Ce găsesc tot mai mulți fermieri în pământ, atunci când ară. „Nimeni nu vrea să le ia nici gratis”
S-a umplut pământul, în sudul țării, de folii folosite la solarii. Fermierii reclamă că nu au unde să le ducă după ce se distrug, așa că le dau foc, sau le îngroapă.
De aceea, în multe locuri, când se ară, oamenii găsesc prăpădul pe care l-au semănat chiar ei. Brazdele sunt pline de deșeuri.
Pe câmpurile din sudul țării, chiar în zona marilor bazine legumicole, dezastrul se vede cu ochiul liber. De ani de zile, fermierii au îngropat aici foliile sau le-au dat foc.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Ioan Andrei, fermier: "Zeci de ani, sute de kilograme, mii de kilograme. Unii o mai strângeau, îi dădeau foc, alții nu. O lăsau acolo. Dacă nu era pământul lui, acolo o lăsau. O lua vântul și o ducea la vecini pe câmpuri, peste tot."
Ionuț Stoica, fermier: "Cu această folie ce să facem, fiecare o aruncă pe unde apucă. Ar trebui un centru din ăsta de colectare a deșeurilor, am lua și noi un ban că este și asta plătită, vă dați seama, că e cumpărată."
Pentru a stopa fenomenul, primăria unei comune din județul Dolj a amenajat șase puncte de colectare a deșeurilor. Însă, că într-un joc al absurdului și neputinței, totul se oprește aici. Firmele specializate nu sunt interesate să ridice folia.
Sorin Sandu, primarul comunei Călărași: "Dacă vom continua în felul asta, în 10 ani de zile terenul vă fi contaminat și imposibil de cultivat. Nimeni nu vrea să le ia nici gratis, le oferim, le și încărcam, facem orice, numai să nu ajungem din nou în situația să le îngropăm sau să le ardem."
Colectorii spun, însă, că folia cu impurități nu poate fi reciclată, ca atare nu rentează să o ridice de la fermieri. La 100 de kilograme de folie pot să aibă pierderi și de 50 %.
Marin Fulgaz, reprezentant firmă de colectare: "Folia trebuie să fie curată, în momentul în care e infestata cu nisip, cu noroi cu diverse substanțe, nu mai devine proprie reciclării. Din experiența mea, m-am chinuit cu câteva sute de kile, pe care le-am împrăștiat prin toată curtea, am așteptat să fie plouate, bătute de vânt, să se scuture de nisip."
Ioana Tecșilă, fermier: ”O ard, o aruncă prin canale și nu vine nimeni să o ia.”
Reporter: ”Acum o duceți la depozit?”
Ioana Tecșilă, fermier: ”Da, noi am dus-o, avem chiar aici aproape și nu o putem lasă nici pe loc că la anul ne încurcă."
Gheorghe Călinoiu, director Garda de Mediu Dolj: "De săptămâna viitoare vom iniția controale în aceste localități, astfel încât aceste terenuri să fie curățate. Dacă nu se întâmplă acest lucru, acești fermieri vor fi amendați."
Fermierii riscă amenzi între 5.000 și 15.000 de lei, iar firmele între 20.000 și 40.000 de lei.
Folia reciclată se folosește, printre altele, în construcții. Din păcate, răul început în urmă cu zeci de ani nu mai poate fi reparat. Polipropilena, materialul principal din care sunt fabricate foliile pentru solarii are nevoie de un interval cuprins între 100 și 300 de ani pentru a se dezintegra în mod natural.