Camera ascunsă la tarabele cu petarde. Marfa vândută de comercianți „pe sub mână”

Dată publicare: 31-12-2018 17:53
Dată actualizare: 31-12-2018 19:32


În aceste zile, pieţele din toată ţara au fost pline de petarde vândute pe sub mână. Legea le interzice pentru că sunt foarte puternice, iar oamenii se pot răni când le aprind.

Deşi poliţiştii au confiscat 28 de tone de petarde, tot au mai rămas la tarabe. Le vom auzi probabil la noapte explodând printre blocuri şi maşini.

Un reporter Știrile PRO TV a fost luni în pieţe și a realizat un reportaj filmat cu camera ascunsă.

Piaţa Obor era plină de vânzători de petarde. Din când în când, unii îşi foloseau marfa printre trecători.

Reporterul a încercat să afle de la câţiva poliţişti din zonă dacă se vând ilegal şi artificii foarte puternice.

"- De care sunt, nu ştiu să vă spun dacă sar, nu sar. Clasa I, atâta au voie să vândă.
- Dar alea de care nu au voie găsesc oare?
- Eu zic că nu."

Însă, la numai 20 de metri distanţă, reporterul l-a întrebat direct pe unul dintre vânzători dacă are produse puternice şi ilegale.

"- Ceva ce nu există la masă, văd că vreţi să cumpăraţi. Cu 36 de focuri, asta din buzunarul meu. Asta este din ăia care se duce sus rău de tot şi explodează. 36 de focuri.
- Şi este ilegal sau ce?
- Nu, cu asta nu am voie, este prea puternică. Se duce şi se sparge în ploaie de stele."

Nu este singurul vânzător cu astfel de artificii. Pe sub mâna se pot cumpăra orice fel de artificii, în orice cantitate.

"- Câte sunt?
- 19 focuri, dar adevărate, nu din astea micuţe."

Teoretic, aveţi voie să cumpăraţi doar petarde şi artificii cu risc scăzut, iar acest lucru trebuie să fie menţionat pe cutie.

Petardele de tip f2 sunt cele mai zgomotoase de pe piaţă. De regulă sunt cumpărate ilegal pentru artificii, dar şi pentru bubuiturile pe care le produs. De altfel zgomotul produs în timpul acestor bubuituri depăşeşte 100 de decibeli, cam cât un concert rock destul de puternic.

Cei care le vând riscă până la 3 ani de închisoare. Însă şi cumpărătorii pot primi amenzi de până la 7.500 de lei pentru că, potrivit legii privind regimul materiilor explozive, nici cumpărătorii nu au dreptul să le deţină şi să le utilizeze dacă nu sunt instruiţi în acest sens.

Riscaţi amenzi şi dacă folosiţi material pirotehnic prea aproape de case. Trebuie să vă depărtaţi la minimum 50 de metri de clădiri. Şi nu aveţi voie să folosiţi artificii pe drumurile deschise circulaţiei sau în spaţiile pietonale.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicatia Stirile ProTV pentru telefoane Android si iPhone!


VIDEO PROTVPLUS.RO