Cazul Caracal. DIICOT a pus sechestru pe bunurile și conturile lui Dincă. S-au găsit noi fragmente osoase

×
Codul embed a fost copiat

Procurorul şef al DIICOT, Felix Banilă, a făcut noi declaraţii privind evoluţia anchetei în cazul lui Gheorghe Dincă.

 După 6 săptămâni de anchetă, suspectul principal a fost trimis în faţa unui specialist al poliţiei pentru stabilirea profilului psihologic.

Pe de altă parte părinţii Alexandrei Măceșanu au fost invitaţi de procurori să studieze cea mai dureroasă proba din dosar, expertiză genetică a fragmentelor osoase găsite de anchetatori, care confirmă că fata nu mai este în viaţă.

Șeful DIICOT a anunțat, cu această ocazie, că Gheorghe Dincă este urmărit penal pentru alte două infracțiuni de viol, persoanele vătămate nefiind Alexandra Măceșanu și Luiza Melencu.

În plus, DIICOT a pus sechestru pe averea lui Dincă, fiind impuse măsuri asiguratorii pentru cele trei case deținute de acesta în Caracal și pentru patru autoturisme.

Citește și
caz caracal
Ministerul Public, anunț despre dosarul penal întocmit polițiștilor care au intervenit la Caracal
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

Felix-Oliver Bănilă a precizat, de asemenea, că "în curtea inculpatului au mai fost descoperite fragmente osoase într-o groapă săpată".

 

 LIVE VIDEO:

 

Principalele declarații:

„DIICOT aduce la cunoștința opiniei publice următoarele.

 Organele judiciare au fost sesizate prima dată pe 15 aprilie despre faptul că pe 14 aprilie, Luiza a plecat în mod voluntar din comuna sa, către Caracal, însă nu s-a mai întors la domiciliu. Existând indicii ale comiterii infracțiunii de trafic de persoane, după ce bunicul său a fost apelat de un bărbat necunoscut, cauza a fost declinată către DIICOT Craiova.

- La 5 iunie 2019 a fost constituit un dosar penal în care, în raport de împrejurări, de apeluri, de cele comunicate de autorul sesizării (...), s-a dispus începerea urmăririi penale in rem pentru trafic de persoane.

- Organele judiciare au fost sesizate și în iulie 2019. Mama Alexandrei a anunțat că fiica sa a dispărut de acasă. La 25 iulie 2019 a fost constituit un dosar penal. În aceeași zi, poliția mun.Caracal a fost apelată în mod repetat prin 112 de către o minoră care a raportat că un bărbat necunoscut a răpit-o, violat-o.

- În vederea aflării unde e ținută victima au fost făcute investigații. Cu ocazia efectuării perchezițiilor judiciare au fost descoperite în curtea lui Dincă urmele incinerării. Au fost ridicate fragmente osoase, 21 de dinți, bijuterii.

- În aceeași curte a fost găsit și un Renault Megane în care au fost descoperite, printre altele, un cercel recunoscut de mama victimei. Medicii de la medicină legală au precizat că fragmentele osoase sunt de natură umană.

- La nivelul Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt s-a constituit un dosar penal pentru omor calificat. Pe 26 iulie, existând indicii că faptele din ambele dosare ar fi fost comise de aceeași persoană, Parchetul de pe lângă Tribunalul Olt a declinat dosarul la DIICOT Craiova și s-a dispus reunirea dosarelor. În dosarul reunit s-a dispus extinderea urmăririi penale sub aspectul traficului de minori.

- Dincă nu a dorit la început să facă declarații, a mai precizat oficialul DIICOT, care prezintă situația dispariției a două adolescente în Caracal.

- „Inculpatul a fost arestat preventiv și în 28 iulie s-a dispus extinderea urmăririi penale pentru trafic de persoane, viol. Fiind reaudiat în prezența aceluiași avocat, el a recunoscut că le-ar fi ucis pe cele două fete și că s-ar fi preocupat să scape de cadavre. Nu a recunoscut că le-ar fi violat și nici acuzațiile de trafic de persoane și de minori.”

