectare a depăşit 3 la mia de locuitori şi pompierii au patrulat pe străzi.

„În această localitate nivelul de răspândire al noului coronavirus este unul ridicat. Respectaţi măsurile de protecţie" se aude în megafoanele mașinilor ISU.

Iar la Spitalul de Boli Infecţioase din Braşov, ziua a început cu coada de ambulanţe, dar şi coada de pacienţi. Zeci de oameni au aşteptat ore în şir, afară, pe trotuar, să le vină rândul la testarea pentru SARS-COV-2. Majoritatea erau persoane care au stat în izolare 2 săptămâni, iar acum voiau să afle dacă mai sunt infectate.

„E soţul înăuntru, pe el vrem să îl testăm, face febră şi sunt curioasă. Am sunat la medicul de familie, nu a răspuns, băiatul a decis să venim direct aici să facem testul" spune o femeie aflată la coadă.

La Spitalul Judeţean din Craiova, unitate medicală suport pentru COVID şi cel mai mare spital din regiune, aproximativ 80 de asistente şi infirmiere de la Unitatea de Primiri Urgențe şi-au depus cererile de concediu. Conducerea încearcă să găsească soluţii.

Cristina Geormăneanu, director medical SJU Craiova: „Oamenii lucrează în prima linie din martie, ture de 12 cu 24, sunt foarte mulţi obosiţi, stresaţi. Am avut grijă să redistribuim personal din alte secţii care au activitate restricţionată."

Situaţia este dificilă şi la Spitalul de Pediatrie "Sfânta Maria" din Iaşi. 23 de cadre medicale de la Unitatea de Primiri Urgențe au fost depistate cu SARS-COV-2.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO