Zi de iad in sudul Romaniei. Joi s-a inregistrat cea mai ridicata temperatura pentru luna iulie, din ultimii 7 ani

×
Codul embed a fost copiat

Zi de iad in sudul Romaniei. Joi s-a inregistrat cea mai ridicata temperatura pentru luna iulie, din ultimii 7 ani. 40 de grade s-au inregistrat la umbra, in timp ce in plin soare, a fost un cosmar pentru toata lumea.

7 judete din sud si Capitala sunt in continuare sub cod portocaliu de canicula si disconfort termic accentuat. In jumatatea de jos a tarii avem cod galben si temperaturi de pana la 37 de grade. Joi, 30 iulie, indicele de temperatura umezeala a depasit in aceste zone pragul critic de 80 de unitati, pe alocuri atingand chiar 87 de unitati.

Canicula persista joi in Oltenia, in Muntenia, in centrul si in sudul Moldovei si in vestul Dobrogei. Pe aici indicele de confort termic va depasi pragul critic, de 80 de unitati, asa ca atmosferra va fi sufocanta.

ANM a publicat o informare meteorologica de instabilitate atmosferica valabila de joi dupa masa pana vineri seara, ora 23.00. “In dupa-amiaza zilei de joi, 30 iulie, precum si in noaptea de joi spre vineri, 30/31 iulie, vor fi intervale de timp cu instabilitate atmosferica accentuata, cu precadere in centrul si nord-estul tarii, precum si in zonele de deal si de munte, iar in cursul zilei de vineri, 31 iulie, aria de instabilitate va cuprinde majoritatea regiunilor, dar indeosebi pe cele sudice, estice si centrale. Vor fi averse, descarcari electrice si intensificari de scurta durata ale vantului, trecator cu aspect de vijelie. Ploile vor avea si caracter torential, astfel incat, pe arii restranse, cantitatile de apa vor depasi 20 l/mp, iar izolat, mai ales in Carpatii Orientali si Meridionali, peste 30...35 l/mp. Vor fi conditii de grindina.Vineri, 31 iulie, in regiunile sudice vremea se va mentine calduroasa, izolat caniculara la amiaza, iar indicele temperatura-umezeala (ITU) va mai depasi pragul critic de 80 de unitati”, a anuntat ANM.

Canicula si stres termic extrem in mai multe regiuni, joi.

Citește și
canicula
De miercuri, un val puternic de caldura va cuprinde Romania. Meteorologii anunta temperaturi de 40 de grade la umbra
Arma care-i sperie pe ruși ar putea ajunge în Ucraina. Moscova amenință că va extinde „zona-tampon”

In celelalte regiuni temperaturile scad usor fata de ieri. In zonele montane si submontane, in centrul si nord-estul tarii vor fi innorari si indeosebi catre seara vor veni averse, cu fulgere si chiar vijelii. E posibil sa cada grindina si se pot strange cantitati ceva mai mari de apa. In rest ploile apar pe suprafete restranse, tit in a doua parte a zilei. Maximele pornesc de la 22...23 de grade in Maramures si ajung la 38...39, poate 40 de grade in Lunca Dunarii.In Dobrogea si in Baragan va fi extrem de cald, mai putin la malul marii unde maximele se vor opri la 31...32 de grade. In rest vom avea canicula: temperaturile vor urca pana la 39 de grade si aerul va deveni aproape irespirabil.

Caldura va fi greu de suportat si mai sus, in Moldova sudica si in nordul Munteniei. La amiaza se vor inregistra in jur de 37 de grade- valori masurate la umbra, si indicele temperatura-umezeala va depasi pragul critic, de 80 de unitati.Jumatatea nordica a Moldovei scapa de canicula si maximele se opresc astazi la 33 de grade. Pe inserat se-aduna norii si vor aduce averse, cu fulgere si intensificari ale vantului. Nu este exclus sa cada grindina si se pot acumula cantitati ceva mai mari de apa.

In nordul Transilvaniei si in Maramures temperaturile scad fata de ieri. Norii vor fi mai numerosi si vor aduce cateva ploi, din loc in loc.Se racoreste si in tinuturile vestice, unde maximele nu vor mai depasi 31 de grade. Vremea va fi in general frumoasa, dar pe inserat pot vina cateva averse, indeosebi in zonele mai inalte.

Centrul Romaniei va avea vreme calduroasa, dar instabilitatea se va accentua in a doua parte a zilei. Vor cadea averse, vor fi descarcari electrice si vant ce poate lua aspect de vijelie. Izolat cantitatile de apa pot fi mai insemnate.In sud-vestul tarii canicula revine la orele amiezii. Maximele urca spre 36...37 de grade si din nou senzatia de disconfort termic va fi foarte ridcata. In a doua parte a zilei cresc sansele de ploaie in zonele inalte.

Cel mai cald va fi in sudul Romaniei. In Lunca Dunarii se pot atinge 40 de grade, la umbra si atmosfera va fi sufocanta. Spre seara, mai ales in regiunile deluroase, apar conditii pentru ploi zgomotoase, cu vant intens. Caldura inabusitoare si astazi in zona Capitalei. Maxima ajunge la 38 de grade; catre seara apar ceva innorari, iar dupa lasarea noptii e posibil sa vina si aici o ploaie rapida, de vara. Sambata dimineata termometrele vor indica in jur de 23 de grade.

