Campion în topul sancțiunilor. Cum a reușit un șofer din București să strângă 200 de amenzi pentru neplata parcării
Cu 30.000 de locuri de parcare cu taxă apărute în ultimul an în Capitală, șoferii se înghesuie tot pe trotuare.
Mulți invocă tariful prea mare. În aceste condiții, autoritățile au dat deja peste 300.000 de amenzi și chiar au ridicat autoturismele lăsate în locuri nepermise. Doar un sfert dintre cei în culpă își plătesc datoriile.
Polițiștii au găsit doar într-o zonă din Capitală trei mașini parcate pe trotuar. Asta deși la câțiva metri se afla o parcare cu plată, cu locuri libere.
Peste 2.800 de mașini lăsate neregulamentar au fost ridicate într-o jumătate de an într-un singur sector din Capitală. Primăria a încasat de pe urma proprietarilor peste 1,4 milioane de lei.
Un șofer care vrea să își recupereze mașina trebuie să achite în jur de 500 de lei. 200 de lei este taxa de ridicare, 150 de lei transportul și tot 150 de lei tariful pentru depozitare în primele 24 de ore. Apoi, pentru fiecare zi în plus se adaugă câte 50 de lei. La socoteala finală punem și amenda.
Mihai Gherghel, agent la Poliția locală Sector 3: „Pentru staționare neregulamentară este vorba de 4-5 puncte de amendă, asta înseamnă 660-825 de lei, măsură complementară trei puncte de penalizare la permis, ceea ce n-aș recomanda șoferilor auto. Nu este prima oară când acționăm în locație, toate trotuarele au fost recent amenajate și am comunicat cu toți locuitorii din zonă să nu se mai parcheze pe trotuar. Nu înteleg”.
De obicei, pietonii sunt cei care sună la Poliție să reclame că nu au loc de mașini.
Petre Nicu, agent superior la Poliția Locală Sector 3: „Domnului conducător auto se întocmește un proces verbal de sancțiune. Deocamdată, că este prima abatere, eu agent constatator constat să îi dau un avertisment scris, cu trei puncte de penalizare la permisul de conducere”.
Bucureștiul are acum aproape 30.000 de locuri de parcare cu plată
Vizați sunt și cei care nu plătesc parcarea publică. În loc de cinci lei, cât costă o oră de staționare, se aleg cu o amendă de 200 de lei. Totuși, din peste 300.000 de amenzi aplicate în doi ani, doar un sfert au fost plătite.
Campion în topul sancțiunilor este un șofer din București, care a reușit să strângă 200 de amenzi pentru neplata parcării. Adică 40.000 de lei. Un altul a strâns 192 de sancțiuni.
Șofer: „Găsim loc foarte greu de parcare, mai ales că toate parcările sunt cu plată, nu ne este comod deloc. Eram obișnuiti de ceva timp să parcăm oriunde și să fim stresați că trebuie scanăm, să plătim și ne trezim că oprim pentru cinci minute și să ne trezim cu amenzi în geam”.
Șofer: „În unele zone se găsește ușor, în altele mai greu. Acum am dat SMS să plătim ora de parcare”.
În Capitală sunt acum aproape 30.000 de locuri de parcare cu plată, iar compania municipală Parking a obținut avizele pentru încă 30.000. Așa speră administrația să elibereze trotuarele de mașini, dar și să descurajeze circulația vehiculelor în zonele centrale, în detrimentul transportului public.