Când ar putea intra România în Schengen și cu frontierele terestre. "Țara noastră este discriminată"
Anunțată de politicieni în urmă cu o săptămână, aderarea României la spațiul Schengen a fost parafată și la Bruxelles.
Consiliul European a votat, sâmbătă seara, ca România și Bulgaria să intre în spațiul de liberă circulație din martie 2024 cu aeroporturile și porturile.
Pentru aderarea cu frontierele terestre, politicienii mai au de negociat și nu este exclus ca procesul să se amâne până în 2025.
În documentul votat de Consiliul Uniunii Europene se arată că în luna martie 2024 se vor ridica frontierele Schengen pentru spațiul aerian și maritim în cazul României și al Bulgariei. Decizia a fost votată cu unanimitate de statele membre și încheie acordul politic negociat de guvernele României, Bulgariei și Austriei înainte de Crăciun.
”Pasul făcut astăzi este unul în beneficiul cetățenilor români, care consolidează poziția României în rândul statelor membre, odată dobândit statutul de țară Schengen”, a transmis șeful statului după anunțarea deciziei.
Victor Negrescu, europarlamentar PSD: ”Intrarea pe calea aeriană înseamnă că nu va mai fi efectuat niciun control al pașapoartelor sau al documentelor de identitate atunci când vom călători în spațiul Schengen sau când vom reveni din spațiul Schengen. Acest lucru înseamnă un beneficiu atât pt turiști. cât și pentru oamenii de afaceri. De asemenea, intrăm pe cale maritimă, ceea ce înseamnă că portul Cta pot să-și dezvolte și mai mult activitatea”.
Potrivit unor surse, în negocierile politice de până acum, autoritățile din România și Bulgaria au acceptat unele condiții la care Austria nu a vrut să renunțe. De exemplu, țara noastră ar trebui să își întărească controlul la frontiera cu Serbia și Bulgaria și să rezolve problemele sistemului informatic de la granița cu Ungaria.
Vlad Gheorghe, europarlamentar USR: ”Pagubele mari pe care le suferim în continuare sunt pe granița terestră, unde mașinile și mii și mii de camioane stau, așteaptă, pierd bani și poluează. România este discriminată. Nicio țară care a intrat în Scehngen nu a intrat cu un astfel de mod, cu un sfert de măsură și nu cu totul”.
Pentru a doua etapă a aderării, adică cea legată de frontierele terestre, negocierile ar trebui reluate cât mai curând, dar premisele nu sunt optimiste. Austria încă pune piedici, iar această opoziție trebuie înțeleasă prin prisma alegerilor care ar trebui să aibă loc în luna noiembrie 2024 în această țară. z
Abia din toamnă vom putea afla dacă procesul de aderare se încheie până la finalul lui 2024 sau, foarte probabil, se amână pentru 2025.