Cancelarul austriac s-a întâlnit cu Vladimir Putin, la Moscova, dar nu a obţinut prea multe de la președintele Rusiei
„Discuțiile nu au fost prietenoase, au fost dure”, a declarat, sec, oficialul austriac, după întâlnirea sa cu președintele Federației Ruse.
Anterior întrevederii, spera ca discuțiile să ducă la construirea unor punți între Rusia și Ucraina, care să oprească „războiul de agresiune". Din păcate, însă, „nu va fi niciun fel de suspendare temporară a operațiunilor militare în Ucraina, până la următoarea rundă a negocierilor", după cum a declarat Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe. În acest timp, Uniunea Europeană caută un consens pentru o nouă serie de sancţiuni la adresa Rusiei, cea de-a şasea. De această dată, ar putea fi luate și măsuri ce vizează importul de petrol.
Cancelarul austriac Karl Nehammer a devenit luni primul lider european care s-a întâlnit cu preşedintele rus Vladimir Putin în persoană, după începutul războiului. Oficialul austriac s-a dus la Moscova cu gândul să încurajeze dialogul dintre Rusia şi Ucraina, dar s-a întors fără vreun rezultat notabil.
Karl Nehammer, cancelarul austriac: „Nu a fost o vizită prietenoasă, ci o confruntare clară pe marginea situației legate de războiul din Ucraina. Nu vin cu nicio impresie optimistă după această conversație cu președintele Putin. (Rusia) se pregăteşte de o ofensivă masivă.”
Nehammer spune că a căzut totuși de acord cu Putin că este nevoie de intervenția Crucii Roşii în zonele bombardate.
Într-un interviu pentru CNN, Mihail Kasianov, fost şef al guvernului rus în timpul primului mandat de preşedinte al lui Putin, spune că acesta a invadat Ucraina ca să-şi îmbunătăţească imaginea în Rusia.
Mikhail Kasyanov, premierul Rusiei: „(Putin) şi-a pierdut legitimitatea în Rusia. Nu poate să aducă o victorie în ţară. O victorie în ţară înseamnă să îmbunătăţească condiţiile de viaţă pentru ruşi. De asta a încercat să-şi câştige legitimitatea în afara ţării.”
Sancţiunile impuse de statele vestice afectează dur economia Rusiei, mai spune Kasianov, care are pregătire de economist.
Mikhail Kasyanov, premierul Rusiei: „Ne întoarcem în vremurile sovietice, când cursul valutar dintre rublă şi dolar era menţinut artificial. Din păcate asta se întâmplă, Putin a creat o problemă uriaşă pentru Rusia, cu toate aceste măsuri contrare intereselor naţionale ale Rusiei şi ale poporului rus.”
De la Kiev, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut noi sancţiuni împotriva Rusiei, pentru a împiedica țara agresoare să folosească arme chimice în Ucraina.
Volodimir Zelenski: „Unul dintre purtătorii de cuvânt ai ocupanţilor ruşi (purtătorul de cuvânt al miliţiei din Doneţk) a spus că ar putea folosi arme chimice împotriva apărătorilor din Mariupol. Luăm această ameninţare în serios.”
La câteva ore distanţă, reprezentanţii batalionului Azov, care luptă în Mariupol, au anunţat că ruşii ar fi folosit deja o armă chimică împotriva lor. Oficialii americani şi britanici spun că monitorizează situaţia şi au avertizat că vor lua noi măsuri împotriva Moscovei.
Între timp, miniştrii de externe ai Uniunii Europene s-au întâlnit în Luxembourg pentru a discuta despre un nou pachet de sancţiuni la adresa Rusiei, cel de-al şaselea, dar şi despre sprijinul ce poate fi acordat Ucrainei.
Josep Borrell, şeful diplomaţiei europene: „Măsurăm impactul pe care aceste sancţiuni îl au asupra economiei ruseşti şi vom continua discuţiile, ca să vedem ce se mai poate face. Nu excludem nimic, nici măcar sancţiuni pentru gazele şi petrolul rusesc.”
Uniunea Europeană va oferi încă 500 de milioane de euro Kievului, pentru a cumpăra armament, dar sancţiunile mai aşteaptă o nouă rundă de negocieri.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: Rusia, vladimir putin, intalnire, războiul din Ucraina, sanctiuni, cancelar austriac,
Dată publicare:
12-04-2022 07:53