Căpuşele, pericolul nevăzut din parcuri. Multe orașe nu au contracte de dezinsecție
Odată cu sosirea anotimpului cald au apărut şi problemele. Sute de persoane se prezintă în fiecare săptămână la spitalele din ţară cu muşcături de căpuşă. Unele oraşe sunt nepregătite şi nu au nici acum un contract de dezinsecţie.
La Timişoara, de exemplu, autorităţile nu au mai făcut de patru ani tratamente în parcuri şi în spaţiile publice din cauza constestațiilor la licitaţie. Pentru a sensibiliza autorităţile, mama unei fetiţe muşcate de o căpuşă a pornit şi o petiţie online semnată până acum de aproape 1500 de persoane.
O fetiţă de numai cinci ani a fost mușcată de o căpuşă la Grădina Zoologică din Timişoara. Medicii care i-au prelevat probe de sânge au descoperit că fetiţa era infestată cu bacteria borrelia, care netratată corespunzător poate duce la boala Lyme.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
A fost nevoie de tratament la o clinică din Germania pentru vindecare, aşa că părinţii au pornit o petiţie online prin care încearcă să sensibilzieze autortatile să facă dezinsecţie în oraş.
Corina Filat - iniţiatoare petiţie: "Am pornit această petiţie pentru că nu aş dori nicio mămică să treacă prin ce am trecut eu. Pentru că există o lipsă de informare despre ce trebuie să faci când eşti muşcat de căpuşe şi e mai bine să previi, decât să tratezi o posibilă infecţie."
De altfel, doar în ultima săptămână aproape 40 de persoane s-au prezentat la Spitalul de Boli Infecţioase din Timişoara cu muşcături de căpuşă.
Virgil Muştă, medic: "A venit vremea în care lumea iese la iarbă verde şi inevitabil apar şi aceste înţepături de căpuşe. Dacă reuşim să depistăm înţepătura de căpuşă în mai puţin de 24 de ore Dacă o extragem, nu are timp să intre microbul în organism. Dacă nu am reuşit acest lucru, atunci trebuie să ne prezentăm într-un centru de boli infecţioase. Dacă nu iau măsurile de prevenţie risca să facă boala Lyme."
În Timişoara, primăria nu mai are de patru ani contract de dezinsecție pentru că în momentul licitaţiei, una dintre firme a contestat procedura în instanţă. În tot acest timp, autorităţile nu au mai putut să semenze un contract nou, aşa că au făcut doar mici stropiri. Chiar dacă au câştigat procesul la sfârşitul anului trecut, primăria nu a reuşit nici acum să finalizeze o nouă licitaţie.
Reporter: “Deja sunt zeci de persoane muşcate de căpuşe, nu trebuia să faceţi treaba asta mult mai devreme?”
Nicolae Robu, primarul Timisoarei: “Ba da, trebuia, trebuia categoric. Am fost nemulţumit că cei ce se ocupă de subiect nu şi-au făcut datoria la timp. Până când vom avea un contract urmare a licitaţiei, n-o să laşi oraşul fără dezinsecţie. Că doamne fereşte se pot întâmpla lucruri foarte grave."
Autorităţile speră că în următoarele trei săptămâni să găsească o firmă care să se ocupe de o dezinsecţie provizorie în oraş.
Sursa: Pro TV
Etichete: timisoara, boala lyme, capuse, nicolae robu,
Dată publicare:
24-04-2018 16:46