Românii care s-au bucurat de ploile din ultima perioadă. În ultimele 10 zile, au căzut 85 de litri de apă pe metrul pătrat
Pentru agricultură, ploile din ultima perioadă au venit ca un ajutor nesperat. După luni de secetă, datele de la ANM arată că rezerva de apă din sol este optimă, în trei sferturi din țară.
Cei care nu au apucat să însămânțeze pot intra acum cu utilajele pe câmp. În Timiș, în ultimele zece zile, au căzut peste 85 de litri de precipitații pe metru pătrat. Pe Nicolae Apopi l-am întâlnit prima dată când a plantat rapiță în pământul tare ca piatra. Atunci nu mai plouase de două luni și există riscul să nu răsară nimic. Situația este cu totul alta acum.
Nicolae Apopi, fermier: „Plantele au răsărit imediat după ce a plouat, sunt foarte viguroase”.
Reporter: „Pământul cum este?”
Nicolae Apopi, fermier: „E suficient de umed ca plantele să se dezvolte normal”.
În curând va începe să semene și grâul.
Nicolae Apopi, fermier: „Avem un teren bine pregătit pentru campania de semănat grâul și orzul. Aceste două ploi au fost norocoase pentru fermieri”.
Pâmântul are suficientă apă și în județul Cluj.
Emil Turdean, fermier: „Am avut 59 de lintri de precipitații. Colegii care nu au arat vor avea condiții optime de arat”.
Horea Cacovean, specialist al Oficiului de Studii Pedologice și Agrochimice Cluj-Napoca: „Ploile ajută foarte mult solul, mai ales că nu au fost ploi violente care să declanșeze o eroziune. Ajută în primul rând la dezvoltarea activității microbiologice a solului, la efectuarea lucrărilor de toamnă”.
În Bacău, fermierii așteptau 80 de litri pe metru pătrat. Au fost doar 25. Dar cele 30 de ore de ploaie au venit la timp.
Laurenţiu Baciu, agricultor: „Ne ajută la însămânţările de toamnă dar nu e suficient ţinând cont că deficitul de apă din sol este mult mai mare”.
După cum arată datele de astazi ale Administrației Naționale de Meteorologie, în aproape trei sferturi din țară, rezerva de umiditate din sol este optimă sau apropiată de optim. Secetă mai este doar în Oltenia și în câteva locuri din Muntenia. Totuși, in Dolj, rapița a reușit să răsară, dar are nevoie de mai multă apă.
Claudia Dunăreanu, director adjunct științific al stațiunii de cercetare Șimnic: „Rapiță a răsărit după cum a prins umezeala în pământ. Dar dacă nu o să plouă o s-o mintă și o s-o usuce”.
Spre sfârșitul săptămânii, în zonă, sunt asteptate noi precipitatii.