Când ar putea începe a treia etapă de vaccinare anti-Covid în România. Anunțul premierului Florin Cîțu
Premierul Florin Cîțu a cerut ca etapa a 3-a a campaniei de vaccinare să înceapă mai repede, acolo unde sunt vaccinuri disponibile.
Șeful guvernului le-a cerut ministrul Sănătății și coordonatorului campaniei de vaccinare să accelereze acest proces, ca să poată fi imunizați anti-Covid cât mai mulți oameni.
Potrivit Comitetului National privind Vaccinarea, programările pentru imunizarea întregii populații ar putea începe din 15 martie, iar vaccinarea propriu-zisă, din aprilie. Premierul a anunțat că își dorește ca etapa a treia de imunizare anti-Covid să debuteze mai devreme.
Florin Cîțu, premierul României: „Zonele cum sunt Timișoara, Iași sau zone care sunt carantinate și sunt locuri libere să se permită și altor persoane. Dacă la Timișoara sunt 20.000 de locuri libere și cei din etapa 1 și 2 nu vor să se vaccineze, atunci să permitem celor din etapa 3 să se vaccineze. De aceea i-am cerut și colonelului Gheorghiță și ministrului Sănătății să pregătească și, dacă se poate, să înceapă mai devreme această campanie de vaccinare în etapa a 3-a."
Reporter: „Rata de incidență dintr-un anumit județ poate fi un criteriu pe baza căruia să se dea drumul la vaccinare?”
Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății: „Ar putea fi și, evident, ne orientăm atenția către județele unde rata de infectare este mai mare."
Rata de infectare în Cluj Napoca a trecut de 4 cazuri la mia de locuitori. Autoritățile de aici au anunțat că mai multe persoane au renunțat la vaccinare și au mai rămas locuri libere pentru programări. Astfel au început discuțiile despre ce masuri vor fi necesare pentru a începe mai rapid etapa 3 de imunizare.
Tasnadi Szilard, prefectul județului Cluj: „Noi ne așteptăm ca de vineri să se deschidă deja pentru categoria a 3-a vaccinările și ne așteptăm, de asemenea, să avem o capacitate de vaccinare de aproximativ 5, poate 6.000 de persoane vaccinate zilnic."
Reporter: „Este posibil să începem etapa a treia mai repede?”
Flavius Cioca, directorul DSP Timiș: „În actualele condiții, în care avem în zona metropolitană sub măsura carantinei, cred că ar fi măsura cea mai urgentă de pus în aplicare în acest moment."
Pe platforma națională pentru vaccinarea împotriva COVID-19 puteți găsi harta centrelor de vaccinare.
În Capitală sunt disponibile, în acest moment, pentru vaccinare, peste 7.700 de locuri. Centrele în care au rămas locuri neocupate sunt afișate pe platforma națională de vaccinare anti-Covid.
Violeta Boerescu, purtătorul de cuvânt al Primăriei Sectorului 4: „Acestea vor putea fi ocupate etapizat în zilele următoare în funcție de capacitatea fizică de vaccinare din acest centru și vorbim de 360 de persoane pe zi. Aceste locuri vor putea fi repartizate în zilele următoare."
Numai până la sfârșitul lunii martie ar urma să ajungă în România peste 2.600.000 de doze din serurile Pfizer, Moderna și Astra Zeneca. În acest ritm, până la vară, ar putea fi imunizați 10,4 milioane de români, a anunțat premierul.