- „Ca urmare a declarațiilor luate, s-a dispus începerea urmăririi penale sub aspectul săvârșirii a două infracțiuni de viol, în raport de alte două persoane vătămate decât cele precizate anterior” (n.r – Alexandra Măceșanu și Luiza Melencu).

- La 27 iulie 2019 s-a dispus efectuarea unei analize genetice, prelevate și/sau ridicate din autoturismul inculpatului. În 31 iulie 2019 s-a făcut o altă analiză genetică cu privire la probe biologice de pe mâinile inculpatului și din autoturismul său. La aceeași dată, s-a făcut o analiză pentru detectarea comportamentului simulat al suspectului. Asta s-a dispus și în cazul mamei și bunicului Luizei Melencu.

- S-a dispus și expertizarea psihologică a inculpatului. Având în vedere complexitatea cazului, procurorul-șef al DIICOT a dispus preluarea dosarului la structura centrală a instituției.

- S-a dispus efectuarea percheziției informatice și domiciliare, analizele fiind efectuate cu cea mai mare minuțiozitate specifică. Încă din ziua preluării cauzei, au fost delegați să asigure suport tehnic în activitatea de căutare, descoperire, prelevare și sigilare de probe și lucrători de la Institutul de Criminalistică.

- Pe 2 august 2019, în curtea inculpatului au fost identificate și alte urme de natură umană. În timpul aceleiași zile, a indicat locul în care a indicat locul în care a aruncat telefonul Alexandrei Măceșanu, care a fost găsit.

- În 3 august 2019, a fost primit de la INML un prim raport genetic din care rezulta profilul genetic al unei singure persoane - a Alexandrei Măceșanu. Activitățile de cercetare la fața locului au continuat o lună, iar în 5 august inculpatul a revenit asupra celor declarate privitoare la Luiza, declarând că ar fi procedat ca în cazul celeilalte victime.

- Inculpatul a condus organele pe DN6, fiind descoperite mai multe fragmente osoase, iar medicul legist a confirmat că sunt cel mai probabil de natură umană. Ulterior, la 13 august, INML a comunicat că după examinarea antropologică, faptul că fragmentele provin de la o altă persoană, de sex feminin, cu vârsta între 15 și 19 ani, alte față de cele descoperite acasă.

- În urma examinării unor probe din zona lizierei, nu s-a putut identifica niciun profil ADN. Procurorii au reiterat INML dispoziția de efectuare în continuare a expertizei genetice a probelor descoperite la fața locului.

- La domiciliul inculpatului, procurorii au procedat la audierea a numeroase persoane în calitate de martori.  

- S-au efectuat cercetări și pentru neglijență în serviciu. La 26 august 2019 s-a dispus declinarea cauzei la Parchetul de pe lângă ÎCCJ. În curtea inculpatului au mai fost descoperite fragmente osoase într-o groapă săpată.

- Tot în 7 august 2019 s-a dispus stabilirea profilului genetic al unei persoane din anturajul inculpatului. În 28 august 2019, au fost dispuse noi expertize cu privire la fragmentele osoase și textile carbonizate: fermoare, cleme, agrafe de păr, nasturi. La aceeași dată, s-a dispus și efectuarea unei constatări fizic-chimice.

- Cercetarea a fost finalizată în 29 august. 

- INML a transmis un rapot final în ceea ce o privește pe Alexandra rezultă că profilul ADN unic aparține unei persoane de sex feminin. Ea este Măceșanu Alexandra, cu o probabilitate de 99,9%. În 5 septembrie s-au dispus efectuarea de verificări suplimentare, în vederea identificării persoanelor în cauză, pe baza rămășițelor din lizieră și din curte.

- În vederea clarificării cauzei și a stabilirii de eventuali participanți, la data de 7 august 2019, a fost emis ordin european de anchetă în Italia vizând firmele deținute de Dincă, de soție și de copiii acestora, precum și comisie rogatorie pentru SUA. S-a dispus comunicarea datelor de conturi bancare, istoricul asociat administrator conturilor deținute de soția sa, de inculpat, fiii, fiica și ginere.

S-a dispus instituirea măsurii asiguratorii a sechestrului conturilor, a patru mașini și a bunurile imobile - trei. Cauza în discuție e complexă și dorim să asigurăm opinia publică că DIICOT și autoritățile implicate o tratează cu maximă responsabilitate și cu stricta respectare a măsurilor din codul penal.”

