CAMERA ASCUNSA. Cum "rezerva" centrele de casare tichetele Rabla intermediarilor de pe piata neagra
Bataie de joc la adresa romanilor care vor sa-si cumpere o masina prin programul "Rabla". Cei care isi duc autoturismul vechi la casat, afla de la unele centre Remat ca nu mai exista vouchere.
Si, daca vor un asemenea tichet, pe care ar trebui sa-l primeasca oricum in schimbul masinii, trebuie sa-i dea unui intermediar 200 de euro.
Teoretic, oricine are o masina mai veche de zece ani o poate schimba intr-un centru de casare. Ar trebui sa primeasca un voucher, insa aceste tichete au devenit o marfa rara.
Reprezentantii unor Remat-uri sustin ca cererea e uriasa si le-au distribuit pe toate. Alte centre lucreaza mai nou cu intermediari, pentru ca nimeni nu controleaza modul in care sunt distribuite aceste vouchere.
Reporterii ProTv au incercat sa afle de ce Remat-ul nu mai are tichete de casare, dar se gasesc la intermediari.
Surprinzator, au aflat ca centrul de casare are de fapt vouchere, dar sunt "rezervate".
Potrivit Administratiei Fondului de Mediu, centrele Remat nu au dreptul sa rezerve vouchere. Singura regula pe care trebuie sa o aplice este: primul venit, primul servit, motiv pentru care resonsabilii vor declansa o ancheta.
Contactat de reporterii ProTv, intermediarul nu si-a mai recunoscut declaratiile initiale.
Voucherele de casare reprezinta o reducere de 3.800 de lei la cumpararea unei masini noi si se vand la liber pe piata. Pentru ca in acest an cererea a fost foarte mare si au fost alocate de stat doar 45.000, tichetele de casare au ajuns sa coste pe piata neagra chiar si 2.800 de lei bucata.