70 de kg. de cocaina neagra, descoperite la Timisoara intr-un transport de mobila. Este prima astfel de captura in Europa
Chit ca numele ei de cod este "zapada", cocaina ramane mortala, chiar daca este neagra la culoare. O captura uriasa de 70 de kilograme, prima din Europa, a ajuns, din fericire, in mainile autoritatilor romane.
Traficantii o amestecasera cu diverse substante, ca sa nu fie detectata, dar s-au pacalit. Carausii stupefiantelor, care valoreaza peste 4 milioane de euro, sunt o fosta profesoara din Timisoara, sotul ei, un cetatean din Venezuela, si un columbian. Toti au fost retinuti.
Desi suna straniu, politistii de la anti-drog au capturat scaune, mese si dulapuri. Nu fara motiv. In piesele de mobilier erau ascunse 70 de kilograme de cocaina neagra. Departe de aspectul cunoscut, rasina pusa acum de laboranti in galeti valoreaza peste 4 milioane de euro.
Amestecarea cocainei cu diferite substante are doua rezultate: este mai usor de ascuns si isi schimba mirosul, ceea ce poate deruta caiinii care verifica transporturile suspecte.
Mobila plina de cocaina a strabatut un drum lung pana sa ajunga in Romania. Transportul a plecat din America de Sud, Ecuador intr-un container pana in Germania, la Hamburg. De aici, a fost redirectionat catre portul Constanta, considerat de traficanti ca o poarta facila pentru plasarea stupefiantelor Ajunsa in tara marfa a fost urcata intr-un camion care a mers la Timisoara.
Aici, mobilierul a fost descarcat ca sa fie trimis in Spania , cu o poveste. O familie de romani se muta cu totul la Madrid si isi ia inclusiv scaunele. Numai ca suspectii, trei la numar, au fost retinuti.
Acestia sunt o fosta profesoara casatorita cu un cetatean din Venezuela, cei care asigurau transportul in Romania, si un columbian, care urmarea indeaproape ca marfa lui sa ajunga cu bine in Peninsula Iberica. Captura impresionanta a ajuns si ea la DIICOT Bucuresti.
Doua zile le-a luat specialistilor nostri din laboratoarele anti-drog sa poata decanta cocaina de celelalte substante. Procedeul prin care chimistii columbieni au reusit sa o transforme intr-o pasta si sa o injecteze in lemn ramane deocamdata o necunoscuta.