Când a fost cântat pentru prima dată colindul „Stille Nacht”. Povestea celebrului cântec de Crăciun
„Stille Nacht, heilige Nacht" (n.r. „Noapte tăcută, noapte sfântă"), celebrul colind de Crăciun, a fost cântat pentru prima dată în biserica Sf. Nicolae din Oberndorf, lângă Salzburg, la 24 decembrie 1818.
Cântecul a fost scris în 1816 de către austriacul Joseph Mohr, iar muzica a fost compusă de organist austriac Franz Xaver Gruber în 1818, scrie Agerpres.
„Stille Nacht, heilige Nacht" a fost tradus în peste 300 de limbi şi dialecte, ceea ce îl face unul dintre cele mai populare cântece de Crăciun din întreaga lume. Din 2011, „Stille Nacht, heilige Nacht" face parte din Patrimoniul cultural imaterial UNESCO.
Autorul său, Joseph Mohr, s-a născut la Salzburg, la 11 decembrie 1792. În ciuda circumstanţelor nefavorabile care au precedat naşterea sa, se spunea că tatăl său, Joseph Mohr, mai înainte de a se naşte Joseph, a părăsit-o pe mama acestuia, Anna Schoiber, Joseph Mohr a beneficiat de o educaţie bună.
Vicarul corului catedralei, Johann Nepomuk Hiernle, a făcut acest lucru posibil, probabil datorită talentului muzical a lui Joseph. Prin urmare, a luat foarte devreme lecţii de canto, vioară şi orgă. Curând a cântat în corul universităţii şi în corul mănăstirii Sf. Petru.
În 1815, Joseph Mohr a fost hirotonit preot în Catedrala din Salzburg. Şi-a început îndatoririle pastorale ca preot asistent în Ramsau, lângă Berchtesgaden. În acelaşi an a fost transferat la Mariapfarr.
După o boală gravă, în 1817, a fost trimis în convalescenţă la Oberndorf. S-a împrietenit acolo cu profesorul Arnsdorf şi organistul Bisericii Sf. Nicolae, Franz Xaver Gruber.
În Ajunul Crăciunului din 1818, Joseph a interpretat public „Stille Nacht, heilige Nacht", pentru prima dată, alături de Franz Xaver Gruber în biserica Sf. Nicolae din Oberndorf. Era un cântec pe care Joseph Mohr îl compusese la Mariapfarr în 1816 şi căruia prietenul său Gruber îi scrisese muzica. Originalul este datat în anul 1816 şi este singurul care poartă scrisul de mână al lui Joseph.
În anii următori, Mohr s-a mutat continuu. Din 1828 până în 1837 a fost vicar în Hintersee înainte de a veni la Wagrain, care urma să fie ultimul său loc înainte de moarte, în 1848.
Joseph Mohr a murit la Wagrain, la 4 decembrie 1848, lăsând moştenire celebrul colind de Crăciun "Noapte tăcută, Noapte sfântă!".