La munte, instabilitatea creste dupa pranz. Se anunta averse locale, vant cu aspect de vijelie, posibil grindina si se vor strange cantitati mai insemnate de apa. Temperaturile scad usor fata de ziua trecuta. In schimb, la malul marii nu sunt semne de ploaie. Ziua va fi insorita si calda. In aer se vor inregistra pana la 31...32 de grade, apa marii va avea in jur de 25 de grade, iar vantul se va opri la moderat.

Prognoza meteo pentru urmatoarele 3 zile

In Bucuresti si joi vom avea de suportat caldura naucitoare. Se vor atinge 38 de grade, la umbra, si stresul termic va fi extrem. Vineri scapam in sfarsit de canicula si vom avea doar vreme calduroasa. Maxima va ajunge la 33...34 de grade, iar catre seara si dupa lasarea noptii vor veni cateva averse, insotite de descarcari electrice. Sambata temperatura scade simtitor: se vor inregistra cel mult 27 de grade si vor fi unele innorari pe parcursul zilei. Duminica vremea incepe din nou sa se incalzesca, insa nu vorbim despre temperaturi foarte ridicate. Maxima va ajunge la 32 de grade- valoare normala pentru aceasta perioada, si atmosfera va fi insorita toata ziua.

La munte, vineri se mai racoreste putin si va ploua pe zone vaste in Carpatii Orientali si Meridionali si local in celelalte masive. Ploile vor veni cu toata suita defenomene specifice instabilitatii. Ziua de sambata ne-aduce vreme mai buna si un regim termic normal pentru aceasta perioada. In Meridionali si in Muntii Banatului mai pot sa vina cateva averse. Duminica temperaturile incep sa creasca usor; vremea va fi in general frumoasa; doar in Carpatii Occidentati vor fi ceva conditii de ploaie.

Pe litoral, vineri nu apar schimbari in regimul termic, dar catre seara vor fi innorari si trecator vor cadea averse, insotite de fulgere. Sambata vremea se racoreste si vom avea maxime intre 26 si 28 de grade. Norii se risipesc, iar vantul va avea intensificari pe parcursul zilei. Duminica vom avea vreme frumoasa, cu cer senin si briza activa. Pe plaja se vor inregistra pana la 28 de grade, iar apa marii va avea 23...24 de grade.

Ziua de vineri ne-aduce canicula si disconfort termic ridicat prin Oltenia, Banat si Muntenia si temperaturi mai suportabile in restul tarii. Vor mai veni cateva averse la munte si izolat in sud, in sud-est si in centru. De miercuri caldura se amplifica si canicula cuprinde din nou aproape toate zonele de campie si podis. Ploile vor fi extrem de rare; maximele vor ajunge la 37...38 de grade si stresul termic va fi accentuat.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
Citește și...
Canicula i-a facut pe bucuresteni sa apeleze la solutii extreme. Un tanar a facut baie in fantana, la Piata Unirii
Canicula i-a facut pe bucuresteni sa apeleze la solutii extreme. Un tanar a facut baie in fantana, la Piata Unirii

Ne rugam sa se incheie mai repede luna lui cuptor, una dintre cele mai calduroase luni iulie din ultimii ani si cu siguranta, spun meteorologii, cu cele mai lungi valuri de canicula succesive.

De miercuri, un val puternic de caldura va cuprinde Romania. Meteorologii anunta temperaturi de 40 de grade la umbra
De miercuri, un val puternic de caldura va cuprinde Romania. Meteorologii anunta temperaturi de 40 de grade la umbra

Credeati ca a fost arsita pana acum? Mare greseala. Ce este mai rau, abia urmeaza. Miercuri si joi Bucurestiul si 6 judete din sudul tarii se vor afla sub incidenta unui cod portocaliu de canicula. Se vor inregistra 40 de grade la umbra.

Seceta din Romania se va extinde si in septembrie si va deveni tot mai accentuata. Urmarile acestui fenomen
Seceta din Romania se va extinde si in septembrie si va deveni tot mai accentuata. Urmarile acestui fenomen

Vestile rele parca nu se mai opresc! Specialistii anunta ca seceta se va extinde si in septembrie si va deveni tot mai rea in aproape toata tara.

Recomandări
Românii au în conturile personale de pensii din Pilonul 2 o sumă record. Cât primește fiecare în medie
Românii au în conturile personale de pensii din Pilonul 2 o sumă record. Cât primește fiecare în medie

Românii au în conturile personale de pensii Pilon 2 o sumă record. Peste 160.000 de pensii Pilon 2 au fost deja plătite către cei ieșiți din activitate, jumătate din sumă numai anul trecut.

Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune
Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune

În ultimele săptămâni, Statele Unite au trimis în secret rachete cu rază lungă de acțiune Ucrainei pentru a fi folosite în lupta împotriva invadatorilor ruși, iar Ucraina le-a folosit deja de două ori.

Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați
Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați

Este anchetă la Spitalul Județean de Urgență din Giurgiu, după ce un medic ginecolog a fost prins în flagrant în timp ce lua mită pentru o operație de cezariană, acoperită de asigurarea medicală.