Familia Alexandrei Măceşanu a fost, joi, la DIICOT, după ce luni părinţii fetei au refuzat să predea buletinul, în urma raportului INML care arăta că în proporţie de 99,93% AND-ul din oasele şi dinţii din butoiul din curtea lui Gheorghe Dincă apaţine fiicei lor. În acelasi timp, joi si Gheorghe Dincă a fost audiat la sediul IGPR timp de mai multe ore.

 

Părinții Alexandrei nu pot accepta că fata a fost ucisă

 

După ce Gheorghe Dincă a declarat că a ucis-o pe Alexandra, părinţii au cerut să vadă expertiza rămăşiţelor descoperite de anchetatori într-un butoi din curtea suspectului. Mama Alexandrei a relatat că la DIICOT le-au fost prezentate documentele legate de cazul Caracal.

Rezultatele au indicat profilul genetic al fetei, însă bieţii părinţi nu pot accepta că fata lor nu mai este în viaţă.

Conform procedurii, procurorii le-au cerut să le predea actul de indentitate al Alexandrei, ca să întocmească certificatul de deces, dar mama şi tatăl ei au refuzat.

Despre suspectul principal, Dincă a fost adus de la sfârşitul săptămânii în Bucureşti, unde a fost pus față în faţă cu profilerul Poliţie Române, un specialist antrenat de FBI să intre în mintea criminalilor.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Mama Alexandrei Măceșanu dezvăluie ce a aflat la DIICOT despre fiica sa
Mama Alexandrei Măceșanu dezvăluie ce a aflat la DIICOT despre fiica sa

Mama Alexandrei Măceșanu a mărturisit motivele pentru care a decis, împreună cu soțul ei, să nu predea la DIICOT, așa cum i s-a cerut, cartea de identitate a fiicei sale.

Ministerul Public, anunț despre dosarul penal întocmit polițiștilor care au intervenit la Caracal
Ministerul Public, anunț despre dosarul penal întocmit polițiștilor care au intervenit la Caracal

Parchetul de pe lângă Tribunalul Olt a făcut mai multe precizări despre dosarul penal de abuz în serviciu deschis pe numele polițiștilor care au intervenit în cazul de la Caracal.

Un caz similar celui din Caracal schimbă legea în UE. Localizare chiar dacă telefonul nu are cartelă SIM
Un caz similar celui din Caracal schimbă legea în UE. Localizare chiar dacă telefonul nu are cartelă SIM

Toate țările Uniunii Europene, deci și România, vor fi obligate să localizeze o persoană care sună la 112, chiar dacă apelul este făcut de pe un telefon fără cartelă SIM.

Părinții Alexandrei Măceșanu, la sediul DIICOT. Ce au vrut afle de la procurori
Părinții Alexandrei Măceșanu, la sediul DIICOT. Ce au vrut afle de la procurori

Părinţii Alexandrei Măceșanu, tânără de 15 ani pe care Gheorghe Dincă a recunoscut că a răpit-o şi ucis-o în casa lui din Caracal, au fost prezenți la sediul DIICOT din Bucureşti.

Recomandări
Cătălin Cîrstoiu: „Nu sunt în incompatibilitate. La Anemona Med mi-am ajutat colegi”
Cătălin Cîrstoiu: „Nu sunt în incompatibilitate. La Anemona Med mi-am ajutat colegi”

Medicul Cătălin Cârstoiu, candidatul comun al PSD și PNL pentru Primăria Capitalei a declarat că mandatul său este pe masa coaliției. Liderii celor două partide i-au cerut să lămurească acuzațiile de incompatibilitate.

Statele membre NATO au ajuns la un acord privind Ucraina. Decizia anunțată de Jens Stoltenberg
Statele membre NATO au ajuns la un acord privind Ucraina. Decizia anunțată de Jens Stoltenberg

Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, printre care baterii de rachete Patriot, a anunţat, vineri, secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg.

Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă
Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă

Un nou episod de vreme rea, cu grindină și polei, îi pune în dificultate pe șoferi. Un bărbat și-a pierdut viața într-un accident produs în județul Sibiu.